Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Цифра и број
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.49 ч. 21.06.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Цифра и број  (Прочитано 13035 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« у: 09.52 ч. 28.11.2014. »

Читах данас чланак Ивана Клајна у Нину на тему писања бројева (http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=90519) и приметио сам нешто чудно - он све бројеве назива цифрама без обзира колико бројки заиста имају.

Према ономе што ја знам, цифре су бројеви од нла до девет и то само у смислу знака који се користи за записивање бројева.

О томе је и Бојан давно писао: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=184.msg1031#msg1031

Да није Клајн можда нешто мењао у међувремену?
Сачувана

s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #1 у: 13.19 ч. 28.11.2014. »

Не мислим да Башићева дефиниција стоји ван домена математике. Бројка је искључиво ознака за један од десет знакова којима се исписују бројеви, а цифра, иако синоним за бројку, ипак има ширу употребу, о чему сведочи и речник. Та шира употреба је вероватно неисправна, али пошто већ имамо реч 'бројка' - која се не сме мешати са 'број' -, не мислим да је неопходно инсистирати на одржавању изворног значења речи 'цифра'. Она вероватно врши бољу функцију у улози новинарског синонима за број, како се највише и употребљава (мада погрешно са становишта стандардног језика). Уосталом, 'бројка' је реч која је створена управо да би означавала 'знакове којима се пишу бројеви', док је 'цифра', поред тога што је непотребна као замена за домаћу бројку - речи која је у ужој употреби и не захтева синоним -, имала ширу употребу од самог момента преузимања у наш језик, и врши далеко бољу улогу као синоним за број. Број је реч коју често користимо, што понекад ствара потребу за употребом неког синонима, посебно у новинским чланцима.
« Задњи пут промењено: 13.39 ч. 28.11.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #2 у: 14.38 ч. 28.11.2014. »

mislim da niste dobro razumeli. slede svi primeri gde u tekstu klajn spominje cifre pa cu da rastumacim:

Цитат
Правопис цифре помиње само узгред, кад говори о употреби тачке после редних бројева (т. 144), о употреби црте односно цртице у изразима као „кошта 300–400 динара“, у фабричким називима као „Ф-117“ и сложеницама типа „48‑сатни“, „75‑годишњак“ (т. 116, 121).

ovo ne implicira da su cifre nista drugo nego arapski brojcani simboli

Цитат
Старо правило каже да се у четвороцифреним (осим бројева година) и вишецифреним бројевима, ради лакшег читања, цифре одвајају у групе по три, било да је између њих размак (што математичари више воле) или тачка, дакле 20 000, 650 000 или 20.000, 650.000.

ni ovo ne znaci da klajn smatra da cifra moze biti i grupa cifara. pojedinacni simboli se grupisu utroje, to je to.

Цитат
„Стенографско“ својство цифара, тј. могућност да се помоћу њих уштеди простор у писању, утолико је израженије уколико је број већи. Неки новинари претерују, па пишу „дечак од 9 година“, „поновио је то 5 до 6 пута“, где је уштеда заиста минимална. Бесмислена је и њихова навика да пишу „15-ак“ „30-так“ и слично, јер су цифре створене за бележење тачних, а не приближних количина.

ovde ocigledno nema zabune oko toga da su cifre simboli za brojeve

Цитат
да курс евра у динарима падне на 100, а не да га здравље дуго послужи. На страну што би, према малочас поменутом члану 144 Правописа, редни број означен цифром морао да има тачку,

ovde ima mala zabuna - na njegovom mestu, ja bih napisao "redni broj oznacen ciframa". ovo bi mogla biti mala greska. klajn je mozda mislio na jednocifreni broj iako se radi o ranije pomenutom trocifrenom broju.
ne verujem, u stvari 100% sam ubedjen da klajn ne smatra da rec cifra moze oznacavati i grupu cifara ondosno "zapis broja pomocu cifara" u apstraktnom smislu. nema dovoljno indicija za to.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!