Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« у: 20.40 ч. 04.02.2007. » |
|
Да ли је правилно сапети (се) или саплети (се), или и једно и друго? Мада се мени бољим чини сапети, све нешто мислим да нема ова реч можда неке везе с плетењем, преплитањем, сплетом и слично. А онда помислим да није можда у вези с петом а не плетењем - сапети преко пете? При том, каже се и саплитати, саплетем, тако да сам ја остао потпуно збуњен. Може ли неко да погледа у литературу, јер је ја немам, и провери ми ово?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
|
« Одговор #1 у: 21.03 ч. 04.02.2007. » |
|
Obe reči imaju dosta značenja, pa da ne prepisujem sve, bolje kaži šta te tačno zanima.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
|
« Одговор #2 у: 21.10 ч. 04.02.2007. » |
|
Да ли је правилно сапети (се) или саплети (се), или и једно и друго? Или саплести се?
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #3 у: 22.13 ч. 04.02.2007. » |
|
Да ли је правилно сапети (се) или саплети (се), или и једно и друго? Или саплести се? Да, или то. Мене занима да ли треба да напишем "сапети" или "саплети" или "саплести" или нешто четврто у реченици: Неки ће га успети прескочити и наставиће даље, а неки ће се на њега сапети.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #4 у: 22.45 ч. 04.02.2007. » |
|
U tom značenju (zakačiti nešto nogama u hodu) ide samo saplesti. Glagol sapleti uopšte ne postoji, a sapeti znači nešto drugo.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
Поруке: 803
|
|
« Одговор #5 у: 23.52 ч. 04.02.2007. » |
|
Чујем и варијанту "споплести се", али мислим да је некњижевна (делује ми као укрштање између "спотаћи се" и "саплести се"). (Ђорђе, ето ти четврте варијанте - спотаћи се ) Потпитање: који предлог иде уз та два глагола - "спотаћи/саплести се о" или "спотаћи/саплести се на" или могу оба?
|
|
« Задњи пут промењено: 23.54 ч. 04.02.2007. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #6 у: 00.21 ч. 05.02.2007. » |
|
Потпитање: који предлог иде уз та два глагола - "спотаћи/саплести се о" или "спотаћи/саплести се на" или могу оба? Ne vidim prepreku za upotrebu obaju predloga. Dobar deo „sličnih“ glagola (koji označavaju ostvarivanje kontakta između dveju stvari, recimo) može se koristiti s obama predlozima: vezati, kačiti... U Matičinom rečniku čak postoji jedan primer glagola spotaći se s predlogom preko.
|
|
« Задњи пут промењено: 00.23 ч. 05.02.2007. од Бојан Башић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 500
|
|
« Одговор #7 у: 02.21 ч. 05.02.2007. » |
|
Htedoh baš i ja da pitam, ako neko zna, je li to „spoplitanje“ priznato u književnom jeziku. Meni deluje vrlo neknjiževno, ali sam videla da ga neki savremeni pisci/spisateljice neštedimice troše i koriste. Kao uostalom i druge neknjiževne reči i izraze I ja, takođe, mislim da je samo pravilno samo „saplesti (se)“ kao naravno i pomenuto „spotaći (se)“, a „sapeti“ ili „sapinjati“ znači pak nešto sasvim drugo.
|
|
« Задњи пут промењено: 02.42 ч. 05.02.2007. од Lolita »
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #8 у: 03.40 ч. 05.02.2007. » |
|
Htedoh baš i ja da pitam, ako neko zna, je li to „spoplitanje“ priznato u književnom jeziku. Meni deluje vrlo neknjiževno, ali sam videla da ga neki savremeni pisci/spisateljice neštedimice troše i koriste. Kao uostalom i druge neknjiževne reči i izraze Nemojte tako, pa to je umetnička sloboda.
|
|
« Задњи пут промењено: 04.21 ч. 05.02.2007. од Бојан Башић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
|
« Одговор #9 у: 12.47 ч. 05.02.2007. » |
|
Naravno, naravno. Ne branim ja ništa. Samo pitam
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #10 у: 00.35 ч. 06.02.2007. » |
|
У реду, хвала вам свима. Мислим да ћу ставити спотаћи, јер ми се саплести да будем искрен помало и не свиђа...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
Поруке: 803
|
|
« Одговор #11 у: 00.40 ч. 06.02.2007. » |
|
Mada, mora se primetiti da ipak postoji nijansica u značenju (možda i samo stilska): o kamen ili kućni prag pre ćemo se spotaći, dok ćemo se o sopstvene pertle ili razvučenu žicu pre saplesti. Takođe, živahno psetance koje nam se mota oko nogu neće nas spotaći nego saplesti.
|
|
« Задњи пут промењено: 00.42 ч. 06.02.2007. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
|
« Одговор #12 у: 00.55 ч. 06.02.2007. » |
|
A možda i nije samo stilska, nego i morfološko-semantička? Saplitanje bi (i u ovim primerima) ipak moglo da podrazumeva neku vezu sa uplitanjem?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #13 у: 00.56 ч. 06.02.2007. » |
|
Mada, mora se primetiti da ipak postoji nijansica u značenju (možda i samo stilska): o kamen ili kućni prag pre ćemo se spotaći, dok ćemo se o sopstvene pertle ili razvučenu žicu pre saplesti. Takođe, živahno psetance koje nam se mota oko nogu neće nas spotaći nego saplesti.
Аха, па то је то - што има везе с плетењем, дакле нешто нам се уплете међу ноге. Видиш, ово моје је чисто спотицање.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже