Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« у: 20.43 ч. 04.02.2007. » |
|
Да ли и даље важи оно да и у источној варијанти нашег језика може да се каже и савремен и сувремен, или је сувремен одбачено откако смо раскрстили с Хрватима?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #1 у: 20.57 ч. 04.02.2007. » |
|
Ispravno je i jedno i drugo, naravno ako te ne zanima mnogo mišljenje kroatofobâ.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #2 у: 21.07 ч. 04.02.2007. » |
|
Да, ово је баш занимљиво. По Клајновом РЈН, су и са су равноправни префикси, па су тако дозвољена и следећа двојства: саборац - суборац, саиграч - суиграч, саосећати - суосећати, савремен - сувремен. Такође каже да је префикс са обичнији у Србији, а су у Хрватској, при чему постоје и варијанте у којима је исправно коришћење само једног префикса.
Српски језички приручник наводи у речнику и реч сувременик (савременик).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #3 у: 22.14 ч. 04.02.2007. » |
|
Одлично!  Увек сам више волео да кажем сувремен. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
Поруке: 803
|
 |
« Одговор #4 у: 23.49 ч. 04.02.2007. » |
|
Било је неких покушаја да се направи значењска дистинкција: савремен = онај који постоји у садашњици; сувремен = онај који постоји паралелно с неким/нечим у неком прошлом добу, и мислим да се само варијанта на су- може употребити прилошки, у конструкцијама попут "сувремено с Његошем стварали су и..." (= "истовремено с Његошем", мада нисам сигуран да ту не би могло и са-), док у придевској употреби нема разлике ("савремене/сувремене појаве").
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #5 у: 00.31 ч. 05.02.2007. » |
|
...и мислим да се само варијанта на су- може употребити прилошки... Obe se upotrebljavaju bez problema. (RMS) Znam za pokušaje značenjske distinkcije, ali to ne deluje naročito elegantno budući da prefiksi sa- i su- ni u jednom drugom slučaju ne pokazuju neke slične osobenosti. Za ranija vremena može se upotrebiti onovremeni (ova reč se često gubi iz vida).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #6 у: 00.55 ч. 05.02.2007. » |
|
Како бисте радије калковали "колауреат" - као "садобитник" или као "судобитник"?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #7 у: 02.20 ч. 05.02.2007. » |
|
Potpuno su ravnopravni. Istina, postoje neke situacije kada je ispravan isključivo jedan prefiks (sustanar) ili samo drugi (sažaljevati), ali jasno je da su ovo slučaji u kojima apsolutno niko ne bi izgovorio drugačije.
Lično (ako je to bilo tvoje pitanje) bih radije rekao sadobitnik, pošto u principu češće koristim prefiks sa-, ali ovo zavisi samo od ukusa.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #8 у: 13.37 ч. 05.02.2007. » |
|
Na lično sam i mislio. Gramatički jesu oba tačna.
Mene pak više vuče na sudobitnik, valjda zbog reči "suživot" i "supotpisnik".
(Nota: Zatvorena zagrada ponaša se isto kao i zarez kad su posredi enklitike - ili "lično bih (...)" ili "lično (...) radije bih".)
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 13.39 ч. 05.02.2007. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #9 у: 14.30 ч. 05.02.2007. » |
|
(Nota: Zatvorena zagrada ponaša se isto kao i zarez kad su posredi enklitike - ili "lično bih (...)" ili "lično (...) radije bih".) Znam, zagradu sam ubacio tek kad sam sklopio rečenicu pa sam zaboravio to ispraviti. Oko reči suživot, htedoh reći da bih i tu rekao saživot, i uzmem RMS da vidim šta tamo piše. Nema ni jedne ni druge imenice, ali postoji glagol saživeti (se), a glagol suživeti (se) upućuje na njega skraćenicom „v.“. Zanimljivo.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 14.40 ч. 05.02.2007. од Бојан Башић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #10 у: 16.54 ч. 05.02.2007. » |
|
Suživot je sigurno novija reč, bar u značenju koje je poprimila od devedesetih naovamo. I svakako se prvo pojavila u Hrvatskoj, a u tom obliku već se dosta odomaćila i u našim medijima.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #11 у: 03.12 ч. 18.05.2008. » |
|
Да ли постоји можда облик „савозач“, поред врло уобичајеног, рекао бих, и једино присутног „сувозач“?
Аналогно: „супутник“?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #12 у: 16.50 ч. 19.05.2008. » |
|
Да ли постоји можда облик „савозач“, поред врло уобичајеног, рекао бих, и једино присутног „сувозач“?
Аналогно: „супутник“?
Зашто не би постојао? Звучи сасвим ок... Супутник као и супатник 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 731
|
 |
« Одговор #13 у: 18.30 ч. 19.05.2008. » |
|
Moguće ga je izgraditi, ali se ne koristi. Kod nekih reči imamo samo jednu varijantu, kod drugih samo drugu, a kod trećih (malobrojnih i uglavnom novijih) obe - naravno, ako se ograničavamo samo na srpski, a ne na uniju srpskog i hrvatskog (gde onda u mnoštvu slučajeva imamo obe varijante).
Npr. samo sustanar, sused, samo sapatnik, saputnik, ali može i sapotpisnik i supotpisnik.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 18.32 ч. 19.05.2008. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #14 у: 18.35 ч. 19.05.2008. » |
|
A kako znati kod kojih su reči obe varijante dozvoljene a kod kojih nisu?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|