Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.38 ч. 28.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Izvrtati/izvrgavati ruglu  (Прочитано 16973 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #15 у: 20.31 ч. 24.05.2015. »

Ogi, odlican primer! Smiley
Сачувана
Ognitiv
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Ognjen
Струка: Grafički dizajn
Поруке: 57


« Одговор #16 у: 09.04 ч. 26.05.2015. »

Učinio mi se jako zanimljivim u kontekstu vaše priče o ''vrgnućima'' Smiley Dalje mi se javio svrgnuti... Možda i zanimljiviji za analizu.
Šta biste rekli kako je do ove konstrukcije došlo, u značenje koje ima? Kako se prefiks, ili šta je, s- (onamo opo-) našao tu da bi svrgavanje značilo to što znači?

Slučajnim spletom reči iznad u zagradi i posle nje, zasvrbelo me je, razmišljajući o oponašati, pa opovrgnuti — kakva je uloga opo- kod oponašavanja i u kakvoj je vezi sa ulogom kod opovrgavanja?  Grin Verujem od oponentno... Ha! MI smo dakle druga strana, mi što imitiramo, predstavljamo drugu stranu onog imitiranog, zanimiljivo… Jesam li na tragu? Opet razmišljam naglas.


Još bih nešto hteo da primetim, ako dozvolite sad već treći ekskurs.
Čini mi se da kada kažemo da je nego svrgnut, mi često ili uvek mislimo skinut sa prestola, lišen titule (statusa, privilegije), gde se izgubila ona druga strana, na koju se okreće. Osim ako one koji svrgavaju ne shvatimo kao drugu stranu, ali ne znam koliko je to održivo.
Znači ako bismo hteli da napravimo direktniju vezu sa vrgavanjem, svrgnuće bi pre trebalo označavati zamenu, smenu, menu — gde bi se onda uključila u značenje i druga strana. Jer čini mi se da bi i smena trebalo da znači zamena a ne samo "otpuštanje", kako ga često kazujemo i shvatamo? Nadam se da me razumete. Moraću vala kupiti taj rečnik, mislim da biste u dobroj meri bili pošteđeni mojih naklapanja.

Hvala na pažnji Cheesy
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #17 у: 10.48 ч. 26.05.2015. »

Ми и данас користимо доста ових префикса у конструкцији нових речи. Узмимо као пример  'улоговати' (занемаримо ваљаност саме речи). Ту видимо примену префикса 'у-', који је и данас врло продуктиван. Али, за неке друге префиксе смо изгубили осећај, иако су они некада имали велике креативне способности. Префикс 'с-' је један од њих, а мислим да је његова функција делом била промена несвршеног облика глагола у савршени. То је можда теже уочити данас због појаве нових облика несвршених глагола који и сами садрже тај префикс.

Било би добро када би се ови префикси боље истражили, јер би то могло вратити доста изгубљених креативних способности нашем језику. Префикси 'при-', 'про-', 'пре-', 'над-', 'на-', 'под-', 'уз', 'с-', 'по-', 'у-', 'за-' итд. Само мали део њих је још увек продуктиван, док смо за остале изгубили осећај. То је штета, јер су словенски језици прилично богати домаћим префиксима.

Огни, 'свргнут' подразумева да је збачен, и то од стране некога, али не и то да је замењен неким другим, ако се не варам. Чисто сементички, анализом елемената, рекло би се да је реч 'смењен' свакако имала и нијансу значења која је сличнија речи 'замењен', што се донекле очувало у речи 'смена', али је преношењем значења на оно што је смењеном од највишег значаја - оно што се директно односи на губљење посла -, попримила искључиво данашње значење. Ипак, једино значење које је нама битно је оно које реч има данас, као целина, а не оно на које анализа њених елемената указује. За то друго значење већ имамо реч 'замењен'.
« Задњи пут промењено: 11.12 ч. 26.05.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #18 у: 00.06 ч. 27.05.2015. »

Kako s.z. rece, prefiksi su stari i sluze da prilagode reci nekoj inacici znacenja.

Evo primera sa "opovrgnuti".

Vrgnuti = okrenuti. Po-vrgnuti = potegnuti (okrenuti) na svoju stranu("povrci dokaze"), o-po-vrgnuti = 'protiv'-povrgnuti = zaustaviti potegnuto/ okretanje na neciju stranu umesto tvoje.
Sto vise o ovome pisem, idem sve dalje u spekulisanje. Ipak, reci: vrh, vrteti-vrt svakako bi trebale imati vezu sa glagolom vrgnuti. Recimo:'g' koje se na kraju reci smeksava u 'h' je cesta pojava u jezicima, a ako je to tacno, 'logika' vrha kao najvise tacke je u tome sto si izokretanjem popeo nesto na najvisu tacku. 'Vrteti' je mozda nastalo od 'vr(h)teti' a vrt bi bio izveden u smislu da se proces setve-zetve na tvom komadicu zemlje  - 'vrti'.



Svrgnuti zaista znaci samo zbaciti a ne i automatski nekog zameniti. Ako je moja prethodna spekulacija tacna -> 's-vrgnuti' = 's-vrhnuti' = skinuti s vrha.
Smeniti svakako ima koren u (mesecevim) menama - jedna drugu sledi, "za-men(j)uje". Ovde u principu nesto drugo nailazi nakon prethodnog. Ali ne i obavezno: opet paralela sa menama: u tri mene je mesec vidljiv, a u cetvrtoj - nestane!

« Задњи пут промењено: 00.11 ч. 27.05.2015. од VladKrvoglad » Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #19 у: 01.57 ч. 27.05.2015. »

Ја пре мислим да то 'с-' пре врши функцију сличну оној у речи 'срушити' - саврешени глагол, наспрам несвршеног 'рушити'. Наиме, од несвршеног прави свршени облик глагола. Исто се може уочити у низу других парова: вршити-свршити, равнати-сравнати. Не мислим да је реч о значењу које има речца 'с(а)', иако то јесте једно од значења овог префикса. Наравно, ово је све спекулација.
« Задњи пут промењено: 02.03 ч. 27.05.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #20 у: 00.27 ч. 28.05.2015. »

Tja, tesko je odrediti. Neki zaista izgleda da znace samo zavrsenu radnju, kao sto si naveo par primera.
Ali, imas glagola gde je to bukvalno 'sa':  s-udariti, s-hvatiti, s-tvarati, s-kockati (u smislu pretvaranja u kocke, ne 'prokockati').
Ima ih koji mogu imati oba znacenja: s-pevati, s-tuci; sa-sipati; sa-stavljati, sa-radjivati...

 
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #21 у: 00.59 ч. 28.05.2015. »

У сасипати се можда назире и треће значење, али има доста преплитања и тешко је тачно одредити. Свеједно, занимљива тема
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!