Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  šou, deklinacija
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.06 ч. 16.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: šou, deklinacija  (Прочитано 6464 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« у: 19.34 ч. 05.01.2016. »

Kako se šou (zabavna emisija) menja kroz padeže? Da li ima udvojeno u u dativu i lokativu?

Da li se u jednini menja ovako :

1) šou
2) šoua
3) šou(u)
4) šou
5) šou
6) šouom
7) šou(u)

Ne znam da li se piše ovo udvojeno u dativu i lokativu, ili dolazi do sažimanja u pisanju. Nezgodno je za izgovor skoro u svim padežima. Ima premnogo samoglasnika jednih do drugih.

Naravno, može se izbeći nezgodna deklinacija ukoliko dodamo reč program ili druge koje se standardno lepe uz ovu. Ali me zanima kako se piše kada jednostavno hoćemo baš nju da menjamo.

Da li množina izgledala ovako? ...

1) šoui
2) šoua
3) šouima
4) šoue
5) šoui
6) sa šouima
7) o šouima

Upravo sam pogledala u Pravopis, srećom ima ove reči. Ipak se piše udvojeno U: šouu.
« Задњи пут промењено: 19.44 ч. 05.01.2016. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #1 у: 00.05 ч. 06.01.2016. »

Задржавају се удвојени самогласници, али и ја сам из неког разлога био убеђен да је то 'неправилно'. Очигледно сам то негде прочитао, чуо или закључио на основу нечега. Без обзира, у говору сам увек задржавао дупли самогласник, а у писању, где је грешка приметнија, нисам имао прилике да наиђем на ову врсту речи.

То 'шоу' ми је некако мрско, а у појединим падежима је и крајње незгодно за изговор. Обично га заменим са 'програм'.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #2 у: 13.28 ч. 06.01.2016. »

Цитат
То 'шоу' ми је некако мрско, а у појединим падежима је и крајње незгодно за изговор. Обично га заменим са 'програм'.

Isto.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!