Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Problem s enklitikom
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.15 ч. 12.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Problem s enklitikom  (Прочитано 7771 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« у: 18.06 ч. 13.03.2007. »

Inspirisan ovom temom, uočio sam zanimljiv problem:

Kako glasi ženski rod rečenica dosta mi ga je i žao mi ga je? Lako je s naglašenim oblikom zamenice - dosta mi je nje, žao mi je nje. Međutim, kako s enklitikom? Moralo bi biti dosta mi je je i žao mi je je, jer je oblik ju samo akuzativni - padež bi bio sasvim pogrešan u *dosta mi ju je, *žao mi ju je - a izostavljanje zamenice poremetilo bi značenje: dosta mi je ne znači dosta mi je nje, žao mi je ne znači žao mi je nje.
Сачувана
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« Одговор #1 у: 19.45 ч. 13.03.2007. »

Možda se i varam, ali čini mi se da i rečenica žao mi ga je nije najbolje formulisana, budući da sadrži čak tri enklitike. Kako bi se smanjio njihov broj na dva, trebalo bi možda bolje reći žao mi je njega, a shodno tome žao mi je nje.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #2 у: 19.47 ч. 13.03.2007. »

Sve mi se čini da je to jedna od onih "rupa" u jeziku, kad se rečeni oblik naprosto ne može upotrebiti. Rekla bih da nema izbora, može se reći samo "dosta/žao mi je nje".
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #3 у: 20.22 ч. 13.03.2007. »

@karlo: broj uzastopnih klitika nije bitan u srpskom jeziku - u nesumnjivo ispravnim rečenicama može ih biti i više, npr. "Da li bi joj se obratio?" (4 enklitike); "A i da se ne polože svi ti ispiti, opet je svejedno." (5 proklitika). Osim toga, rečenici "Dragan pati i žao mi ga je" nema se baš ništa zameriti - svakako se ne bi moglo zahtevati njeno preinačenje u "Dragan pati i žao mi je njega".

@alčesta: verovatno si u pravu, ali opet, situacija, rekao bih, nigde nije obrađena i kategorisana.
« Задњи пут промењено: 20.37 ч. 13.03.2007. од Нескафица » Сачувана
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« Одговор #4 у: 20.44 ч. 13.03.2007. »

Хм, у праву си, Нес.
Сачувана
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 134

« Одговор #5 у: 09.26 ч. 17.01.2011. »

Жао joj је је јер је "je-je" jeдини Јеленин жанр у коме бриљира. Cheesy
Сачувана
VPF
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Vladimir Filipović
Поруке: 194

« Одговор #6 у: 19.24 ч. 24.01.2011. »

Deluje mi prirodno da se sažme, kao

videla me je -> videla me
videla te je -> videla te
videla se je -> videla se
videla je je -> videla je

Naravno da bez konteksta samo "videla je" zbunjuje, pa bi valjalo da se onaj ko se izražava izrazi jasnije; ali ako postoji kontekst može već ovako biti dovoljno jasno: "Nije stigla da obiđe sve prijatelje." - "A Milku, šta bi s njom?" - "Videla je na ulici, zamisli!".

E, tako i za "žao mi je". Bez konteksta nije jasno da nam je žao konkretne osobe, pa bi bilo lepo da se jasnije izrazimo. Ali uz pravi kontekst, to je dovoljno i nema razloga da izbegavamo takvu rečenicu: "Milka se mnogo muči i baš mi je žao", mnogo lakše i prirodnije nego što bismo govoreći o nekom momku rekli "baš mi je žao" bez "ga".

"Je li bilo sira?" - "Bilo ga je." - "Je li bilo slanine?" - "Bilo je."

Ako hoćemo veću glavolomku, upletimo povratnu zamenicu: setiti se koga (ili osloboditi, otarasiti, manuti...)
Setila je se je (neka se setila neke druge). -> Setila se je? Setila je se? Setila se? Šta velite?

Moj odgovor: Glagol može da nestane u sažimanju, ali zamenica nikad.

Milki isprva nije ni palo na pamet da se obuče toplije. Ali kad je zahlednelo? Setila se. (Setila sezamenica jeglagol, tako da u sažimanju glagol nestaje.)
Milki isprva nije ni pala na pamet ta stara jakna. Ali kad je zahlednelo? Setila je se. (Setila jezamenica(genitiv) sezamenica jeglagol, tako da u sažimanju glagol nestaje, ali obe zamenice ostaju.)

Subjekat može biti bilo kojeg roda:
Grad je bio okupiran. I šta se onda desilo? Oslobodio se. (Oslobodio sezamenica jeglagol, glagol nestaje.)
Grad je bio okupiran. I šta je onda uradio s tom okupacijom? Oslobodio je se. (Oslobodio jezamenica sezamenica jeglagol, glagol nestaje, zamenice ostaju.)

A može li i "setila se je", "oslobodila se je"? Osećaj mi kaže da je to pre ružno nego baš pogrešno, ali logika mi kaže da je pogrešno jer je analogno konstrukcijama "setila se ga", "setila se ih" a one baš ne idu nikako.

Edit: Da dodam, ovo kažem da "setila se je" nema smisla kao sažeti oblik od "neka se (je) setila neke druge" gde bi ono preostalo "je" bilo zamenica u genitivu; kao nesažeti oblik, gde je "je" glagol a nepravi objekat se prećutkuje, naravno da ima smisla.
« Задњи пут промењено: 19.35 ч. 24.01.2011. од VPF » Сачувана
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 134

« Одговор #7 у: 20.41 ч. 24.01.2011. »

Конструкција "он се је вратио" насупрот "он се вратио" и мене мори. Недавно сам намјеравао (али заборавих) отворити и читаву тему да питам је ли то погрешно или је само ствар стила. Надам се да ћемо наћи овдје коначни одговор.
« Задњи пут промењено: 20.45 ч. 24.01.2011. од самоникли » Сачувана
VPF
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Vladimir Filipović
Поруке: 194

« Одговор #8 у: 21.16 ч. 24.01.2011. »

Svakako je u Srbiji na terenu većinom vrlo neuobičajeno "on se je vratio", ali kako ideš polako ideš na zapad, postaje... manje neuobičajeno.

Stvarno ne znam šta danas kaže naša norma, ne bi me iznenadilo ni da je zabranjeno, ni da je dozvoljeno ali kao neobično.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!