Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Prisvojni pridevi vlastitih imena на -е
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.05 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Prisvojni pridevi vlastitih imena на -е  (Прочитано 17511 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 41

« у: 18.47 ч. 05.05.2010. »

Занима ме да ли постоји неко правило за градњу присвојних придева властитих имена која се завршавају на .  Ево неких примера за које знам:

Раде - Радетов
Миле - Милетов
Боле - Болетов

(Ако сам негде погрешио, замолио бих вас за исправку. )

Понесен овим примерима, хтедох махинално да употребим и присвојни придев имена Ђорђе - Ђорђетов, али онда се сетих да се не каже Улица Карађорђетова, нити Карађорђетова шницла, већ Улица Карађорђева и Карађорђева шницла.  Да ли су за имена Ђорђе и Карађорђе правилна оба облика присвојних придева (Ђорђев и Ђорђетов, односно Карађорђев и Карађорђетов), или само један од њих? Ако може и образложење.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 19.12 ч. 05.05.2010. »

Vidi: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=681.0

Imena na -e, koja nisu nadimci i kraći oblici nego puna imena, ne dobijaju nikakav infiks -et. Zato je pravilno (Kara-) Đorđe—Đorđa—Đorđev i sl.

Skraćeni oblici imena i nadimci poput Rade, Mile, Bole, takođe idu bez toga infiksa, ali mogu ići i sa njime. Pravilno je i Rade—Rada—Radov i sl., i Rade—Radeta—Radetov itd.

Koju ćemo od te dve promene upotrebiti — onu sa infiksom ili onu bez njega — zavisi od naših jezičkih navika, od običaja u sredini u kojoj se nalazimo (negde Rada zovu Radom, negde ga zovu Radetom), kao i od izbora samoga nosioca imena. Recimo, u vezi s time poslednjim, ako Njegoša nazovemo vladikom Radom, svakako ćemo to ime menjati bez produžetka osnove na -et, jer oblici Radeta, Radetov i dr. uz Njegoša, tj. uz njegovu sredinu i jezičko ozračje, ipak nikako ne idu.
Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 41

« Одговор #2 у: 15.40 ч. 06.05.2010. »

Да, на тој теми за коју си дао линк, све је прилично детаљно објашњено.  Ја сам пре постављања овог питања покушао са претрагом форума, али нисам добио резултате, изгледа да ми је био лош одабир кључних речи за претрагу.

У сваком случају, хвала и за линк и за прецизан одговор.  Сад су ми ствари јасне.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #3 у: 16.11 ч. 06.05.2010. »

Nema na čemu. Smiley
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: biologist-to-be
Поруке: 93

« Одговор #4 у: 11.24 ч. 22.07.2010. »

Сећам се да је професорка у средњој школи говорила да се Банетов користи ако је акценат кратак, а Банов ако је акценат дуг у називу Бане. Има ли то смисла?
Сачувана

Нека тајна се плела међу нама, дивна лудост што се зове говор, чинила је чудо.
RecklessLife
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Radoš Todorović
Струка:
Поруке: 97

« Одговор #5 у: 11.29 ч. 22.07.2010. »

Meni se ne dopada ideja sa Banov, previse nekako menja konstrukciju imena Bane.
Сачувана

Cry guitar, cry. . .
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #6 у: 14.08 ч. 28.07.2010. »

Сећам се да је професорка у средњој школи говорила да се Банетов користи ако је акценат кратак, а Банов ако је акценат дуг у називу Бане. Има ли то смисла?

Унеколико има, али дуг акценат може бити и силазни и узлазни. Ако је са дугоузлазним, онда је свакако Бане-Бана-Банов или Бане-Бане-Банин (зависи од краја). Проблем је са дугосилазним (Бане-Банета-Банетов), који старије граматике не допуштају, али новији приручници све више то чине.
Сачувана
Тагови: prisvojni pridev imena karadjordje 
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!