Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Бабарога, Дрекавац, Бабајага и друга чудна бића...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.14 ч. 09.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Бабарога, Дрекавац, Бабајага и друга чудна бића...  (Прочитано 26295 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
arksi
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
škola
Име и презиме:
iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64

« Одговор #30 у: 23.19 ч. 31.05.2008. »

Hvala, Đorđe. Sad ću prema sebi da primenim iste mere koje sam primenjivala prema mojoj ćerki. Da bi naučila pravopis tjerala sam je da piše svaku riječ koju je pogrešila 10, 20 ili 50 puta. Možda je preoštro, ali  je bilo od koristi. Sada ona nema problema sa bugarskim pravopisom, a ja treba da se potrudim sa srpskim.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #31 у: 23.43 ч. 31.05.2008. »

Dosta dobro govoriš srpski, ali dosta često mešaš ekavicu i ijekavicu. Odluči se za jedan izgovor i obrati pažnju na to gde je bio jat — u književnom bugarskom je tu obično slovo „ja“! Wink
Сачувана
arksi
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
škola
Име и презиме:
iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64

« Одговор #32 у: 00.14 ч. 01.06.2008. »

Ako sam pravilno shvatila, tamo gde je u staroslovenskom jeziku bio "jat" kasnije se u nekim srpskim dijalektima javlja "e", a u drugim "je". U bugarskom jeziku umesto "jat" stoji "я",a  ponekad "e". Tako da moram da pazim - tamo gde je bio "jat" treba da pisem ili samo "E" ili samo "JE". Trebalo bi da se odlucim za ekavicu jer zivim u zapadnom delu Bugarske i u mom dialektu obicno na mestu " jat-a" stoi "e".
   P.S. Izvinjavam se sto pisem "osisanom" latinicom, ali imam neki problem sa racunarom.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #33 у: 00.36 ч. 01.06.2008. »

Problem i jest u tome što pišeš ijekavicom ali potkrada ti se jako mnogo ekavskih reči. Smiley Onda to više nije ijekavica. Wink

Jatova granica jedna je od najvažnijih izoglosa na južnoslovenskom području. Istočno od ove linije koja se prostire sredinom Bugarske, jat je zamenjeno uglavnom sa „ja“, i tako je i u književnom bugarskom jeziku. Zapadno od jatove granice, međutim, jat je evoluiralo u „e“ ili zatvoreniji glas.

U srpskohrvatskim ijekavskim dijalektima, jat ima reflekse „ije“, „je“, „i“ i „e“, i svi oni figuriraju i u književnom ijekavskom narečju. To uglavnom zavisi od akcenta, koji u srpskohrvatskom razlikuje kvantitet i intonaciju. Ako je akcenat sloga u kome se nekada nalazio jat bio dug, jat je zamenjeno sa „ije“ (riječ, lijepo, mlijeko), ako je pak bio kratak, onda je jat zamenjeno sa „je“ (rječnik, ljepota, bjelina). Međutim, ako iza toga sloga sledi samoglasnik, jat se zamenjuje sa „i“ (vidio i sl.). Zamenu „e“ jat ima ako mu prethodi grupa suglasnik + „r“ (prepreka i sl.).

A u ekavskim dijalektima, osim u nekim slučajima, tu svugde uglavnom dolazi „e“ (reč, lepo, mleko, rečnik, lepota, belina, video, prepreka). Ne sumnjam da je slično stanje i u zapadnim bugarskim dijalektima, posebno ako ulaze u sastav torlačkog narečja (u bugarskoj dijalektologiji tzv. „prehodni govori“) zajedno sa jugoistočnim srpskim dijalektima. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #34 у: 01.02 ч. 01.06.2008. »

Извињавам се на својој необавештености, али ово је већ други пут да помињеш изоглосе, а ја немам појма шта је то. Би ли објаснио нама неукима о чему се ради? Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #35 у: 01.07 ч. 01.06.2008. »

Zamišljena linija koja razdvaja dijalekte, to jest povezuje one govore koji imaju zajedničku osobinu.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!