Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  И званично почело превођење са српског на хрватски
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.14 ч. 27.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: И званично почело превођење са српског на хрватски  (Прочитано 15924 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #15 у: 22.09 ч. 01.06.2008. »

Ja ipak mislim da je zaista glupo da jedan čovek koji glumi prevodioca sasluša što jedan Srbin ima da kaže, a onda samo ponovi to isto jednom Hrvatu, i tako budalasto izigrava papigu. Ne vidim šta fali srpskim i hrvatskim deputatima ako dobiju isti papir. Ja bih rekao da jezik služi jedino sporazumevanju među ljudima, a ne dokazivanju nacionalne posebnosti — to je zloupotreba jezika.

Свиђало се то теби или не, поред тога што служи за споразумевање међу људима, језик представља и снажну подршку исказивању националног идентитета, нарочито малим народима (па океј, рецимо због некаквог комплекса који је неко овде поменуо). Ма како смешно изгледао тај папагај који преводи са српског на хрватски и обрнуто, без њега би се неко осетио угрожено, неравноправно са представницима осталих европских нација. Зато сам убеђен да га треба платити. Није скупо. Подсмевање хрватима због некаквих комплекса које ми Срби наводно немамо, нимало воље да се разумеју (или бар без разумевања прихвате) туђе жеље и потребе, јесте оно што је кроз цео претходни век утицало на односе између наших двеју нација. Утицало, наравно, катастрофално.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #16 у: 22.21 ч. 01.06.2008. »

Jednom kad se budemo oslobodili svih tih okova koji navodno čine naš nacionalni identitet, bolje ćemo se slagati i sa susjedima. Mi smo još uvek u staroj zabludi da naš nacionalni identitet čine naša vera, naš jezik, ili naše pismo. Bilo bi lepše da nema svega toga „našeg“ i kad bismo radije bili „ja“ nego što smo „mi“. Wink

Pitam se traže li austrijski deputati da se njima više ne dostavlja prevod na nemačkom jer osećaju kako im je ugrožen nacionalni identitet? Ili Irci možda žele prevode na tzv. irskom engleskom, onoj varijanti engleskog koja se govori u Irskoj? Zašto njihov identitet nije ugrožen, a naš jeste?
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #17 у: 23.10 ч. 01.06.2008. »

Jednom kad se budemo oslobodili svih tih okova koji navodno čine naš nacionalni identitet, bolje ćemo se slagati i sa susjedima.

До бољег слагања свакако ћемо пре доћи поштовањем туђег идентитета, него тако што ћемо да одбацимо свој, а онда и од њих очекујемо исто.

Mi smo još uvek u staroj zabludi da naš nacionalni identitet čine naša vera, naš jezik, ili naše pismo.

Национални идентитет је лични избор и врло различито се схвата. У сваком случају, сигуран сам да много људи гради свој национални идентитет баш на основу неке од тих ствари које ти наводиш, често све три. Дакле, ту свакако нема заблуде. Заблуде може бити само кад намећеш другима свој приступ. Наравно, јасно је да Швајцарци не граде свој национални идентитет на основу језика. Јасно је да Американци не граде свој на основу вере. Јасно је да ниједан западноевропски народ не гради свој идентитет на основу латинског писма које користе и сви његови суседи. Неки Срби граде свој национални идентитет на основу вере, неки пак сматрају веру небитном за своје српско национално одређење. Изгледа да је Хрватима посебан језик битан у националном одређењу.

Bilo bi lepše da nema svega toga „našeg“ i kad bismo radije bili „ja“ nego što smo „mi“. Wink

Ако под тим подразумеваш нешто шире од само националног идентитета, рећи ћу да се уопште не слажем. Не би било лепше. Сигуран сам да већини људи не би било лепше. Претпостављам да не мислиш само на национално. Бежање од природне потребе за изградњу личног идентитета кроз идентификацију с групом, сигурно не може човеку донети бољитак. Просто, противприродно је, супротно људском.

Pitam se traže li austrijski deputati da se njima više ne dostavlja prevod na nemačkom jer osećaju kako im je ugrožen nacionalni identitet? Ili Irci možda žele prevode na tzv. irskom engleskom, onoj varijanti engleskog koja se govori u Irskoj?

Не.

Zašto njihov identitet nije ugrožen, a naš jeste?

Баш хтедох у ону поруку да убацим и то да за неке народе језик представља једно, а за неке друге народе нешто друго. Одустао сам од тога, мислећи да је то јасно, да без потребе не учиним ту поруку преобимном. Чини ми се да већ Срби и Хрвати имају различит однос према вези између језика и националног идентитета. На српском форуму можеш наћи само подсмех запошљавању тог преводиоца. На хрватском бисмо, међутим, сигурно наишли на велики број оних који сматрају да је то потребно. Нема стога потребе да у причу уводимо остале нације. Иначе, нације које си поменуо врло су лош пример, те нације чак и не тврде да имају посебан језик.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #18 у: 23.30 ч. 01.06.2008. »

Mislim da si u pravu, ali verujem da je to naša zabluda i da je se trebamo okaniti. Wink
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #19 у: 23.59 ч. 01.06.2008. »

Ne vidim šta fali srpskim i hrvatskim deputatima ako dobiju isti papir.

Зависи на ком језику је писано. Ако би био на хрватском, нико се не би бунио; ако би био на српском, Хрвати би тражили да се преведе на хрватски. Не зато што не разумеју шта у њему пише.
За њих је то више од граматике и правописа.
Сачувана
NeonKnight
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 5

« Одговор #20 у: 02.51 ч. 04.06.2008. »

Цитирано: Милан Динић link=topic=2170. msg21057#msg21057 date=1212253062
Никакво изненађење да баш Хрвати траже да се преводи са српског, у смислу да ми на тако нешто никад не би обратили пажњу, и у смислу да они то већ раде. 

"Prevođenje" dokumenata sa srpskog na hrvatski je već godinama vrlo unosan biznis (da ne upotrijebim neku ružniju riječ) za službene prevoditelje u Hrvatskoj.  Meni su prošlo ljeto u Zagrebu dobrano naplatili prevođenje i ovjeru dokumenta izdanog u Republici Srpskoj koji je imao samo par redova teksta (ne sjećam se točne sume, ali bilo je reda veličine nekoliko desetaka eura). 

Zanima me kakva je danas situacija s hrvatskim dokumentima u Srbiji? Priznaju li sudovi i ostale državne institucije Srbije originalne hrvatske dokumente (uvjerenja, punomoći i slično) bez "prijevoda" na srpski?

Цитат
Два-три пута сам читао чланке из њихових дневних новина (тачније, у електронским издањима новина, претпостављам да се исти текстови објављују и у штампаном издању) у којима су биле изјаве наших људи које су биле преведене на хрватски (није било парафразирање или препричавање него као било која изјава); нема теорије да су ти људи онако говорили.

Da, prevođenje izjava i intervjua sa srpskog na hrvatski je također već dugo standardna praksa u hrvatskim novinama. 

Сачувана
VPF
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Vladimir Filipović
Поруке: 194

« Одговор #21 у: 00.28 ч. 07.06.2008. »

Nisam čuo ni za jedan slučaj da su srpske vlasti tražile prevod.

Praksa pokazuje da i hrvatske vlasti još umeju ponekad da prihvate nepreveden srpski dokument - ako se ne radi o nečemu rizičnom (u smislu kontrole) ili važnom, ako vam sreća dodeli ljubaznog službenika, i naravno ako je dokument na latinici.

Što se tiče glavne teme, meni je potpuno jasna ta potreba da se zvanično razgraniče "jezici" kao odvojeni. Razumno je da ih naučno proučavamo kao jedan jezik, pa makar pod različitim imenima, razumno je da kažemo da je potpuna besmislica teza da su to "potpuno odvojeni" jezici (a to se da čuti!) ali nije razumno u ovom trenutku, sa ovakvim političkim i nacionalnim osećanjima "na terenu", da očekujemo od ljudi da sistematski prihvate prevode na neki drugi dijalekt kao na svoj "jezik".

Zarad poređenja, 99.5% Iraca se svakodnevno služi engleskim, ali insistiraju na irskom kao ravnopravnom jeziku. Svi zvanični dokumenti i ulični znaci su dvojezični (u Republici Irskoj) i prevodi dokumenata EU na irski se plaćaju 3.5 miliona evra godišnje, iako sigurno nikome ne trebaju za čitanje. Njima je to jako važno. Znam da nije istovetna situacija ali mislim da svejedno nudi jak argument za značaj nacionalnih osećanja kad se radi o tretmanu jezika.

Ne slažem se, Đorđe, da se niko ne bi bunio kad bi zajednički papir bio na hrvatskom. (To ne bi ni bio onaj hrvatski koji pamtimo od pre dvadeset godina.) Istina je da bi reakcija u Srba bila mnogo blaža nego u obrnutom slučaju u Hrvata, ali nezadovoljstvo bi svakako postojalo, u Politici bi osvanula ljutita pisma čitalaca, neki političari bi stekli jeftine poene besneći protiv toga, i na kraju bismo svakako morali mi da se izborimo za odvojen tretman srpskog.

Možda bi mogao kroz koju deceniju da nastane prostor - emotivni, ne lingvistički - za stvaranje nekog kompromisnog veštačkog zvaničnog jezika koji bi služio samo za prevođenje zvaničnih dokumenata za sve četiri države (ili koliko ih već bude) i koji bi nam svima uštedeo pare i trud. Možda jednog dana čak srpska ijekavica bude dovoljan kompromis za sve strane. Ali sumnjam, lakše će se jezici stvarno razdvojiti nego što će se ovo desiti.

Još mi nije jasno kako one čokoladice i deterdženti i dalje uspevaju da objasne sastojke i uputstva za upotrebu na samo dva "jezika": jedan je uvek "SRB" (ili "SCG") a drugi "HR/BIH". Kako to trpe Bošnjaci da neko insinuira da njihov jezik nema razlika s hrvatskim? Ili možda znam: prevodioci su pod pritiskom da opravdaju potrebu prevođenja na različite jezike davanjem različitih tekstova, ali ti spiskovi sastojaka su suviše siromašni da omoguće tri različita prevoda.
Сачувана
Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 74

« Одговор #22 у: 14.29 ч. 03.08.2008. »

Две ствари:

1) На почетку сам рекао да се у хрватским новинама буквално преводи са српског. Протеклих недеља је било доста говора о Србији тамо па се ово што сам рекао могло потврдити, на пример овде.

2) Пре двадесетак дана, хрватске новине „Вечерњи лист“ је објавио чланак под насловом „Је ли могуће да се хрватско пиво производи у Србији: Пан у лименкама из Челарева“, у коме се говори да се пиво „Пан“ које се производи у Карлзбергу у Хрватској пуни у лименке у Србији.

Шта је ту занимљиво? Та Карлзберг пивара у Челареву је до недавно производила пиво „Лав премијум“ и ја сам лично видео на лименци да се оно пуни у Хрватској и баш сам био успут прокоментарисао присутнима о томе, више изненађен тиме да они немају пунионицу лименки него што је то у Хрватској. Нормално нигде то нико то није у медијима прокоментарисао.

Е сад је изгледа Карлзберг решио да у свим околним државама затвори пунионице лименки и да све пуни у Челареву и неко у Хрватској одмах реагује.
Наравно испод има коментара који потврђују оно о чему је овде речено, да је тамо присутан неки комплекс везан за Србе и Србију, а још један другачији коментар исто то говори:

Цитат
Ova novina je definitivno shvatila da se najbolje prodaju tekstovi gde postoji i jedna rec Srbija, pa makar se radilo i o takmicenju u pisanju niz vetar.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!