Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  И званично почело превођење са српског на хрватски
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.04 ч. 27.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: И званично почело превођење са српског на хрватски  (Прочитано 15946 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 74

« у: 18.57 ч. 31.05.2008. »

Цитат
Нова пракса ЕП: Превод са српског на хрватски

ЗАГРЕБ – На иницијативу Дорис Пак и Ханса Свободе, у Европском парламенту је од уторка уведено превођење с хрватског на српски језик. У складу с новом одлуком, хрватски преводиоци су издвојени у посебну кабину и више неће бити заједно с преводиоцима за српски, босански и црногорски језик, јављају хрватски медији а преноси Танјуг.

Хрватски представници били су против идеје Секретаријата Европског парламента, који је предлагао да се обезбеди заједнички превод на хрватско-српско-босанском језику, као што се ради у Међународном кривичном трибуналу у Хагу. У томе су добили подршку Дорис Пак која сматра да је важно обезбедити да се свако може изражавати на свом језику. Ханс Свобода је такође оценио да је језик питање сопственог идентитета "који треба поштовати".

Другачије мишљење имао је председник ЕП Ханс Герт Петеринг који је приметио да парламентарци из региона у правилу не користе слушалице кад говори неко од њихових комшија и оценио да би се због те чињенице могло уштедети на трошковима додатне кабине за превод.

Његова аргументација није усвојена, па је већ говор председника парламента Србије Оливера Дулића уредно преведен на хрватски језик.

Извор: http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=23163

Никакво изненађење да баш Хрвати траже да се преводи са српског, у смислу да ми на тако нешто никад не би обратили пажњу, и у смислу да они то већ раде. Два-три пута сам читао чланке из њихових дневних новина (тачније, у електронским издањима новина, претпостављам да се исти текстови објављују и у штампаном издању) у којима су биле изјаве наших људи које су биле преведене на хрватски (није било парафразирање или препричавање него као било која изјава); нема теорије да су ти људи онако говорили.

Ово је знак да се одустаје од идеје стварања хибридног језика босанко-хрватско-српско-црногорског због смањења трошкова; сада када је Хрватима призната различитост не верујем да се неће признати и босанском и црногорском „језику“ (ми сигурно нећемо тражити издвајање), што даље значи и да ћирилица ипак неће бити потиснута на званичном нивоу у ЕУ (мада, и у ова два друга „језика“ ћирилица је „равноправно“ писмо, па би и тако могла да остане без проблема, не мора да се користи оправдање да је неки не разумеју Smiley).
« Задњи пут промењено: 18.59 ч. 31.05.2008. од Милан Динић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 21.03 ч. 31.05.2008. »

Budalaština.

Два-три пута сам читао чланке из њихових дневних новина (тачније, у електронским издањима новина, претпостављам да се исти текстови објављују и у штампаном издању) у којима су биле изјаве наших људи које су биле преведене на хрватски

Ako misliš na ijekavizaciju, i kod nas se u novinama redovito ekavizuje svaka izjava, dakle podjednako glupavo se prevodi za beogradske čitaoce kao da ovi nemaju mozga. Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #2 у: 22.20 ч. 31.05.2008. »

Auuu, kako super posao! 'Oću ja da prevodim sa hrvatskog na srpski, pa još i da me plaćaju ko sve ostale tamo! Grin
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #3 у: 22.33 ч. 31.05.2008. »

Budalaština.

Два-три пута сам читао чланке из њихових дневних новина (тачније, у електронским издањима новина, претпостављам да се исти текстови објављују и у штампаном издању) у којима су биле изјаве наших људи које су биле преведене на хрватски

Ako misliš na ijekavizaciju, i kod nas se u novinama redovito ekavizuje svaka izjava, dakle podjednako glupavo se prevodi za beogradske čitaoce kao da ovi nemaju mozga. Smiley

Ђорђе, све се слажем.

Ово је све спрдња с језиком. То ми личи на моменат кад смо званично добили српски језик. Онда смо моја колегиница и ја одлучиле да се забринемо како ће деца сад да читају Приче из давнина Иване Брлић-Мажуранић. Помислисмо да не би било лоше да их ми преведемо. И видиш, докле се иде у идиотизмима. Данас то са чиме смо се ми спрдале, неко озбиљно ради Tongue.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #4 у: 23.51 ч. 31.05.2008. »

I taj netko je i ozbiljno plaćen za to, što reče Alčesta. A ne radi ništa, izigrava papagaja — pardon, papigu. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #5 у: 00.21 ч. 01.06.2008. »

Ja mislim da tu ima vise ekonomskog nego politickog interesa. Sto kaze Djordje, izigravaju papige i za to jos dobijaju debele pare.
Сачувана
Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 09.41 ч. 01.06.2008. »

Није само ијекавизација, него и коришћење речи које се код нас сада не користе. Немогуће је очекивати да неки наши почну у реченици да користе искључиво хрватске замене за овдашње изразе (творница, крух, рачунало, промиџба; ове речи су ми сада прве пале на памет, али схватићете на шта мислим; изјаве би биле пуне тога, плус ијекавица и уопште као да је неки Хрват то говорио).

И не мислим да је у питању економски разлог, тако нешто би могло од нас да се очекује, али Хрвати имају комплекс, пример је и догађај од прексиноћ; тако нешто код нас никада не би могло да се догоди.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #7 у: 10.23 ч. 01.06.2008. »

Колико мало је потребно научити још један страни језик! Кад ће се увести превођење на црногорски и босански, чисто да се похвалим како говорим 5 (пет) страних језика! Grin Grin Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 10.30 ч. 01.06.2008. »

И не мислим да је у питању економски разлог, тако нешто би могло од нас да се очекује, али Хрвати имају комплекс, пример је и догађај од прексиноћ; тако нешто код нас никада не би могло да се догоди.

Мислим да није баш да „не би могло да се догоди“, само што би у том случају исто било у страним медијима приказано као ... бла, бла, знате већ. И да, сматрам да стварно имају комплекс, јер и овде (у Аустрији) има подоста Босанаца и Хрвата, и они стално међу собом нешто дискутују „Србија ово, Србија оно, у Србији ово, код нас оно“. Као и Аустријанци: „Немачка ово, Немачка оно“. Нека се ухвате под руку, па мало у посету лекару.
« Задњи пут промењено: 10.32 ч. 01.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 12.36 ч. 01.06.2008. »

Ja bih da samo podsetim da je generalizovanje veoma opasna stvar.
Сачувана
Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 14.21 ч. 01.06.2008. »

Мислим да није баш да „не би могло да се догоди“, само што би у том случају исто било у страним медијима приказано као ... бла, бла, знате већ. И да, сматрам да стварно имају комплекс, јер и овде (у Аустрији) има подоста Босанаца и Хрвата, и они стално међу собом нешто дискутују „Србија ово, Србија оно, у Србији ово, код нас оно“. Као и Аустријанци: „Немачка ово, Немачка оно“. Нека се ухвате под руку, па мало у посету лекару.

Ево ја не знам ниједног домаћег извођача који пева нацистичке песме (да се разумемо, нису исто песме у којима се спомиње твој народ, борба у рату уопштено, и оне песме у којима се позива на убијање припадника другог народа/вере, да неко не спомене неког певача „родољубиве“ музике) нити знам неку такву песму, нити знам да неко такво нешто воли и слуша, и не могу да замислим да неки такав извођач скупи стотинак хиљада људи.

Не кажем ја да су апсолутно сви Хрвати такви, нити да је већина таква, али су ови који су овакви не мало бројни и мислим да су још увек у јавности доминантнији.
Ево још неког примера: у некој хрватској хумористичкој серији (која нема никакву почитичку тематику), неки лик не знам како обуче неки фудбалски дрес на коме пише српско презиме и онда га сви које сретне зезају због тога и кажу му да гледа да буде претучен. Или једном сам тражио нешто на Гуглу и дођем на њихов највећи форум forum.hr  и поставим питање (то је било о некој чисто технолошкој теми, нема везе ни са чим где се спомињу политика и сл) лепо пресловљено у латиницу и једино по чему би се рекло да сам Србим је по начину писања (пример да се мора „преводити“ да би се комуницирало са некима). И одмах ту крену да ме нападају шта ја тражим на „њиховом“ форуму, да идем на „наше“ форуме па тамо нека питам и сл.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #11 у: 18.37 ч. 01.06.2008. »

Ево ја не знам ниједног домаћег извођача који пева нацистичке песме (да се разумемо, нису исто песме у којима се спомиње твој народ, борба у рату уопштено, и оне песме у којима се позива на убијање припадника другог народа/вере, да неко не спомене неког певача „родољубиве“ музике) нити знам неку такву песму, нити знам да неко такво нешто воли и слуша, и не могу да замислим да неки такав извођач скупи стотинак хиљада људи.

Baja Mali Knindža, poznatiji kao „ne volim te, Alija, zato što si balija“.

Prezrenost prema susjedima je svestrana, zajednička osobina naših naroda i narodnosti. Ako i neki Hrvat ispadne šovinističkim istupom, odmah će se naći i neki Srbin koji će pokazati da ni ovi s desne strane Drine nimalo ne zaostaju za njima, te da su podjednaka stoka. Smiley Pritom će gledati i da ušićare, pa možda negde budu nonšalantno dignute Najki patike. Ali da se razumemo, vanjska politika je u pitanju. Wink
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #12 у: 21.32 ч. 01.06.2008. »

И не мислим да је у питању економски разлог,

Сасвим сигурно није никакав економски разлог у питању. Превођење можда на први поглед изгледа сувишно, чак некоме и комично, јер се људи свакако разумеју. Мислим, међутим, да је у питању наша стара бољка — прилично олако (заправо безобзирно и омаловажавајуће) прелазимо преко хрватске жеље и потребе (заправо легитимног и фундаменталног људског права, свеједно што можда потиче од некаквог комплекса, а имамо и те како и ми Срби своје националне комплексе) да искажу своју националну посебност. То радимо и сада и радили смо увек. И кад је у питању језик и много штошта друго. Њихова потреба за исказивањем посебности нама као смета. Да ли је једна кабина више ставка која ће се иоле озбиљно одразити на буџет Европске уније? Не будите смешни. Замислите се бре мало. Још увек ништа нисмо научили. Докле бре, људи?
« Задњи пут промењено: 21.35 ч. 01.06.2008. од Вученовић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #13 у: 21.40 ч. 01.06.2008. »

Ja ipak mislim da je zaista glupo da jedan čovek koji glumi prevodioca sasluša što jedan Srbin ima da kaže, a onda samo ponovi to isto jednom Hrvatu, i tako budalasto izigrava papigu. Ne vidim šta fali srpskim i hrvatskim deputatima ako dobiju isti papir. Ja bih rekao da jezik služi jedino sporazumevanju među ljudima, a ne dokazivanju nacionalne posebnosti — to je zloupotreba jezika.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 22.09 ч. 01.06.2008. »

Ja ipak mislim da je zaista glupo da jedan čovek koji glumi prevodioca sasluša što jedan Srbin ima da kaže, a onda samo ponovi to isto jednom Hrvatu, i tako budalasto izigrava papigu. Ne vidim šta fali srpskim i hrvatskim deputatima ako dobiju isti papir. Ja bih rekao da jezik služi jedino sporazumevanju među ljudima, a ne dokazivanju nacionalne posebnosti — to je zloupotreba jezika.

Apsolutno se slazem.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!