Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  гост/посетилац - падеж
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.45 ч. 11.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: гост/посетилац - падеж  (Прочитано 21682 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #30 у: 01.17 ч. 24.12.2008. »

Nema na čemu, pokušaj da pretražiš starije brojeve „Jezika danas“ na Internetu, mislim da je Danko Šipka pisao o savremenom vokativu u jednom od brojeva, osim ako nisam pobrkao ime autora i ime časopisa, jer priznajem, sećam se toga kao kroz maglu iako se samog članka jasno sećam. (Stalno tako radim, manje važne sitnice i detalje brzo zaboravljam, šta ću. Smiley)
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #31 у: 23.54 ч. 27.12.2008. »

Zaboravih: važi li ovo samo za lična imena? Da li bi npr. vokativ od ajatolah bio ajatolahu ili ajatolaše?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #32 у: 00.20 ч. 30.12.2008. »

Rekao bih da važi za sve imenice, jer pada mi na pamet „šejh“ — meni ne zvuči normalno vokativ „šejše“. Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #33 у: 01.15 ч. 30.12.2008. »

Хм, да ли правимо разлику између домаћих именица (личних имена) на -х и страних када градимо вокатив? Х је задњонепчани сугласник па мислим да се могу калемити оба наставка, и -у и -е, зависно од „природности“? Док имамо влах — влаше, „природнију“(?) варијанту „ајатолаше“, са друге стране ми „шејше“ никако не „лежи“. Хоће ли неко да ѕвизрне(Grin) код Стевановића за некакву смерницу?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #34 у: 00.00 ч. 31.12.2008. »

Код домаћих именица на -х, предност свакако има наставак -е. Међутим, Алчеста помену како арапска и турска имена на -к и -х добијају наставак -у, не би ли се избегла палатализација која у примерима као што су *Алаше или *шејше заиста звучи неприродно.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #35 у: 00.26 ч. 31.12.2008. »

Zar ne treba šejče?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #36 у: 00.29 ч. 31.12.2008. »

Zar ne treba šejče?

Зар је номинатив „шејк“? Smiley „Шејк“ је нешто друго, а ово је „шеик“, „шеих“ или „шејх“. Вокативи гласе „шеику“ (евентуално али једвито „шеиче“), „шеиху“, односно „шејху“.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #37 у: 00.31 ч. 31.12.2008. »

Ево овде: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=522.0.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #38 у: 00.33 ч. 31.12.2008. »

Да ти будем искрена, мом уху најприродније звучи шеик, и шеиче. За то шејх сам чула али никако не могу да се навикнем и звучи ми грозно глупо. Помислила сам да, пошто не може шејше, можда се мења исто као и шеик, иако к прелази у ч, а шеих се не завршава на к него на х... ОК, пала ми на памет глупа идеја. Сори Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #39 у: 00.34 ч. 31.12.2008. »

Ma videla sam tu temu i ranije. Zato i kažem da mi je taj šejh poznat...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #40 у: 00.50 ч. 31.12.2008. »

Ово је иста зачкољица као са вокативима страних имена попут „Џек“ и сл. Зашто да не и „Џече“, и „шеиче“, и „шејше“ — палатализација је сасвим по правилима и логична; али ствар је у томе што би се ова имена можда исувише изобличила кад бисмо спровели палатализацију, чак до непрепознавања, а то је незгодно са страним именима. Стога прибегавамо кривинама, па или додамо наставак -у, који не узрокује палатализацију, или вокатив изједначимо с номинативом („шеику“, „шејху“, „Џек“).

Међутим, реч „шеик“ јесте толико одомаћена да палатализација вероватно не би довела до опасности од непрепознавања, па сигурно чијем уху природно звучи и вокатив „шеиче“, стога зашто да не и тако. Wink

Ma videla sam tu temu i ranije. Zato i kažem da mi je taj šejh poznat...

У османлијском Ужицу се, на Росуљама, налазила чувена Шејхова џамија, коју је и хришћанска раја звала „црквом Ружицом“, све до 1863. године, када је Илија Јокановић, тадашњи успешни трговац а касније неомиљени градоначелник Ужица познат са своје суровости и хладнокрвности, испословао да се она сруши, откупио камен од џамије за мале паре и од њега саградио себи раскошну кућу на Слануши у оријенталном стилу, и кафану. Од ружичасте сиге којом је био озидан олтар џамије направио је — писоар; толико је био безобзиран. Та Јокановића кућа до данас стоји у Ужицу као најстарија сачувана грађевина, а кафана је срушена 1950. године — испод рушевина пронађен је узидани костур једног трговца који је био тајанствено нестао у та смутна времена, када је несрећом свратио у кафану Илије Јокановића, ужичког грофа Дракуле. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!