Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  У правцу / у смеру
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.44 ч. 06.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: У правцу / у смеру  (Прочитано 15478 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 41

« у: 01.03 ч. 10.05.2010. »

Занима ме да ли је правилна употреба израза у правцу, када се говори о кретању од неког места ка неком месту. Пример: "Непознати нападач је побегао у правцу Теразија", "купио сам карту од Београда до Новог Сада, у једном правцу". Ово питам, јер се у математици и физици тачно зна шта је правац - то је нешто што је у простору дефинисано двема тачкама, права линија другим речима, по којој се неко тело може кретати у једном од два смера. Према томе, правац нам не даје информацију о смеру кретања. А смер је тај који показује да ли се тело креће од тачке А према тачки Б, или обратно. Зато радије користим конструкције типа отишао је у смеру том и том, карта у једном смеру итд., иако знам да то мало неуобичајено звучи. Међутим, увек постоји оно питање, да ли правац у свакодневном говору има исто значење као и правац у физици, или се можда та реч толико одомаћила у говору у том "погрешном" смислу, да су је чак и правописи признали у том контексту.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 01.24 ч. 10.05.2010. »

У говорном језику често није потребна таква прецизност, те тако шестотомни Речник Матице српске наводи под правац и значење ’место, страна куда се неко упутио, смер’, а под смер и значење ’правац кретања (кога, чега)’, што нас наводи на закључак како је, уопштено узев, строга диференцијација потребна само у стручним терминологијама, док се у свакодневици значења многих речи могу и поклапати и преклапати, какав је и овде случај.
Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 01.49 ч. 10.05.2010. »

Eh šteta, znači neću moći da tužim železnicu kada mi bude prodala kartu u jednom pravcu do Novog Sada, a posle mi tu kartu ne bude priznala u povratku za Beograd.Cheesy

Hvala za objašnjenje.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 07.44 ч. 10.05.2010. »

ХЈП даје лексеми смјер квалификатор разг. када значи ’правац’.
Можда нисте размишљали, али како бисте у речнику дефинисали смер? Постоји једна група тако обичних речи која се не да подвести под тачну дефиницију (нпр. горе, лево, тачка, линија...), са њима лексикографи муку муче.
Но, ја бих у прецизнијем језичком изразу, вишем, ипак инсистирао на разликовању овог двога. Нпр., карта у једном правцу је логички неисправно, али код отићи/побећи у неком правцу немамо такав случај — грешке, дакле, нема — јер сами глаголи имплицирају једну, почетну тачку кретања (она се зна из контекста), па је и смер тиме јасан. Наравно, то овде има везе са семантиком, јер су глаголи референцијални према околностима вршења радње.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #4 у: 08.44 ч. 10.05.2010. »

Важно је у неким ситуацијама. Радови се изводе на аутопуту у дужини од 500 метара, на тридесетом километру од... у смеру ка Нишу, па се саобраћај одвија само једном траком.
« Задњи пут промењено: 11.05 ч. 10.05.2010. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 13.03 ч. 10.05.2010. »

Можда нисте размишљали, али како бисте у речнику дефинисали смер? Постоји једна група тако обичних речи која се не да подвести под тачну дефиницију (нпр. горе, лево, тачка, линија...), са њима лексикографи муку муче.

Upravo tako, ne postoje definicije za tačku, pravu, ravan, smer itd. jer nemamo na osnovu čega da ih definišemo. Isto kao i kad bismo pokušali da definišemo crvenu ili plavu boju. Ti pojmovi se aksiomatski određuju kao nešto što je usvojeno i od čega se dalje polazi.

Inače, slažem se sa konstatacijom u vezi izraza otići u nekom pravcu, i meni je isto palo na pamet da je polazna tačka već određena, pa da zbog toga nema potrebe insistirati na smeru. Malo mi više para uši kad čujem, primera radi, dvojicu sagovornika koji se ne slažu, pa jedan kaže drugom "ja razmišljam u suprotnom pravcu od tebe". Mada, to što neki izraz para uši, ne znači nužno i da je nepravilan.

Setih se i onih saobraćajnih termina, jednosmerna i dvosmerna ulica. Izgleda da se u saobraćaju ipak pravi razlika, jer još nisam čuo da neko kaže jednopravčana ili dvopravčana ulica (ili kako bi već glasio pridev od jedan, tj. dva pravca).
Сачувана
Обрен Старовић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Обрен Старовић
Струка: рачунарство и аутоматика
Поруке: 102

« Одговор #6 у: 13.41 ч. 10.05.2010. »

Мислим да је у реду рећи карта у једном правцу, јер је значење сродно и нема потребе инсистирати, али је лепше(да не кажем боље) у једном смеру и ја се трудим да тако говорим.
Сачувана

Иде Црвенкапица шумом.  Наиђе неписмени вук и каже:
-Шта то носиш баци?
И Црвенкапа баци. . . . .
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!