Tamara Letić
језикословац
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 76
|
 |
« Одговор #3 у: 17.46 ч. 04.12.2007. » |
|
„Gramatika srpskog jezika” Živojin Stanojčić i Ljubomir Popović. Udžbenik za I, II, III i IV razred srednje škole, četvrto izdanje, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 1995. Tvorba imenica - Tvorba imenica izvođenjem (derivacija) - Imenice subjektivne ocene (str. 139): a) augmentativi sa pejorativima b) deminutivi sa hipokoristicima: imenice sa značenjem umanjenog pojma koji označava motivna imenica, i s tim u vezi osećajno pristrasnog (odmila) značenja, s produktivnijim sufiksima: -ak: kamenak, prozorak, cvetak, oblačak ... -ić/-čić: kamenčić, zubić, zidić, stolić, viončić ... -ac: bratac, hlebac, izvorac, jazičac -ica: travica, bubica, kućica, šumica, iglica, suknjica, ručica i rukica, nožica i nogica, viljuščica i viljuškica (ovo poslednje sam ja dodala) -ce: drvce, perce, kolence, ostrvce... -ance/-ence, -ašce/-ešce: psetance, brašance, detence, jarence; sunašce, jagnješce.
Napomena: Morfološki gledano, na sastavu tvorbene osnove i sufiksa glasovne alternacije su k,g,h:č,ž,š ispred deminutivno-hipokorističkih nastavaka -ak, -ić, -ac, -ica (oblak : oblačak, vuk : vučić, ruka : ručica...): Pred ovim poslednjim sufiksom (-ica), suglasnik k,g,h može ostati i nepromenjen (rukica, nogica, snahica)
Kao što sam rekla, a ti ponovio, reči ćerkica, kašikica, viljuškica, rukica doživljavam kao hipokoristike, dok bih za „deminutive”, ipak, navela ćerčica, kašičica, viljuščica ... Međutim, ni ove prve nije pogrešno nazvati deminutivom!
|