Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ћерка — деминутив
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.55 ч. 09.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Ћерка — деминутив  (Прочитано 24265 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« у: 20.33 ч. 03.12.2007. »

Како гласи деминутив именице ћерка: ћеркица иили ћерчица?
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Tamara Letić
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-
Име и презиме:

Поруке: 76

« Одговор #1 у: 21.07 ч. 03.12.2007. »

deminutiv reči ćerka: ćerkica i ćerčica.

Pre nekoliko god. imala sam sličnu nedoumicu za imenicu kašika. Pronašla sam da je deminutiv i kašičica i kašikica. Isto važi i za noga (nožica i nogica), ruka (ručica i rukica).
Štos je u tome da je nastavak -ica deminutivno-hipokoristički, pa se ove reči mogu doživeti kao deminutivi i/ili hipokoristici, s alternacijom (k, g, h > č, ž, š) ispred tog nastavka  ili bez nje (nožica : nogica; rukica : ručica).
Lično, imenicu ćerkica doživljavam kao hipokoristik, a im. ćerčica kao deminutiv.

« Задњи пут промењено: 21.33 ч. 03.12.2007. од Tamara Letić » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #2 у: 00.25 ч. 04.12.2007. »

Ćerčica je jedino navedeno kao deminutiv od u starom i novom RMS, a takođe i kašičica (ne znam gde si, Tamara, pronašla navedenu informaciju). Ćerkica i kašikica bi u krajnjem slučaju mogli da budu hipokoristici, po tački 85d Pravopisa, iako ih u tom obliku nema nigde zabeleženih.
Сачувана
Tamara Letić
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-
Име и презиме:

« Одговор #3 у: 17.46 ч. 04.12.2007. »

Gramatika srpskog jezika” Živojin Stanojčić i Ljubomir Popović. Udžbenik za I, II, III i IV razred srednje škole, četvrto izdanje, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 1995.
Tvorba imenica - Tvorba imenica izvođenjem (derivacija) - Imenice subjektivne ocene (str. 139):
a) augmentativi sa pejorativima
b) deminutivi sa hipokoristicima: imenice sa značenjem umanjenog pojma koji označava motivna imenica, i s tim u vezi osećajno pristrasnog (odmila) značenja, s produktivnijim sufiksima:
-ak: kamenak, prozorak, cvetak, oblačak ...
-ić/-čić: kamenčić, zubić, zidić, stolić, viončić ...
-ac: bratac, hlebac, izvorac, jazičac
-ica: travica, bubica, kućica, šumica, iglica, suknjica, ručica i rukica, nožica i nogica, viljuščica i viljuškica (ovo poslednje sam ja dodala)
-ce: drvce, perce, kolence, ostrvce...
-ance/-ence, -ašce/-ešce: psetance, brašance, detence, jarence; sunašce, jagnješce.

Napomena: Morfološki gledano, na sastavu tvorbene osnove i sufiksa glasovne alternacije su k,g,h:č,ž,š ispred deminutivno-hipokorističkih nastavaka -ak, -ić, -ac, -ica (oblak : oblačak, vuk : vučić, ruka : ručica...): Pred ovim poslednjim sufiksom (-ica), suglasnik k,g,h može ostati i nepromenjen (rukica, nogica, snahica)

Kao što sam rekla, a ti ponovio, reči ćerkica, kašikica, viljuškica, rukica doživljavam kao hipokoristike, dok bih za „deminutive”, ipak, navela ćerčica, kašičica, viljuščica ... Međutim, ni ove prve nije pogrešno nazvati deminutivom!
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 18.04 ч. 04.12.2007. »

Pazi stvarno, piše i u mojoj Gramatici. Ista ona sa stomatološkinjom na str. 132-133. Cheesy
I šta sad da mislimo o gramatici koja odstupa od Pravopisa? Smiley
Mada i ako dopustimo oblike bez alternacije, ne bih rekla da ih možemo prosto podeliti na deminutive s alternacijom i hipokoristike bez nje. Razume se, to i ne piše. Smiley
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #5 у: 18.35 ч. 04.12.2007. »

Međutim, ni ove prve nije pogrešno nazvati deminutivom!

Koliko vidim, oni su nekoliko imenica uvrstili pod zajednički naziv „deminutivi sa hipokoristicima“; to jeste tačno — svaka imenica tu navedena je deminutiv ili hipokoristik — ali nigde se u datom tekstu ne tvrdi da je svaka navedena imenica istovremeno i deminutiv i hipokoristik. Ukoliko želimo i to da razgraničimo, moramo se okrenuti drugim knjigama, a Pravopis i Matičini rečnici saglasni su u tvrdnji da su rukica i nogica samo hipokoristici.
Сачувана
Tamara Letić
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-
Име и презиме:

« Одговор #6 у: 23.09 ч. 04.12.2007. »

Sviđa mi se rešenje P i MR, baš je po mom ukusu  Tongue
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #7 у: 11.38 ч. 20.06.2009. »

... a Pravopis i Matičini rečnici saglasni su u tvrdnji da su rukica i nogica samo hipokoristici.

Колико видим, 6Т РМС и 1Т РМС наводе да је ногица деминутив и хипокористик од нога, што се не слаже са Правописом и Клајновом Творбом речи 2.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!