Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ресторан Рибарац
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.11 ч. 02.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Ресторан Рибарац  (Прочитано 7380 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
petrinja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4

« у: 01.06 ч. 25.08.2010. »

Шта је правилно:

Ресторан „Рибарац“, Ресторан Рибарац или „Ресторан Рибарац“.

Ово прво Р је свугде велико јер улази у име кафане.  Рибарац је и географски појам.  Мени се чини друго и треће једнако прихватљиво по ономе што мислим да знам о правопису.  Није велика недоумица, ал' је гадан страх од погрешног избора!

Фала ви;)
Сачувана
(: Mark :)
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 69

« Одговор #1 у: 01.21 ч. 25.08.2010. »

Ne mogu ti sa sigurnošću reći dok ne pogledam ali  skoro da sam siguran da je prvo i drugo pravilno.

Proveriću , pa ću javiti...
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #2 у: 09.23 ч. 25.08.2010. »

Ако се заиста ради о позивници — дакле, не о неком службеном тексту — ни прво р не мора да буде велико. Онда би било ресторан „Рибарац”.
Сачувана
petrinja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 12.00 ч. 25.08.2010. »

Samo da budem načisto, obojica mislite da je drugopomenuto ispravno (većma u štampi)? A prvo može na dva načina - Restoran „Ribarac“ i restoran „Ribarac“?
Razlog za dvojbu je bio što gazda kafanu na svim mestima reklamira pod zvaničnim imenom Restoran Ribarac.  Dakle, nije restoran kao opšti pojam.  Onda se postavlja pitanje zašto pod navodnike staviti samo Ribarac? Najsigurnije je ne koristiti navodnike uopšte, rek'o bih. . .
Hvala dobrim Samarićanima;)
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 12.37 ч. 25.08.2010. »

Наводници су, мислим, обавезни. Правопис каже да се они у тим случајевима редовно пишу. Изостављају се једино: „ако склоп назива, његова познатост, велико слово на његовом почетку и сам контекст осигуравају тачно схватање и јасноћу текста (посвета Горског вијенца, уредништво Вечерњег листа итд.)”. Пошто, како си рекао, постоји и географски појам Рибарац, наводнике свакако треба писати.

У овом ресторан/Ресторан „Рибарац”, ако применимо формулацију из Правописа, Рибарац је „уже име”, а ресторан — „шире”, и стога не спада стриктно у назив, па зато и не иде под наводнике. П каже да се првим великим словом свакако пише уже име, а шире — у зависности од тога да ли се наводи као аутентично име или као слободна формулација.

Е сад, ја бих, ако је реч о некој прослави која се ту одржава, писао малим словом, јер госте нимало не занима да ли се кафана званично зове Ресторан „Рибарац” или Рибљи ресторан „Рибарац” или сл. Треба их само обавестити да траже ресторан „Рибарац”, а не кафић или дискотеку. Међутим, ако газда кафане прави неку свечаност (отварање, јубилеј… ресторана), онда је потребније да се напише тачан, званични назив, јер је ресторан тада у сржи информација. Мада ни тада не би било бесмислено написати мало слово.
Сачувана
petrinja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 17.28 ч. 25.08.2010. »

Хвала Џо на потпуном одговору.  Прихватам с разумевањем Wink и на позивници (свадбеној) стајаће ресторан „Рибарац”.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 20.24 ч. 25.08.2010. »

Ма нема на чему. Smiley
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #7 у: 22.48 ч. 27.08.2010. »

Ех, кад би тако сви водили рачуна о правопису за сличне ствари и долазили на Вокабулар да отклоне коју недоумицу, било би весело. Тада не би стајало на сваком саобраћајном знаку „Добродошли у Трте-Мрте“, а то доста чешће срећем него правилан облик добро дошли, у овом случају. Драго ми је да видим да него пази и о томе, посебно за овако битне ствари као што су јавни натписи, позивнице или шта већ. Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #8 у: 23.21 ч. 27.08.2010. »

на позивници (свадбеној) стајаће ресторан „Рибарац”.

To je lepo. Dajder jednu kolektivnu za Vokabularćane Smiley.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!