J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #4 у: 12.37 ч. 25.08.2010. » |
|
Наводници су, мислим, обавезни. Правопис каже да се они у тим случајевима редовно пишу. Изостављају се једино: „ако склоп назива, његова познатост, велико слово на његовом почетку и сам контекст осигуравају тачно схватање и јасноћу текста (посвета Горског вијенца, уредништво Вечерњег листа итд.)”. Пошто, како си рекао, постоји и географски појам Рибарац, наводнике свакако треба писати.
У овом ресторан/Ресторан „Рибарац”, ако применимо формулацију из Правописа, Рибарац је „уже име”, а ресторан — „шире”, и стога не спада стриктно у назив, па зато и не иде под наводнике. П каже да се првим великим словом свакако пише уже име, а шире — у зависности од тога да ли се наводи као аутентично име или као слободна формулација.
Е сад, ја бих, ако је реч о некој прослави која се ту одржава, писао малим словом, јер госте нимало не занима да ли се кафана званично зове Ресторан „Рибарац” или Рибљи ресторан „Рибарац” или сл. Треба их само обавестити да траже ресторан „Рибарац”, а не кафић или дискотеку. Међутим, ако газда кафане прави неку свечаност (отварање, јубилеј… ресторана), онда је потребније да се напише тачан, званични назив, јер је ресторан тада у сржи информација. Мада ни тада не би било бесмислено написати мало слово.
|