Hvala na odgovoru. cini mi se da politika najpre se javlja u lingvistici. vise ne volite Rusa, vise vas zanima ostala Evropa. zao mi je
С друге стране, некада је учење руског језика било претерано форсирано. Руски се у школама учио много чешће него други светски језици и то је било вероватно из неких политичких разлога. Чини ми се да се данас руски претерано потискује. Пре двадесет година, учио се руски у много више школа него данас. А учио би се сада у још мање школа, да проблем није у томе што би велики број старих професора руског остао без посла.
У сваком случају, то што неко бира да учи енглески пре него руски језик, не значи нужно да више воли Амере или Енглезе него Русе.
Hvala na odgovoru. cini mi se da politika najpre se javlja u lingvistici. vise ne volite Rusa, vise vas zanima ostala Evropa. zao mi je
Ne vidim zašto bih pripadnika jedne nacije volela više od pripadnika druge, bilo koje, nacije.
Е стварно, Контра, зар то схваташ лично??? Не могу да верујем да не примећујеш то да постоје људи који више воле одређене нације него неке друге. Штавише, ја сам убеђен да је мало оних који немају никакве предрасуде тог типа. Неки то не признају, а други признају и наводе неке своје разлоге за то. Те потоње би могла да питаш зашто.
У сваком случају, то што ти лично немаш никаквих предрасуда те врсте, ни на који начин не значи да Ољгина примедба није на месту.
Такође не мислим да је примерено поређење читања руских (заправо светских) класика у српским школама са присутношћу српске књижевности у Руским школама.
Занимљиво је да приватне школе страних језика, којих је задњих година у Београду огроман број, заобилазе руски језик у својој понуди. То свакако представља слику тога да људи много радије уче друге светске језике. Преброј школе које у понуди имају шпански, немачки или италијански (енглески сам намерно прескочио, њега нуде све школе) и упореди с бројем оних које нуде руски. Сасвим ми је јасно зашто је потражња за енглеским језиком највећа, али стварно не знам зашто је руски запостављен у односу на друге светске језике. У сваком случају тако јесте, те Ољгина примедба стоји.