Берлин, да ли је био Брљин? Откуд то? Полапски словени...
Негде сам прочитао да јесте био Брљин односно Барљин, тј. бара, баруштина, мочвара итд. Судећи по томе име града Берлина јесте словенског порекла. Међутим не бих могао рећи из ког словенског језика потиче и још треба имати на уму и ону научну недоумицу по којој није сигурно да ли су Словени Срби или су Срби Словени.
Да ли би умео неко да објасни порекло имена града Инђије?
Неодољиво асоцира на Индију, па ми је то мало чудно. Откуд то?
Да би стекао неки утисак о овоме погледај тему "Коледарске песме" на подфоруму (или потфоруму) Српска народна књижевност. Тамо има неколико народних песама у којима се спомиње Инђија и још неки други географски појмови.
Откуд "народном песнику" тј. самом народу сазнање о тим географским појмовима у то претхришћанско време, кад није постојао никакав начин да се нешто сазна о томе (мислим на учила, карте, интернет или било шта друго) је стварно згонетка.
Званична наука нема објашњење за то, али индикативно је то што и не покушава да објасни тј. ову и сличне ствари "обилази ко киша око Крагујевца".
И ја бих нешто да питам, био сам релативно скоро у манастиру Ђунис који је име добио по месту у коме се налази, селу Ђунису. Како је то место добило тако чудан назив (подсећа на Тунис)? Тамо сам чуо сугестију да то потиче од Дионис или Дионисије што не звучи немогуће, али не постоје неки убедљиви разлози да место носи име по грчком богу вина или по хришћанском свецу, а не постоји ни један археолошки доказ да је икада тамо постојала рецимо црква посвећена том светитељу.
Ни за ово немам конкретан и прецизан одговор, само ћу рећи шта ја мислим, и где би требало тражити одговор.
По некима словенска митологија је старија од грчке, и грчка митологија проистиче из словенске. Грчки митолошки ликови су у ствари ликови из словенске митологије, само су погрчени, врло мало измењени, и имена су им прилагођена грчком језику и изговору.
У том правцу би требало тражити и објашњење имена Ђунис.
Поздрав.