Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Школе
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.26 ч. 03.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Школе  (Прочитано 4152 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« у: 09.42 ч. 17.07.2007. »

Ако неко жели да студира српски језик и књижевност, које школе може да изабере?
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 15.28 ч. 17.07.2007. »

На Филолошком факултету Универзитета у Београду постоје катедре за српски језик са јужнословенским језицима и за српску књижевност са јужнословенским књижевностима. На њима поред осталих постоје и групе за српски језик и књижевност, за српски језик и књижевност са општом лингвистиком, за српску књижевност и језик и за српску књижевност и језик са општом књижевношћу.

На другим факултетима у Србији и бившој Југославији, српски или хрватски језик и књижевност се углавном изучавају на Филозофским факултетима. Верујем да на интернету можеш да пронађеш сајтове тих факултета, па да се на тај начин поближе упознаш са студијама које они нуде.
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #2 у: 16.07 ч. 17.07.2007. »

Ukoliko se Peđino pitanje odnosi na srednju školu koju bi mogao/trebalo da upiše budući student (bilo koje grupe) Filološkog fakulteta, mislim da je to svakako Filološka gimnazija u Beogradu. Među profesorima lingvistike i književnosti smatra se da ona pruža najbolje predznanje i pripremu za studije bilo koje filološke ili lingvističke grane.
Naravno, Filološki fakultet može se upisati i po završenoj nekoj drugoj srednjoj školi (najčešće nekog „društvenog“ smera), ali najbolje predznanje potrebno za tu struku svakako se stiče u Filološkoj gimnaziji. Ona, zapravo, pre svega i predstavlja temeljnu pripremu za studiranje jezika i književnosti, ili eventualno filozofije, psihologije i većine grupa na nasrodnijem, Filozofskom fakultetu, zatim umetnosti i slično.   

Сачувана
Tamara Letić
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-
Име и презиме:

Поруке: 76

« Одговор #3 у: 18.12 ч. 17.07.2007. »

Slažem se s odgovorima drugih učesnika foruma, a dodala bih sledeće:

1. a) ukoliko je reč o izboru srednje škole, a potom će osoba studirati srpski j. i knj, najbolje bi bilo da upiše jezičku gimnaziju jer će dobiti odlično znanje srpskog jezika, naučiće da razmišlja o jeziku i u jeziku i biće joj mnogo lakše da prati predavanja i vežbe na fakultetu.
Ja to iz sopstvenog iskustva - završila sam prirodno-matematičku gimnaziju pa sam upisala studije srpskog jezika u NS i cela prva godina mi je bila maglovita jer nisam poznavala sistem rada, kao ni jezik, a da ne pričam o naukama koje proučavaju jezik. „Desna ruka” mi je bila drugarica iz jezičke gimnazije.
b) U prilog jezičkoj gimnaziji ide i to što i druge jezike rade valjano i temeljno, te gimnazijalci nose, pored maternjeg, i odlično poznavanje stranog/stranih jezika.

2. Iz svake četvorogodišnje škole može se upisati srpski jezik i književnost. Polaže se prijemni ispit iz jezika i književnosti, a boduju se i ocene iz srpskog jezika iz sve četiri godine srednje škole.

3. ukoliko je reč o školama srpskog jezika kao stranog, pa će te osobe nastaviti studiranje na katedri zasrpski jezik i knj, treba pogledati ove sajtove:

http://www.srpski-strani.com/index.html
http://www.letnjaskolasrpskogjezika.com/html/upisnina.htm
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!