kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
 |
« Одговор #15 у: 13.13 ч. 29.08.2007. » |
|
И мени, морам признати. Замислите Б92 где је све на ћирилици... уништиће им имиџ.  Vala ste me naterali da juče buljim u tv. Pošto ne pratim baš redovno nijedan kanal morala sam da obratim pažnju redom na svaki i ne skontah ovu kritiku, jer su na B92 sve serije koje sam uspela da ulovim (makar i na kratko) bile titlovane na ćirilici, dok je kod drugih tv kuća bilo mešovitih podviga.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 731
|
 |
« Одговор #16 у: 14.17 ч. 29.08.2007. » |
|
Ćirilica na B92 VRLO je novijeg datuma, mislim da nema ni desetak-petnaest dana kako su sve počeli da preslovljavaju.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #17 у: 14.45 ч. 29.08.2007. » |
|
Zar je bitno? Mislim, eto, nisu morali a uradili su i to je lepo. Da me iko pitao, bez prava na proveru, na kom je pismu negde nešto titlovano ne bih znala da odgovorim  Kao što obično ne znam ni na kom pismu je štampana knjiga koju sam poslednju pročitala 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #18 у: 22.23 ч. 29.08.2007. » |
|
Б92 је (био) посебно "истицајан" по питању писма јер је њихова политика заиста била да све буде искључиво и само на латиници. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #19 у: 08.53 ч. 30.08.2007. » |
|
Pa? To je njihovo pravo (kao što je tvoje da pišeš na latinici), a svaka dalja rasprava o njima je zaludna, jer je evidentno da imaš ružno mišljenje i da ga nećeš promeniti. Najbolje da organizujemo na Terazijama lomače pa svakoga ko se usudi da upotrebi latinicu na javnim glasilima spalimo, a?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Pedja
администратор
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960
|
 |
« Одговор #20 у: 09.31 ч. 30.08.2007. » |
|
Kontra, zaista nam taj ton ovde nije potreban. Sasvim je jasno o cemu pricamo, a to nije to sto ti nabacujes. B92 je pomenut jer mu je uredjivacka politika bila zasnovana na insitiranju na latinici i engleštini, i krajnje je nekorektno kritiku takve politike proglašavati za ćirličarstvo (insistiranje na ćirilici) i još gore porediti to sa spaljivanjem na lomači.
Ni jedna ni druga krajnost nije dobra, a red bi bio da počnemo stvari da gledamo u sivim tonovima, a ne samo crno-belo.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #21 у: 09.50 ч. 30.08.2007. » |
|
Opet Peđa deli packe  (nemojte, ljudi, braniti B92, obiće vam se o glavu.) Đorđe, politika B92 više je "drugosrbijanska" nego latinička - ako na jednoj strani imaš Pink s Grand paradom, telenovelama i ćirilicom, te PTC sa Žikinom šarenicom, 48 sati svadbom i ćirilicom, logično je da na televiziji koja više neguje Exit, Insajder i BBC-jeve naučne programe preovladava latinica. (E sad, to što ovdašnji "umereni nacionalisti" deesesovsko-gučanske ljubavne provenijencije to nikako ne mogu da svare, druga je priča.)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Милан Динић
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 74
|
 |
« Одговор #22 у: 11.15 ч. 30.08.2007. » |
|
ako na jednoj strani imaš Pink s Grand paradom, telenovelama i ćirilicom
Нисам баш сигуран да на пинку сем у титловима за филмове и серије имаш ћирилицу. Не гледам ту телевизију али стално прелазим преко ње у трајању од једне-две секунде (имам телевизор на коме не могу да подешавам фреквенције, него како сам убацио кабл оно што тад се појавило, то и сад имам, плус мењам канале само у плусу и минусу, а пинк ми је на броју четири...) и никад нисам видео да употребљавају ћирилицу. Сад кад и пинк92 има ћирилицу у титловима, у погледу коришћења писма су изједначени. logično je da na televiziji koja više neguje Exit, Insajder i BBC-jeve naučne programe preovladava latinica.
Па сада Егзит више негује РТС него они; престале су да стижу паре од споља, а главни финансијери су држава (и покрајина и град Нови Сад) и РТС.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Pedja
администратор
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #23 у: 11.53 ч. 30.08.2007. » |
|
Posto vidim da je pocelo etiketiranje ponovicu nesto sto sam napisao u prosloj poruci:
Ni jedna ni druga krajnost nije dobra, a red bi bio da počnemo stvari da gledamo u sivim tonovima, a ne samo crno-belo.
Ako vam je do diskusije o B92, mozemo da otvorimo temu "Uticaj B92 na srpski jezik". Siguran sam da bi mnogi imali sta da kazu o tome, koje god stanoviste da zastupaju, a i rekao bih da ta tema nije beznacajna.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #24 у: 12.16 ч. 30.08.2007. » |
|
Milane, Exit je više pomenut kao muzička paradigma, spram turbo-trubo-moravačkih ostvarenja u konkurentskim kućama. Hoćeš sive tonove, peđa, je li? Onda kao gazda ove kuće daj primer nama niščima, pa vidi šta ćeš s ovom svojom pljuvačinom: Oni su gori od Pinka u najgorim danima kada je u pitanju uvodjenje potpuno stranih reci u svakodnevni govor.
(Ili pak sive tonove zahtevaš samo da bi ti ostao zaštićen? Možemo vređati B92, a ne možemo vređati Presvetu Stolujušču Serbsku Pravoslavnuju Cerkov i radikaloidne svjetonazore koštuničarsko-veljinskog tipa?)
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 12.20 ч. 30.08.2007. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #25 у: 14.29 ч. 30.08.2007. » |
|
Pa? To je njihovo pravo (kao što je tvoje da pišeš na latinici), a svaka dalja rasprava o njima je zaludna, jer je evidentno da imaš ružno mišljenje i da ga nećeš promeniti.
Боже сачувај, ја само рекох (чисто информативно, је ли) каква је била њихова политика јер си сама рекла да ниси знала зашто баш Б92 помињемо у вези с овим. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Pedja
администратор
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #26 у: 18.56 ч. 30.08.2007. » |
|
Hoćeš sive tonove, peđa, je li? Onda kao gazda ove kuće daj primer nama niščima, pa vidi šta ćeš s ovom svojom pljuvačinom: Oni su gori od Pinka u najgorim danima kada je u pitanju uvodjenje potpuno stranih reci u svakodnevni govor.
Pogresan ti je primer koji nema veze sa ovim o cemu mi ovde pricamo a i ne vidim gde je tu pljuvacina? (Ili pak sive tonove zahtevaš samo da bi ti ostao zaštićen? Možemo vređati B92, a ne možemo vređati Presvetu Stolujušču Serbsku Pravoslavnuju Cerkov i radikaloidne svjetonazore koštuničarsko-veljinskog tipa?)
Izvini, ali umesto gornjeg citata, trebao si citrati neku moju izjavu koja opravdava da ovako nesto ustvrdis. Svakako si nasao pogresnog za to, jer ja niti sam religiozan, niti se moze reci da sam procrkveno orjentisan, a ponajmanje me se moze dovesti u vezu sa radikalima DSS-om, Kostunicom ili Ilicem. Cak naprotiv, mogao si koliko pre neki dan da vidis da sam brzo i energicno reagovao kada su se takvi elementi pojavili na forumu da promovisu svoja uverenja. Ono sto si propustio da primetis je da ja podjednako ne volim ni insistiranje na latinici ni insistiranje na cirilici, a mislim da je iz mog nastupa i u ovoj temi to sasvim ocigledno. To je ona siva o kojoj sam govorio, ona u kojoj se ne podrazumeva da ako nisi s nama da si sigurno protiv nas, ona u kojoj ako se bunis zbog preteranog koriscenja jednog pisma, to ne znaci da si za to da se iskljucivo koristi ono drugo pismo, ona da kad neko nesto napise, gledas da razumes sta je napisao i da mu tako i odgovaras, a ne da tumacis napisano kako ti odgovara i tako i komentarises.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 19.04 ч. 30.08.2007. од pedja »
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #27 у: 01.26 ч. 31.08.2007. » |
|
Nažalost, nisam bio u okolini kad se pojavio onaj Krstan (ceo slučaj propratio sam naknadno), ali sam shvatio o čemu se radi. Još skoriji "incidentić" (bez težih posledica) jeste ono Vučenovićevo da ga "vređa usputno bockanje" po crkvi (mislim da je bilo apropo izjave Miloša Stanića). Naravno, ogromna je razlika između te dve stvari. Krstan je naprosto moron koji, kako je Časlav utvrdio, šestari po forumima i fura jedan isti tekst, te nije nikakav problem eliminisati ga bez nekog većeg premišljanja. Vučenović je pak jedan artikulisan mlad čovek koji NEĆE da sluša pokude na račun SPC, ma koliko one bile opravdane. Ajmo onda da vidimo protiv ČEGA sve ovde ne sme ni da se zucne: Vučenovića vređa pljuckanje po SPC-u, mene vređa pljuckanje po B92 - još neko nešto?
Za prvi citat jednostavno nisi u pravu. Sedi malo duže pred B92 pa premeri koliko tu stranih reči ima.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Звездан
посетилац

Ван мреже
Организација: Апсолвент психологије
Име и презиме: Ж. М.
Поруке: 13
|
 |
« Одговор #28 у: 01.42 ч. 31.08.2007. » |
|
Ако не будемо умели да сачувамо оно што је наше, већ се прихватимо туђег јер је "кул" и "тренди", изгубићемо оно једино што имамо, а то смо ми сами. Када кажем ми, мислим на нацију, на њену јединственост и непоновљивост.
Сваки човек има у себи два опречна порива. Један је да буде свој, да буде самосталан, самосвестан, оригиналан... Други је порив да се угледа на неког, на неки фиктивни узор био он позитиван (идолопоклонство) или негативан (идентификација са агресором).
Имајући у виду другу Божију заповест ("Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити."), сасвим је боље да останемо своји но постанемо туђи.
Поздрављам ако се неко негде сетио "да ограничи слободу" и врати српски језик и српско писмо међу Србе. Од пресловљавања неће нико умрети, не знам чему толика срџба?
Агенцију за СиС не можемо и не смемо да укинемо јер би онда морали да укинемо, на пример, дела Стевана Сремца.
— Молим администраторе да ажурирају верзију СМФ софтвера форума јер се ова не носи најбоље са УТФ-8 кодирањем.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ. Послије изгубљеног језика нема народа.
|
|
|
Нескафица
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #29 у: 01.47 ч. 31.08.2007. » |
|
Evo još jednog promotera biblijskih vrednosti.
Aman, ljudi, postoje pojedinci (čak mnogo njih) kojima puca prsluk za biblijski lajfstajl, pri čemu se, koliko bi se reklo, još na njih nije spustio gnev navodnog Boga niti su im zagrmele navodne trube jerihonske u ušima - a po svemu sudeći, nikad i neće.
Zaista perfektna kombinacija: Čitaj Bibliju i gledaj SiS (koja se čak poredi sa Sremcem!!!), i bićeš pravi Srbin. I'm textless.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 01.51 ч. 31.08.2007. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
|