Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Prvo javljanje i veliko zadovoljstvo pri otkrivanju ovoga sajta
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.19 ч. 25.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Prvo javljanje i veliko zadovoljstvo pri otkrivanju ovoga sajta  (Прочитано 9890 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« у: 14.54 ч. 17.09.2007. »

Pozdrav svima uchesnicima na forumu !

Sluchajno sam nabasao na ovaj forum i iskreno sam iznenadjen da ima ljudi koji se i dalje interesuju za nashu jezichku kulturu .

Vec skoro 14 godina zivim u inostranstvu i imam utisak da se srpski jezik dosta degradirao od onga vremena . Sve vishe su pristupni u svakodnevnom jeziku ulichni zargoni i familijarne rechi, i deluje mi da su postali toliko prihvaceni da ce kroz kratak vremenski period biti smatrani kao deo kjnizevnog jezika .

Kada se zateknem u domovini , na zalost konstatujem da chak ni voditelji televiziskih kanala nemaju techan izliv rechi vec zamuckuju , pomazu se tikovima tipa "ovaj" "ono"   itd ...

Voleo bih da skrenem paznju na moje znanje maternjeg jezika :
nastojim da poshtujem gramatichka pravila ali znam da moje izrazavanje nije uvek korektno pa vas molim da me ispravite kada do toga dodje .Isto vazi i za pravopis ...

Toliko za prvo javljanje, a bice sigurno josh mnogo drugih buduci da imam mnogo nerazjashnjenih tema .

Srdachan pozdrav
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #1 у: 16.00 ч. 17.09.2007. »

Dobrodosao. Slobodno se priključi diskusijama.
Сачувана

dekss
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дејан Савковић
Поруке: 21

« Одговор #2 у: 19.36 ч. 18.09.2007. »

није да те критикујем, али мислим да би уместо цх, сх, ... требао да користиш ч, ш, ћ, ...

ако поштујеш свој језик, а из онога што горе пише се стиче такав утисак, онда га поштуј.
И ја сам сам се обрадовао овом сајту и форуму. Српски језик је деградиран, како ти кажеш, пре свега што га непоштујемо ми сами, тако да је овај форум један веома потзитивна ствар у његовој "популаризацији".
Још би боље било писати ћирилицом, ако ни збиг чега другог, а оно зато што је - лепша :-)

поздрав
и добро дошао  Wink

Сачувана
Amarilis
сарадник
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Milena XXX
Поруке: 109

« Одговор #3 у: 22.32 ч. 18.09.2007. »

Dekss, u startu da se izvinim sto ne pisem srpskim slovima, ali kuckam sa mobilnog, i da dodam da ne delim tvoj stav da je cirilica lepsa, al to je nebitno! htedoh samo da ti skrenem paznju da se rechca NE + glagol pise odvojeno..(ne postujemo) Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #4 у: 23.14 ч. 18.09.2007. »

није да те критикујем, али мислим да би уместо цх, сх, ... требао да користиш ч, ш, ћ, ...
Или, ако немаш техничких могућности на рачунару да куцаш правом латиницом, боље куцај c и s уместо ch и sh, јер је много прегледније и разумљивије. Smiley
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #5 у: 00.45 ч. 19.09.2007. »

Pisma koja se koriste na forumu
Сачувана

Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #6 у: 09.45 ч. 19.09.2007. »

Ako nemate mogućnosti za srpska slova, kliknite ovde i pogledajte u narednih desetak poruka šta kaže Pravopis Matice srpske.
Meni se to rešenje svidelo.
« Задњи пут промењено: 09.49 ч. 19.09.2007. од Вученовић » Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 11.44 ч. 19.09.2007. »

Nemam puno vremena da pogledam linkove koje su predlozili Pedja i Vuchenovic , ali cu to svakako uchiniti .

Dekss,
nisam vichan informatici i ne znam kako prebacujesh tastaturu na cirilicu ili nashu abacedu . Uz to nisam mnogo brz pri kucanju, pa ako bi trebalo da iznova nauchim raspored slova , gde bi mi bio kraj .
Nadam se da ce neko moci da me uveri u suprotno i da mi soluciju za postojeci problem .

Zashto ch , sh  itd ...?  Pogledaj dve sledece fraze i bice ti lakshe da me razumesh iako sam ubedjen da i sam znash odgovor :

1)cica mica i gotiva prica   
2)chicha micha i gotova pricha

Slozicesh se da sam blizi pravom izgovoru u drugoj frazi ako chovek iole zna malo engleskog , ali i da je moguce stvaranje konfuzije izmedju cice mice i chiche miche

U svakom sluchaju, mnogo je lakshe izostaviti to famozno (h) pri kucanju , manje posla , dobijanje na vremenu ...

Ako stvarno toliko smeta, vrlo lako cemo reshiti problem  Wink

PS.   Kad pomislim da sam hteo da ubacim  (tj) u rechima kao  "tjurka, tjevaptjitji ..." Grin Grin Grin

Pozdrav

Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #8 у: 12.58 ч. 19.09.2007. »

Zashto ch , sh  itd ...?  Pogledaj dve sledece fraze i bice ti lakshe da me razumesh iako sam ubedjen da i sam znash odgovor :

1)cica mica i gotiva prica  
2)chicha micha i gotova pricha

Slozicesh se da sam blizi pravom izgovoru u drugoj frazi ako chovek iole zna malo engleskog , ali i da je moguce stvaranje konfuzije izmedju cice mice i chiche miche

Баш зато Правопис даје решење. Прочитај овде.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #9 у: 17.51 ч. 19.09.2007. »

Otišli ste nepotrebno u širinu. Link koji sam ostavio su pravila koja važe na ovom forumu.
Ukratko: može ćirilica, može latinica, može bez naših slova. Ostalo ne može.

Ako postoji mogućnost da se pogrešno protumači reč, onda je treba napisati našim slovima.
Сачувана

alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #10 у: 23.05 ч. 19.09.2007. »

Samo da poželim dobrodošlicu čivijašu. Smiley
Čini mi se da sam na nekoj temi pročitala da živiš u Francuskoj?
Сачувана
Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 74

« Одговор #11 у: 02.01 ч. 20.09.2007. »

Dekss,
nisam vichan informatici i ne znam kako prebacujesh tastaturu na cirilicu ili nashu abacedu . Uz to nisam mnogo brz pri kucanju, pa ako bi trebalo da iznova nauchim raspored slova , gde bi mi bio kraj .
Nadam se da ce neko moci da me uveri u suprotno i da mi soluciju za postojeci problem .
Постоји на овом форуму тема за подешавање српске тастатуре на Виндоузу. Разлика у распореду је само што су додата наша слова на оне знакове који се не користе у нашем језику, плус још неке измене.
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 10.30 ч. 20.09.2007. »

Dekss,
Постоји на овом форуму тема за подешавање српске тастатуре на Виндоузу. Разлика у распореду је само што су додата наша слова на оне знакове који се не користе у нашем језику, плус још неке измене.

U pravu si . Nadam se da ću se brzo navići na ovaj novi raspored .
Hvala na savetu
Samo da poželim dobrodošlicu čivijašu. Smiley
Čini mi se da sam na nekoj temi pročitala da živiš u Francuskoj?

Istina živim u Francuskoj ... Hvala vam svima na dobrodošlici

Pozdrav
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!