Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Речца "ма" и нетрпељивост
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.08 ч. 10.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Речца "ма" и нетрпељивост  (Прочитано 18255 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« у: 15.41 ч. 14.10.2007. »

Речцу ма најчешће доживљавам као израз нетрпељивости, нестрпљивости. У немачком, нпр., нема пандана, па се зато питам шта то значи када ми неко одговара са "Ма,...". Како ви ту речцу доживљавате и када је користите? Да ли она има пандана у другим језицима и шта то говори о српском језику да се толико често употребљава?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 17.10 ч. 14.10.2007. »

Ja mislim da pre svega zavisi od tona kojim se izgovara rečenica, a zatim i od onoga što sledi tom "ma". Ako ti neko kaže:

Ma, pusti me, bre već jednom, na miru!

I ton je neprijateljski, ili kako ti kažeš, nestrpljiv i netrpeljiv, onda svakako to "ma" ima negativno značenje.

Međutim, može značiti i : Nije to tako komplikovano, ne brini se. Na primer, hoćep da napraviš sam račiće koje si pre neko veče jeo u restoranu, a ne znaš kako, i zamišljaš već da je to mnogo komplikovano, a tvoja mama ti kaže: Ma, samo ispržiš na malo ulja i dodaš beli luk i limun, i gotovo! Mama sigurno nije ni nestrpljiva, ni netrpeljiva s tobom, samo hoće da ti kaže da se ne brineš, nije to nešto što ti ne možeš da savladaš...

Sad, u jednom si u pravu - možda se ipak više koristi u negativnom, tom netrpeljivom značenju, nego u ovom pozitivnom koji sam ti ja opisala...
Сачувана
Tamara Letić
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-
Име и презиме:

Поруке: 76

« Одговор #2 у: 19.33 ч. 14.10.2007. »

a koji kontekst nosi kad se ukombinuje s daj: ma daj ....?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 19.40 ч. 14.10.2007. »

.. ne davi? Smiley

.. ne smaraj?

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #4 у: 20.01 ч. 14.10.2007. »

Када Ужичани кажу "ма јок", они тиме "ма" као да покушавају да сасвим разувере саговорника и отклоне му сваку сумњу или недоумицу (што је упечатљивије него да су само рекли "јок", тј. "не" или "није"). Баш као та мама у Брунхилдином примеру.

А кад неко каже "ма дај(те)", он тиме изражава своју несагласност са саговорниковим речима, што само по себи и не мора увек бити нетрпељиво. Пре ћете каквом пријатељу рећи: "Ма дај, зар стварно верујеш у то?"

А пошто нетрпељивост ове речи зависи од тона којим је читава реченица изговорена, а не од саме ове речи, онда ни ова реч сама по себи није нетрпељива, него само онда кад се тако изговори - као и свака друга реч. Рецимо, "бежи, сакриј се" сасвим је пријатељски, док је "бежи, сад те убих" прилично нетрпељиво, али то не значи да је реч "бежи" сама по себи нетрпељива. Тако и реч "ма".
Сачувана
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #5 у: 11.04 ч. 15.10.2007. »

Međutim, može značiti i : Nije to tako komplikovano, ne brini se. Na primer, hoćep da napraviš sam račiće koje si pre neko veče jeo u restoranu, a ne znaš kako, i zamišljaš već da je to mnogo komplikovano, a tvoja mama ti kaže: Ma, samo ispržiš na malo ulja i dodaš beli luk i limun, i gotovo! Mama sigurno nije ni nestrpljiva, ni netrpeljiva s tobom, samo hoće da ti kaže da se ne brineš, nije to nešto što ti ne možeš da savladaš...

Свиђа ми се тај пример!  Smiley
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #6 у: 08.08 ч. 16.10.2007. »

Dakle, da rezimiramo:

"Ma" može imati ton "prosto ko pasulj";
- potom "dokle više da ponavljam?!" (rečenice tipa "Ma, pusti me već jednom, čoveče" izgovoriće se samo kad smo već nekoliko puta pokušali dosadnjakoviću da stavimo do znanja da nije poželjan)
- potom može biti i apstraktni signal pojačanja: "ma jok", "ma kakvi", "ma šta mi reče", "ma hajde/daj", "ma kad ti kažem" itd.
- a može biti i bez odredivog značenja, u spoju "ma nemoj", koji po značenju ne odgovara prostom zbiru svojih delova.
Сачувана
Ana N
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ana N
Поруке: 10

« Одговор #7 у: 03.30 ч. 14.12.2007. »

Moj utisak je da je znacenje ove reci jedino "apstraktni simbol pojacavanja", jer i "Ma, pusti me vec jednom, covece" i "Pusti me vec jednom, covece" znace da smo nekome vise puta to rekli, a to je iskazano ovim "vec jednom".  Isto tako, u primeru sa racicima, i bez "ma", mama bi rekla da je to jednostavno, ali uz "ma" cemo joj pre poverovati.  Mislim da upravo Djordjevo objasnjenje uzickog "ma jok" prenosi sustinu znacenja ove recce.
Dakle, to je samo isticanje znacenja i tona koji nose reci koje slede.
Сачувана
savetnica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 21

« Одговор #8 у: 23.48 ч. 02.02.2008. »

Једна претпоставка, да ли је могуће да је речца "ма" скраћено од турске речи "аман", која значи милост?
Сачувана

Данас ми је најсрећнији дан у животу!
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #9 у: 16.19 ч. 04.02.2008. »

Verujem da je moguće. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 19.36 ч. 07.02.2008. »

sigurno.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #11 у: 18.46 ч. 08.02.2008. »

Kao i rečca ama („Ama, čoveče...“), pretpostavljam.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 21.16 ч. 08.02.2008. »

Ама би требало да долази од Аман! А то је чини ми се турцизам.... Не знам шта значи, али често користим!Аман бре, човече! Јеси ли ти луд ил ти ноге смрде? Cheesy
Сачувана
savetnica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 21

« Одговор #13 у: 00.08 ч. 09.02.2008. »

Једна претпоставка, да ли је могуће да је речца "ма" скраћено од турске речи "аман", која значи милост?

Ама би требало да долази од Аман! А то је чини ми се турцизам.... Не знам шта значи, али често користим!Аман бре, човече! Јеси ли ти луд ил ти ноге смрде? Cheesy

већ написано, преведено Smiley
очигледно је и ма и ама од турског аман што значи милост
Сачувана

Данас ми је најсрећнији дан у животу!
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 12.07 ч. 09.02.2008. »

Eto. Dakle, moli se (bog) za milost. Zašto? Da sagovorniku da malo pameti?
To bi se moglo shvatiti i kao uvreda.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!