Женска имена на -ка не подлежу сибиларизацији и палатализацији... Код имена на -ца, пак, промена се спроводи: Миличин (од Милица), Даничин (од Даница), Јеличин (од Јелица), Коштуничин (од Коштуница)...
Ako smem za trenutak da se umešam - nisam stručnjak za jezik, ali mislim da ovde mogu da dodam nešto.
Nisu sva imena (ni imenice uopšte) na
-ca iste. Koliko vidim, postoje one čije su deklinacione osnove nastale dodavanjem elementa
-ic, bilo na deklinacionu osnovu neke druge imenice (kućica, radnica, krtica, Brankica, Jelica), bilo na osnovu neke reči neke druge vrste (Milica, jedinica), bilo na neki drugi sklop nezavisan od tog
-ic (nedoumica). Ali postoje i one nekog drugačijeg porekla, gde to
ic nikad nije dodavano ničemu nego je "oduvek" neodvojivi deo osnove reči: ptica, žica, klica, Mica.
Ima i imenica muškog roda iz obe grupe: na primer izjelica, poturica i Jovica iz prve, a brica i Prica iz druge.
(I naravno, u toj kategoriji "na
-ca" će se naći i poneka reč koja uopšte nema
i ispred
ca (pada mi na pamet samo Mojca, ali verovatno ih ima još tri-četiri). Ali na stranu sad one.)
Imenice od ove druge vrste se, rekao bih, deklinuju potpuno po opštem pravilu za tu deklinaciju, dok imenice prve vrste čine jednu pomalo izuzetnu kategoriju (vokativi
kućice, Jelice, izjelice za prvu vrstu naspram
ptico, Mico, brico za drugu).
Gradnja prisvojnog prideva je usko vezana za deklinaciju, i, koliko vidim, i tu se ove reči jednako razdvajaju: one iz prve grupe zaista prolaze kroz palatalizaciju (krtičin, Brankičin, poturičin, Jovičin) a one iz druge ipak ne (Micin, bricin, Pricin).
Za ovu konkretnu stvar, kod ovih imenica, nije čak ni bitno da li se radi o ličnom imenu. Bitno je samo da li je u datoj reči
-ic posebna morfema ili "slučajan" sled glasova.
(Ovako kaže samo moj osećaj za jezik i nije nemoguće da grešim oko ponečega u vezi s imenicama muškog roda i da za njih podela nije baš tako jednostavna. Samo sam premotao reči kroz glavu bez potrage kroz knjige indžijele, pa ako mi neko kaže da je ipak ispravno "izjelico" ili "poturicin" neću se strašno iznenaditi. Tek, bar sam u razliku kod imenica ženskog roda sasvim siguran.)