Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  imenice crkva, palac...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.16 ч. 15.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: imenice crkva, palac...  (Прочитано 17536 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #15 у: 19.19 ч. 17.09.2008. »

Ја сам претражио све живо због ових инфарката (РМС, РСАНУ, Једнотомник, Правопис 1960. и 1930, Клајн–Шипкин речник, Клајнов РЈН) и нигде се не помиње тај генитив множине. Једино стари Клаићев Велики рјечник страних ријечи даје ̀инфаркāтā. Не знам колико му је веровати. Мени је природније без непостојаног а.

Дакле, свугде је дато без непостојаног А, осим у последњепоменутој књизи? Занимљиво. Могао сам да се опкладим да је инфарката, што, мени барем, звучи много природније. Без непостојаног А ми звучи као да нешто недостаје.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #16 у: 20.23 ч. 17.09.2008. »

Не, не. У свим тим речницима није било ни речи о било ком падежном облику: свуда стоји само инфаркт и дефиниција. Чак су и Клајн и Шипка, који и уз непроблематичне речи увек наводе промену, овог пута заћутали.
Ја сам изнео своје мишљење, јер никад нисам чуо другачије него много инфаркта.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #17 у: 22.15 ч. 17.09.2008. »

Ако се водимо логиком "кад год смо у дилеми употребимо облик са непостојаним а", ја га не бих убацивала, јер за мене ту дилеме нема Grin. Облик инфаракта ми је толико неприродан да бих се силно изненадила ако би се испоставило како је он правилан.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #18 у: 22.44 ч. 17.09.2008. »

Облик инфаракта ми је толико неприродан да бих се силно изненадила ако би се испоставило како је он правилан.

Ali oblik *infarakta niko nije ni pominjao. Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #19 у: 22.45 ч. 17.09.2008. »

Облик инфаракта ми је толико неприродан да бих се силно изненадила ако би се испоставило како је он правилан.

Да, и мени је облик инфаракта сасвим неприродан, док ми је облик инфарката баш по мери. Grin Grin Grin Такође, облик контексата ми звучи неприродно. Grin Cheesy Grin
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #20 у: 18.25 ч. 18.09.2008. »

Ali oblik *infarakta niko nije ni pominjao. Smiley

Да, и мени је облик инфаракта сасвим неприродан, док ми је облик инфарката баш по мери. Grin Grin Grin

Grin Grin Grin Мени су оба по немери Cheesy.
Сачувана
lostinspace
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
S.V.
Поруке: 10

« Одговор #21 у: 02.11 ч. 25.09.2008. »

Pet karti ili pet karata? Da li je u pitanju dublet, moze li neko pouzdano da proveri i navede izvor?
Thanks!
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #22 у: 02.27 ч. 25.09.2008. »

Прилично сам сигуран и без изворâ да облик *карти као генитив множине уопште не постоји.

П. С. Проверих у РЈН: дато је као правилно само карата.
« Задњи пут промењено: 02.37 ч. 25.09.2008. од Мирослав » Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #23 у: 22.01 ч. 29.09.2008. »

Ni ja nikad ne bih rekao "infarkAta", uvek "infarktâ" (to mi isto ko "pet evara" spram "pet evrâ"). Da li bi onda žargonski pandan bio "pet srčaka"? Smiley

Apropo "karata": vrlo često imenice ženskog roda na -a koje pred završnim vokalom imaju suglasničku grupu grade genitiv množine sa -a, uz dodatak nepostojanog "a" ili bez njega. Za neke suglasničke grupe to je obavezno: zvezdâ, najezdâ, gošćâ, ali nije pogrešno ni u mnogim drugim slučajevima: hordâ, karata, tetaka, (već pominjano) crkava itd.
« Задњи пут промењено: 22.05 ч. 29.09.2008. од Нескафица » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!