Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« у: 15.01 ч. 23.11.2007. » |
|
Да ли се реч "далеки" може употребити и у значењу "много удаљен", или њено значење се ограничава на само супротно од "близак"?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #1 у: 15.27 ч. 23.11.2007. » |
|
Ne znam da li ima uticaja što je petak popodne, ali bi bilo lepo da još malo objasniš. Nisam siguran da te razumem.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #2 у: 15.32 ч. 23.11.2007. » |
|
Па овако. Хоћу да кажем да сам писала писма пријатељу који се налази далеко од мене. Међутим, кад кажем "делеки пријатељ" аутоматски ми се намеће значење да се не ради о неком ко је далеко, него о неком ко није близак, неко с ким имаш само површан однос. Не свиђа ми се реченица:
Писао сам писма пријатељима који су далеко.
Волела бих да могу да кажем:
Писао сам далеким пријатељима.
Али се бојим да му не променим значење, тј. да кажем нешто што нећу да кажем.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 15.43 ч. 23.11.2007. » |
|
хехе, Зоране... Па не знам... Ваш далеки рођак је баш онако далек како мени не треба - није просторно него "рођачки" далек...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #4 у: 15.57 ч. 23.11.2007. » |
|
Šta je Zoran rekao?  Hm, nikad nisam čula da analogno bliskim imamo i daleke prijatelje, za razliku od rodbine. Za prijatelje koji nisu bliski upotrebila bih neku drugu reč, drug, poznanik... dalek prijatelj mene asocira samo na prostornu udaljenost.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 16.01 ч. 23.11.2007. » |
|
Šta je Zoran rekao?  Hm, nikad nisam čula da analogno bliskim imamo i daleke prijatelje, za razliku od rodbine. Za prijatelje koji nisu bliski upotrebila bih neku drugu reč, drug, poznanik... dalek prijatelj mene asocira samo na prostornu udaljenost. Stvarno? E sad mi je srce na mestu... Hvala.... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #6 у: 18.46 ч. 23.11.2007. » |
|
Написао сам пример и потом се предомислио и избрисао га. Било је то ово:
Вратио сам се са далеког пута где сам случајно упознао једног далеког рођака, за кога нисам ни знао.
Алчеста је у праву. Само за рођаке се каже да су блиски и далеки. Ако је неко пријатељ, он је већ близак, тако да би ''близак пријатељ'' могао да буде и плеоназам.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #7 у: 19.35 ч. 23.11.2007. » |
|
hm, nikad nisam razmišljala na taj način, ali vidim da ste u pravu. Stvarno može biti pleonazam. Zahvaljujem se svima. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
 |
« Одговор #8 у: 19.38 ч. 23.11.2007. » |
|
Meni ne zvuči tako... Od kada nema drugova i drugarica, prijatelji su preuzeli i funkciju pomenutih, pa nekako prijatelj i blizak prijatelj meni nisu isti. Obično rangiram kao poznanik, prijatelj, pa tek onda blizak prijatelj i ovih poslednjih je obično vrlo malo. Ne znam da postoji neko pravilo po tom pitanju.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #9 у: 19.40 ч. 23.11.2007. » |
|
Meni bi po rangiranju blizak prijatelj bio "samo" prijatelj, a onda drug, pa poznanik... mada mogu i prijatelje da stepenujem na bliske i ove ostale, ako ćemo baš dlaku načetvoro, i naravno bliskih je uvek najmanje.  Btw, kako to nema drugova i drugarica? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 19.42 ч. 23.11.2007. » |
|
Eto, taman pomislih jedan problem manje, kad me snađoste..  Vidim ja da ću ipak morati da napišem prijatelj koji je daleko ili prijatelj iz daleka.... Ili tako nešto već.. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #11 у: 19.44 ч. 23.11.2007. » |
|
Pa nema veze, pitanje je može li se reći blizak prijatelj, a mislim da se svi slažemo da je dalek prijatelj samo onaj koji je fizički daleko. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
 |
« Одговор #12 у: 19.55 ч. 23.11.2007. » |
|
Da, složismo se, rekla bih... Ima drugova i drugarica, ali ne u "onom" smislu, gde su svi bili drugovi i drugarice, pa su samim tim zapravo bili samo poznanici, a često ni toliko. Ako bih ubacila i druga u klasičnom smislu, verovatno bi bio tu negde kako ga i ti sama turi. Blizak prijatelj, prijatelj, drug, poznanik (slučajni prolaznik, rođače, daleki rođače, e pa onda si stranac, a ja sa strancima... ups zanesoh se).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #13 у: 20.53 ч. 23.11.2007. » |
|
Ima drugova i drugarica, ali ne u "onom" smislu, gde su svi bili drugovi i drugarice Мислиш у смислу - док сам био друг, ја сам живео као господин.  Школски друг, друг из војске, са хора, са посла, са кошарке... не мора да буде и пријатељ. Тешко је направити градацију,
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 20.56 ч. 23.11.2007. од Зоран Ђорђевић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 731
|
 |
« Одговор #14 у: 15.41 ч. 25.11.2007. » |
|
A može i "udaljen(i) prijatelj", što se ne može shvatiti kao "prijatelj koji nije blizak" nego samo kao "prijatelj koji nije blizu".
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|