Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  лезбијка
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.14 ч. 09.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  
Аутор Тема: лезбијка  (Прочитано 47675 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #30 у: 12.13 ч. 27.11.2007. »

Zanimljivo je da su mnogi umetnici bili homoseksualci, a umetnost mnogih je proizvod njihvih dusa namucenih grizom savesti stecene na osnovu onoga sto nas mejnstrim drustvo uci, zbog cega su se osecali kao neki monstrumi samo zato sto su im se svidjale osobe istog pola. Stvarno ne znam ko bi tu trebalo da se stidi...

Čini mi se da često ljudi napaćene duše prave velika umetnička dela. Takođe, bolesni ljudi, fizički i psihički, često imaju veliki doprinos umetnosti. Primetimo još i da su umetnici često ćaknuti, opičeni, nastrani na razne načine.

Izgleda da i patnja i nastranost često mogu da nadahnu umetnika.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #31 у: 12.37 ч. 27.11.2007. »

Na primer, vrlo je rasprostranjeno mišljenje da to što naš jezik ima dva pisma predstavlja nekakvo naše bogatstvo, a niko ne zna da objasni zašto. Možda je nekome zanimljivo što može da menja pisma kad piše...
Управо тако. Ја се лично осећам богатијом од Хрвата јер ја могу да читам и пишем исти језик који и они говоре али са два писма, за разлику од њих, који то раде само једним писмом. Даље, ми, за разлику од њих, можемо да бирамо (уколико постоји толеранција оних других, наравно), они не могу. Исто као што билингвалне народе сматрам богатијима од монолингвалних, јер имају два а не један матерњи језик. "Знати више" за мене значи увек веће богатство и лично ми је важније од "имати више", што ме вероватно чини "демоде" особом. Међутим, чврсто верујем да колико год знао, увек има нешто што још увек не знаш и да је сиромашан онај који мисли да већ све зна и да нема потребе да више било шта научи. А о толеранцији различитог, мислим да нема потребе да говорим. На ту тему је чини ми се, већ превише тога изречено.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #32 у: 14.35 ч. 27.11.2007. »

Управо тако. Ја се лично осећам богатијом од Хрвата јер ја могу да читам и пишем исти језик који и они говоре али са два писма, за разлику од њих, који то раде само једним писмом. Даље, ми, за разлику од њих, можемо да бирамо (уколико постоји толеранција оних других, наравно), они не могу.

Aha. Nikad mi to nije bilo baš jasno... Okej, ne mogu baš da shvatim, ali ajde, mogu da prihvatim da ti uživaš u tome što možeš da se opredeljuješ između dva načina pisanja, pa da je to neko tvoje bogatstvo. Činjenica je, međutim, da to što imamo dve azbuke stvara probleme. S druge strane, eto, ima i svoju dobru stranu - neki ljudi, poput tebe, nalaze da je mogućnost izbora zabavna. Pitanje je sad, da li tih ljudi, kojima je to zaista neko bogatstvo, ima sasvim malo, ili ipak više od šačice.

Da li bi se osećala još bogatijom kad bismo u srpski jezik uveli još neki skup slova? Koliko azbuka bi bilo optimalno za tebe?

Nego, koji su ti to narodi s dva jezika?

I daj bre neku referencu s onim tvojim dokazom.
« Задњи пут промењено: 14.37 ч. 27.11.2007. од Вученовић » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #33 у: 14.43 ч. 27.11.2007. »

Даље, ми, за разлику од њих, можемо да бирамо (уколико постоји толеранција оних других, наравно), они не могу.

Sad sam primetio da mi nije baš jasno ovo u zagradi, čija tolerancija? Huh
Stvarno ne kapiram, tolerancija latinice prema ćirilici? Nije mi jasno.
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #34 у: 17.08 ч. 27.11.2007. »

Исто као што билингвалне народе сматрам богатијима од монолингвалних, јер имају два а не један матерњи језик.

Koji bi to tačno narodi bili?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #35 у: 18.19 ч. 27.11.2007. »

Исто као што билингвалне народе сматрам богатијима од монолингвалних, јер имају два а не један матерњи језик.

Koji bi to tačno narodi bili?
Katalonci, na primer. Ili Baskijci, doduse ne svi. Neki delovi Kanade su takodje bilingvalni. Indija. U mnogim zemljama Latinske Amerike ljudi naporedo i sa jednakom vestinom govore neki od domorodackih jezika i spanski. Africke zemlje... Neke drzave SAD.... Novi Zeland... Na svakom kontinentu ima tusta i tma zemalja cije je ili kompletno ili deo stanovnistva bilingvalno...

Za vise informacija, preporucujem Vikipediju na engleskom jeziku, clanak List of multilingual countries and regions

B.
« Задњи пут промењено: 18.25 ч. 27.11.2007. од Brunichild » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #36 у: 18.26 ч. 27.11.2007. »

Даље, ми, за разлику од њих, можемо да бирамо (уколико постоји толеранција оних других, наравно), они не могу.

Sad sam primetio da mi nije baš jasno ovo u zagradi, čija tolerancija? Huh
Stvarno ne kapiram, tolerancija latinice prema ćirilici? Nije mi jasno.
Tolerancija onih koji koriste jedno pismo prema onima koji koriste drugo pismo. Jel sad jasno?
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #37 у: 19.40 ч. 27.11.2007. »

Hvala na preporuci Smiley

Stanovništvo da, područja i regioni da, ali bilingvalni narodi su dosta diskutabilan termin.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #38 у: 19.44 ч. 27.11.2007. »

Hvala na preporuci Smiley

Stanovništvo da, područja i regioni da, ali bilingvalni narodi su dosta diskutabilan termin.
Hm... Kada na primer na jednoj teritoriji ljudi govore dva jezika kao dva maternja jezika, zaista je nebitno da li ih smatramo narodom ili stanovnistvom. Ako je to toliko bitno, neka vam bude, stanovnistvo, poenta moje price ostaje ista - smatram svakog bilingvalnog/multilingvalnog pojedinca bogatijim od onih monolingvalnih jer poseduje vise nego onaj koji ima samo jedan maternji jezik.
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #39 у: 19.58 ч. 27.11.2007. »

Poenta uopšte ne dolazi u pitanje, nego smo ovde kao navikli da te lingvističke termine precizno definišemo... bilingvizam je danas dosta česta pojava, ali ne baš među celim narodima kao narodima Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #40 у: 20.38 ч. 27.11.2007. »

Poenta uopšte ne dolazi u pitanje, nego smo ovde kao navikli da te lingvističke termine precizno definišemo... bilingvizam je danas dosta česta pojava, ali ne baš među celim narodima kao narodima Wink

Uopste se ne radi o tome da li je cesta ili nije, bitno je da takvi narodi postoje. Katalonci su jedni od njih, na primer. Sad, sto  nemaju sopstvenu drzavu to ih ne cini manje narodom od recimo, Srba. Uopse mi se cini da su narodi koji su bilingvalni uglavnom narodi bez sopstvene drzave. Medjutim, postojanje drzave nijie uslov postojanja jednog naroda. Jevreji su proveli gotovo dve hiljade godina bez drzave pa nisu nestali kao narod.
« Задњи пут промењено: 20.44 ч. 27.11.2007. од Brunichild » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #41 у: 00.01 ч. 28.11.2007. »

Исто то рече и Ноам Чомски: http://uk.youtube.com/watch?v=4zPHAhj_Cio.

Погледајте инсерт, урнебесно је смеховит. Smiley А водитељ који интервјуише Чомског представио га је као "Номан Чомпски". Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #42 у: 09.16 ч. 28.11.2007. »

Čini mi se da često ljudi napaćene duše prave velika umetnička dela. Takođe, bolesni ljudi, fizički i psihički, često imaju veliki doprinos umetnosti. Primetimo još i da su umetnici često ćaknuti, opičeni, nastrani na razne načine.
Izgleda da i patnja i nastranost često mogu da nadahnu umetnika.

A nisi se nikad zapitao zasto su umetnici obicno "caknuti"? Nikad ti nije palo na pamet da je to zato sto su cesto neshvaceni od mediokritetne okoline u kojoj su primorani da zive?

I cini mi se da je rec "nastranost" malo prejaka za ono sto zelis da opises. Ja bih pre rekla, razlicitost. Nastranost je pedofilija, zoofilija, nekrofilija, na primer. Homoseksualnost nije, koliko god ti to zeleo da bude.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #43 у: 11.19 ч. 28.11.2007. »

A nisi se nikad zapitao zasto su umetnici obicno "caknuti"? Nikad ti nije palo na pamet da je to zato sto su cesto neshvaceni od mediokritetne okoline u kojoj su primorani da zive?

Pa da, manje više „ćaknutost“ upravo to i znači, zar ne?

I cini mi se da je rec "nastranost" malo prejaka za ono sto zelis da opises.

Ništa konkretno nisam želeo da opišem, čak sam u cilju opštosti rekao „nastrani na razne načine“.
Da, reč nastranost je valjda jača nego ćaknutost. Ja bih rekao da su neki ćaknuti, neki su nastrani, a ima i ludih. Ma nije to opšte pravilo, naravno da ima i normalnih, pod uslovom da se za bilo koga od nas može reći da je normalan.

Ja bih pre rekla, razlicitost. Nastranost je pedofilija, zoofilija, nekrofilija, na primer. Homoseksualnost nije, koliko god ti to zeleo da bude.

Sve je stvar definicije... Šta tačno znači nastranost... Ne znam.

Okej, zapravo ne znam da li je homoseksualizam nastranost; ja sam mislio da jeste, ali ću priznati da ne znam baš precizno da odredim značenje te reči.
A ranije smo se već složili da homoseksualnost nije bolest.

koliko god ti to zeleo da bude.

Hm... Koliko god neko želi nešto...

Nego, voleo bih da mi nađeš negde onaj naučni dokaz. Ja i dalje mislim da to nećeš naći.
« Задњи пут промењено: 11.24 ч. 28.11.2007. од Вученовић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #44 у: 11.46 ч. 28.11.2007. »

Цитат
Nego, voleo bih da mi nađeš negde onaj naučni dokaz. Ja i dalje mislim da to nećeš naći.

Ako mislis da treba da ti nadjem link na koji ces ti samo kliknuti i gde ces odmah moci da procitas "homoseksualnost nije nastranost, naucno je dokazano" onda se ljuto varas. Dala sam ti informaciju gde mozes saznati vise od tome. Rekao si da te mrzi da citas. E, vidis, tu ti ja vec ne mogu pomoci Grin.
Сачувана
Тагови: lezbijka lezbejka 
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!