Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Глагол последичити
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.43 ч. 10.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Глагол последичити  (Прочитано 4600 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« у: 21.20 ч. 04.01.2008. »

Чух ову реч из уста једног нашег познатог писца па ме занима да ли постоји у неком речнику српскога језика.
У једнотомном РМС је нема.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #1 у: 21.46 ч. 04.01.2008. »

Nema je ni u šestotomnom (a Akademijin još nije stigao dotle). Ako dobro pretpostavljam, trebalo bi da znači slediti; ukoliko je tako, šta fali dotičnom glagolu pa da izmišljamo novi?
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #2 у: 21.49 ч. 04.01.2008. »

Па, ако нешто последичи нечему другом, то значи да то нешто је последица оног другог, колико сам сконтао. Ваљда је хтео да буде језички ефикасан користећи се непостојећим глаголом који је довољно интуитивно јасан.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #3 у: 21.52 ч. 04.01.2008. »

Па, ако нешто последичи нечему другом, то значи да то нешто је последица оног другог, колико сам сконтао.

Takoreći da nešto sledi iz onog drugog. Smiley
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #4 у: 21.59 ч. 04.01.2008. »

Да, следи из.
Али када се каже само следи нечему може да буде нејасно да је то друго било узрок нечему.
Штета што нисам запамтио читаву реченицу. Ова реч ми је била толико занимљива да сам све остало занемарио.
Сачувана

Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #5 у: 19.58 ч. 06.02.2008. »

Мени је такође занимљива, и без обзира што је нема у речнику, слажем се да носи финесу које нема у глаголу следити. На крају крајева, лепо је да се стварају нове речи. На пример Бранко Ћопић је користио речи попут зашаптан бријег, па сједећиви дјед итд. Нисам сигурна да ли те речи постоје у речнику. Познато је да су добри писци склони да смишљају нове речи. То ради и Павић, али не знам сад напамет његове нове речи, међутим сећам се да су ми се веома допале. Неке од тих речи ће се запатити у народу, неке неће. Лепо је покушати.
Узгред буди речено, не баш из категорије нових речи, али скоро: покојни професор Владета Кошутић  говорио је усамосебљен уместо интровертан. Његово посрбљавање свега ишло је до апсутрда, али свакако звучи симпатично.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #6 у: 20.03 ч. 06.02.2008. »

П. С. Ево, не постоји зашаптан као облик, додуше постоји глагол зашаптати, али не верујем да би и један лингвиста препоручио грађење трпног глаголског придева од овог глагола. Док, ето сједећив/седећив постоји, но не употребљен на овај ћопићевски начин. Али, све ово не мења суштински мој однос према новим речима.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!