Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Deminutiv od reči pljeskavica
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.28 ч. 05.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Deminutiv od reči pljeskavica  (Прочитано 7248 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
misonja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Sandra Marjanovic
Поруке: 3

« у: 00.18 ч. 20.01.2008. »

Zdravo drugari, ja sam nova na ovom forumu i mucim jednu muku sa pljeskavicama. . .  Pricala sam nedavno sa prijateljicom kako bi glasio deminutiv od pljeskavice na sta mi je ona odgovorila:"Pljeskavicica".  Pitala sam moju profesorku srpskog kako bi glasio deminutiv i ona mi je rekla da deminutiv uopste ne moze ni da postoji kod te reci. . .  da je ona sama deminutiv.  Da jos muka bude veca, pitala sam i stariju sestru i ona mi kaze da je to nemoguce jer pljeskavica mora da ima koren reci, a kad je tako onda sigurno ima i deminutiv.  Ja vas molim da pokusate nekako da mi pomognete jer ja na netu nisam mogla nista da nadjem u vezi te reci (izgleda da ljudi vise vole da jedu pljeskavicu nego da se bave korenom reci i tome slicno. . . )
Сачувана
Solomon
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Digital mandrak
Поруке: 69

« Одговор #1 у: 04.08 ч. 20.01.2008. »

Па све је то нормално, јер је бесмислено изводити деминутив од пљескавице. Ако се и посматра, условно, са тог аспекта, пљескавица би била деминутив од пљеска, али све је то мени сумњиво. Још је занимљивије изводити аугментатив од пљескавице. Мада, пљескавица вероватно и није деминутив, као и печеница, препеченица...
« Задњи пут промењено: 07.44 ч. 20.01.2008. од Solomon » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #2 у: 14.43 ч. 20.01.2008. »

Сложио бих се са Соломоном да то уопште није деминутив.
Од чега је деминутив радилица? Мислим на пчелу, а важило би и за део мотора.
Има много речи на -ица, које нису деминутиви -  лажљивица, вредница, паметница...
Деминутив од пљескавица би могао бити пљескавичица.
« Задњи пут промењено: 16.00 ч. 20.01.2008. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
misonja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Sandra Marjanovic

« Одговор #3 у: 18.36 ч. 20.01.2008. »

. . .  ali kako onda lazljivicica, pametnicica,vrednicica? Nekako mi ne zvuci. . .
Сачувана
Solomon
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Digital mandrak

« Одговор #4 у: 19.36 ч. 20.01.2008. »

. . .  ali kako onda lazljivicica, pametnicica,vrednicica? Nekako mi ne zvuci. . .

Бркаш: лажљивица није деминутив, док остале две речи јесу. Ако се завршава на ца не значи да је деминутив (вредница, вредничица).
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #5 у: 23.05 ч. 21.01.2008. »

Ниси пажљив на часу, Соломоне. Мишоња је написала лажљивичица, као и пљескавичица, а не лажљивица.
А у вези са самим питањем, немам Стевановића, али скоро сам сигурна да он негде помиње да речи с наставком -ица имају облик деминутива мада нису деминутиви, такође, чини ми се, да се од њих деминутиви не могу правити. Ово друго нисам сигурна, али ко има Стевановића, прву књигу, и на крају списак наставака, може ово наћи, баш сад и мене занима, како се ове речи у том смислу понашају.
Сачувана
Solomon
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Digital mandrak

« Одговор #6 у: 23.38 ч. 21.01.2008. »

Ниси пажљив на часу, Соломоне. Мишоња је написала лажљивичица, као и пљескавичица, а не лажљивица.
А у вези са самим питањем, немам Стевановића, али скоро сам сигурна да он негде помиње да речи с наставком -ица имају облик деминутива мада нису деминутиви, такође, чини ми се, да се од њих деминутиви не могу правити. Ово друго нисам сигурна, али ко има Стевановића, прву књигу, и на крају списак наставака, може ово наћи, баш сад и мене занима, како се ове речи у том смислу понашају.

Mi dispiace, у праву си.
Сачувана
misonja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Sandra Marjanovic

« Одговор #7 у: 15.13 ч. 22.01.2008. »

ufff. . . .
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!