Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  магнетно или магнетско
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
08.14 ч. 09.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: магнетно или магнетско  (Прочитано 14521 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« у: 16.34 ч. 31.01.2008. »

Има ли разлике у смислу између ова два? Сви смо до сада чули углавном за магнетно поље. Да ли може и магнетско, или би то било неправилно?
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #1 у: 18.44 ч. 31.01.2008. »

Може и једно и друго равноправно.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #2 у: 18.57 ч. 31.01.2008. »

Novi Matičin Rečnik daje skoro istu definiciju za oba. Ipak ima i razlike: za magnetni između ostalog  kaže da je to "onaj koji ima svojstva magneta, potiče od magneta ili je pod delovanjem magneta", a za magnetski "koji pripada magnetu, koji je u vezi s magnetom, svojstven magnetu"...
E sad, kolika je to razlika i je li u pitanju samo cepidlačenje, ne mogu da se odlučim. Cheesy Kako kad pročitam, razlika mi je čas jasna čas nije. Cheesy
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #3 у: 19.03 ч. 31.01.2008. »

Да, па кажу: магнетно поље и магнетско поље, магнетни пол и магнетски пол.  Smiley
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 19.05 ч. 31.01.2008. »

Dobro, ako je svejedno ja biram magnetni, bolje mi zvuči kad sam se već navikla. Grin
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #5 у: 22.14 ч. 31.01.2008. »

Цитат
E sad, kolika je to razlika i je li u pitanju samo cepidlačenje, ne mogu da se odlučim.
Има некакве фине разлике. Никада ниси чула да неко има ''магнетну'' привлачност. Увек се каже ''магнетска'' привлачност.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #6 у: 23.36 ч. 31.01.2008. »

Хвала. Све сте лепо написали.
Сачувана
geologicharka
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Рударско-геолошки факултет, БУ
Име и презиме:
Ана Младеновић
Струка: геофизичар, у покушају
Поруке: 15

« Одговор #7 у: 12.20 ч. 12.07.2009. »

Обзиром да ме ова тема јако интересује, због тога што се бавим струком у којој је неопходно знати шта тачно треба да се каже, решила сам да се мало распитам да ли је поље магнетско или магнетно.  Рекли су ми да у књигама правописним стоји овако:

Цитат
Magnetni - onaj koji se odnosi na magnet (koji ima svojstva magneta, koji potiče od magneta, koji je pod delovanjem magneta i sl. ) up.  magnetski; ~ dejstvo; ~ igla; ~ indukcija; ~ pol; ~ polje; ~ traka.

Magnetski - koji ima svojstva magneta (koji pripada magnetu, koji je u vezi sa magnetom, svojstven magneru i sl. ) up.  magnetni; ~ pol; ~ polarnost; ~ polje; ~ ruda.

RMS, 667

Видела сам да сте и раније написали нешто слично и рекли да постоји разлика, која је врло мала.  Мени је разлика јасно уочљива, па сматрам да поље треба да буде магнетско.  Али ме, опет, буни то што у дефиницији магнетског стоји да је то нешто што има својства магнета, а у загради стоји да је то нешто што припада магнету и што је у вези са њим. 

Како сам потпуно збуњена, молила бих неко објашњење. . .   Huh
Сачувана

Mente et malleo.  .  .
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #8 у: 12.30 ч. 12.07.2009. »

Razlika, ako uopšte postoji, sasvim je tanahna. Rečnik navodi i „magnetno polje“ i „magnetsko polje“, pa možemo upotrebiti i jedno i drugo, što više volimo, osim ako u struci baratamo, kao terminom, samo jednim od tih dvaju oblika — kao što ti više voliš „magnetsko“, eto, a neki drugi geolog ili fizičar bi možda radije napisao „magnetno“. Bitno je u terminologiji, u stručnim pisanjima, samo se držati jednog oblika, a ne šarati čas ovako čas onako. A pošto je književni jezik opštiji od stručnoga, i njegov rečnik nam daje više mogućnosti, i to nije nimalo neobično. Smiley
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #9 у: 14.05 ч. 12.07.2009. »

Када је већ поменута стручна литература, ево неких навода:

1. Момчило Драговић у уџбенику Антене и простирање радиоталаса, користи искључиво магнетски, па наводи: електромагнетски талас, електромагнетско поље, електромагнетска енергија итд.
2. Група аутора у две збирке задатака из електромагнетике наводе исто само магнетски.
3. Бранко Поповић у Зборнику проблема из електромагнетике наводи само магнетски.
4. Бранко Поповић у уџбенику Електромагнетика користи такође само магнетски па су електромагнетски таласи, поља, резонатори, силе, итд.
5. Јован Сурутка у уџбенику Електромагнетика користи такође само магнетски, па је магнетско поље, коло, моменти, електромагнетска индукција итд.

Ценим да је ово довољно.  Smiley

Занимљиво ми је да сам ја, поред све ове литературе коју сам читао и из које сам спремао испите, увек користио реч магнетни која ми је била лакша за изговор од речи магнетски.  Smiley
« Задњи пут промењено: 14.08 ч. 12.07.2009. од Дарко Новаковић » Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #10 у: 14.32 ч. 12.07.2009. »

И у речницима, прегледао сам немачки, француски и енглески, стоји магнетски.

Ја сам, као и Дарко, говорио магнетни.

Битне разлике нема, важно је, као што је рекао Ђорђе, држати се доследно једног облика у целом тексту.
Можда облик магнетски звучи више "придевски". Магнетска привлачност, на пример.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #11 у: 15.06 ч. 12.07.2009. »

I ja sam, ako se dobro sećam, u školi slušao samo o magnetnom polju, elektromagnetnoj indukciji (to beše vektorsko B, je l’?) i sl., ali ne bih mogao da osporim stručnost i terminologiju udžbenicima koje je naveo Darko.

Ali mislim da razumem njihovu logiku — verovatno su pronašli razliku između „magnetni“ i „magnetski“ — prvi se odnosi na magnet, kao sâm predmet, a drugi znači da ono što se opisuje ima svojstva magneta, što ne mora uvek biti sâm magnet, kao što i nije, zar ne? (Jer, ako se ne varam, i struja stvara takvo nekakvo polje ili talase ili indukciju, šta znam, a ne samo sâm magnet, jelda, Darko?)
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #12 у: 15.18 ч. 12.07.2009. »

Дабоме да јесте.  Smiley
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #13 у: 15.23 ч. 12.07.2009. »

Odlično, hvala ti! Ipak sam imao dobru profesorku fizike u gimnaziji; nekim čudom mi je, izgleda, ponešto ostalo u glavi. Smiley
Сачувана
geologicharka
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Рударско-геолошки факултет, БУ
Име и презиме:
Ана Младеновић
Струка: геофизичар, у покушају
Поруке: 15

« Одговор #14 у: 17.12 ч. 12.07.2009. »

Цитирано: Ђорђе Божовић link=topic=1870. msg41282#msg41282 date=1247404004
verovatno su pronašli razliku između „magnetni“ i „magnetski“ — prvi se odnosi na magnet, kao sâm predmet, a drugi znači da ono što se opisuje ima svojstva magneta, što ne mora uvek biti sâm magnet, kao što i nije, zar ne?

Тако су мени објаснили. . .  Оно што је магнетно - то је оно што је направљено од магнетног материјала (игла на компасу, нпр. ) или што је магнет (минерал).  Магнетско је оно што потиче од магнета (поље које је око магнета, поље које настаје због протока струје). . .

Иначе, и ја сам користила већину ових уџбеника, који су наведени горе, и научила поље као магнетско/електромагнетско, а кад оно може и овако. . .
Сачувана

Mente et malleo.  .  .
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!