Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Tarot karte
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.52 ч. 10.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Tarot karte  (Прочитано 10484 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« у: 23.27 ч. 05.02.2008. »

Nisam bila sigurna u koji deo foruma ovo da stavim, valjda ovde odgovara...

Dakle, treba mi pomoć oko boja u tarot kartama. Kad kažem boje, mislim na četiri osnovne znaka, koji su prešli u današnje pik, herc, tref i karo. Imam problema da ih prevedem s italijanskog, ali nisam stavila ovo u odeljak o prevođenju pošto mi je problem samo srpska verzija. Na različitim mestima nailazim na različite verzije, pa ne znam šta je ispravno. Na Vikipediji stoji ovako:

Male arkane, kao i naše savremene karte za igranje, imaju četiri simbola ili "boje" sa po deset brojčanih karata.
Četiri znaka Tarota zovu se:

* Špade (ita. Spade) - Mačevi
    * Kupe (ita. Coppe) - Pehari
    * Dinari (ita. Denari) - Dinari
    * Baštuni (ita. Bastoni) - Štapovi

Na drugom mestu sam našla:

Štapovi su element Vatre...
Pehari su element Vode...
Mačevi su element Vazduha...
Krugovi (Huh) su element Zemlje...

Onda ima i:

MALA ARKANA ima 56 karata i to: • Set (boja) palica: • Set (boja) pehara: • Set (boja) maceva: ...

ili

Mala Arkana je takođe podeljena na takozvane boje, krugove, pehare, mačeve i štapove.

I sad sam potpuno zbunjena. Sad

Kako bi bilo pravilno reći za konkretne karte? Dobila sam deset palica, deset štapova, deset baštuna? Desetku krugova ili dinara? Ne razumem se ama ič u ovo. Embarrassed

Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #1 у: 23.58 ч. 05.02.2008. »

Ja mislim da su to mačevi, pehari, diskovi i štapovi. Dakle, uobičajeno je reći: desetka pehara, desetka diskova... itd.

Ono što meni ovde nije jasno je to što su, koliko vidim, tu pomešani pojmovi koji se tiču onih italijanskih karata sa kojima se recimo igraju trešet i briškula ili kako ono beše, sa pojmovima iz tarot karata, a to uopšte nije isto.
« Задњи пут промењено: 00.03 ч. 06.02.2008. од Lolita » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 16.37 ч. 10.02.2008. »

Hvala. Smiley
Gde kažeš da su pomešani pojmovi? U citatu iz Vikipedije ili u ovom drugom?

Ako se još neko razume u problematiku, svaka pomoć je dobrodošla. Smiley
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #3 у: 01.48 ч. 12.02.2008. »

Pa sad, ja ne znam šta je uzeto iz Vikipedije a šta iz drugog izvora, ali baštuni i kompanija su - bar kod nas - nazivi za boje u onim italijanskim kartama, a štapovi i ostalo za tarot. A to su dve različite vrste karata. Kao što su na primer tzv. mađarske karte slične tim italijanskim, ali ipak nisu iste. Svake imaju svoju terminologiju.

Šta ti još treba? Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 20.59 ч. 14.02.2008. »

Mozda ima veze s tim sto su u italijanskom nazivi i za jedne i za druge isti, mada nisam mislila da imamo italijanizama i u tarotu. Cheesy

Hvala ti puno. Trenutno mi ne treba nista vise, zapravo to mi je tek u planu za prevodjenje posle ovoga sto trenutno radim, ali rekoh nije zgoreg da se na vreme obavestim. Smiley Posle kad iskrsnu drugi problemi u hodu, javicu se. Wink Nazalost, slabo igram karte, jedino nesto malo ove obicne, tako da sam potpuno neupucena u problematiku.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #5 у: 13.47 ч. 29.02.2008. »

Ja sam kao klinka dobila (ili kupila, više se i ne sećam) komplet tarot karata i prateću knjigu i, ukoliko se ne varam, tamo behu pehari, štapovi, krugovi i mačevi...
jes' sa zakašnjenejm, al' je bar dobra volja tu Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #6 у: 17.08 ч. 29.02.2008. »

Znate li da je Milorad Pavić zamislio da se „Poslednja ljubav u Carigradu“ čita uz komplet tarot karata? Poglavlja u knjizi su numerisana prema tarot kartama i možete ih čitati onim redom koji vam karte pokažu dok gatate. Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 19.43 ч. 29.02.2008. »

Nije kasno. Smiley Ali vec vidim da ce mi ti prokleti krugovi ili diskovi napraviti najvise problema. Cheesy
Imam tu knjigu, Djordje, kupila sam je na nekom velikom snizenju zato sto ima gresku, odnosno nisu uz nju dosle karte. Ne mogu reci da mi je to mnogo smetalo. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!