Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  писање само малим словима
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.28 ч. 22.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: писање само малим словима  (Прочитано 15533 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
ласточка
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 6

« у: 12.04 ч. 14.02.2008. »

на интернету углавном пишем само малим словима.  зашто? заправо, пишем малим словима још прије интернета.  чини ми се да сам некад у неком графичком приручнику (немојте се смијати) прочитала да је употреба само малих или само великих слова допуштена.  како ми је визуално изражавање, ближе од изражавања ријечима, на основу те некад негдје прочитане реченице о употреби малих и великих слова, почела сам примјењивати не само на плакатима и другим сличним дизајнираним стварима, већ и на интернету.  прост је разлог, текст писан само малим словима дјелује уједначеније - компактније.  истина, можда управо зато дјелује нечиткије - нема великог слова на почетку реченице, па све дјелује као једна реченица.  такође, може се рећи да показујем непоштовање према онима чија имена споменем у тексту и наишем , наравно, малим словом. 

занима ме, да ли је овакав начин писања строго забрањен правописом, тј.  да ли ипак постоје ситуације када је ово допуштено?
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #1 у: 12.18 ч. 14.02.2008. »

To se dozvoljava zato što je u naslovima odavno dozvoljeno pisanje isključivo velikim slovima, upravo radi likovne obrade, ali ovakav način pisanja očigledno nije dobro koristiti u dužim tekstovima, jer otežava čitanje, a tekst ne pišemo za sebe, nego za čitaoce. Iz istog razloga treba poštivati i ostale pravopisne odredbe.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #2 у: 12.44 ч. 14.02.2008. »

СЛАЖЕМ СЕ СА СТОУНДАРОМ.
МИСЛИМ ДА ЈЕ ДАЛЕКО ЛЕПШЕ ПИСАТИ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА ОНО ШТО ЈЕ ПРОПИСАНО, А ОСТАЛО МАЛИМ.

ОНО ШТО ЈЕ МЕНИ ПОСЕБНО ЧУДНО ЈЕ ТО ШТО СЕ НА ИНТЕРНЕТУ МНОГО ЧЕШЋЕ ПИШЕ САМО МАЛИМ СЛОВИМА НЕГО САМО ВЕЛИКИМ. САМО ВЕЛИКИМ ЈЕ ИПАК НЕКАКО ЛЕПШЕ И БОЉЕ НЕГО САМО МАЛИМ. ИЛИ СЕ ТО МЕНИ САМО ЧИНИ. Huh
Сачувана
ласточка
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 6

« Одговор #3 у: 12.49 ч. 14.02.2008. »

теби се само чини :)
на интернету, писање само великим словима значи да галамиш!
аналогно томе могло би се рећи само мала слова, шапутање Wink
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #4 у: 12.55 ч. 14.02.2008. »

теби се само чини Smiley
на интернету, писање само великим словима значи да галамиш!
аналогно томе могло би се рећи само мала слова, шапутање Wink

Шалу на страну, велика слова су јаснија и читкија него мала. Нарочито латинична. Ја нисам за писање само великим словима, али само малим ми се чини још лошије решење, јер бих рекао да је форма већине малих слова некако мање оштра, што их онда чини мање јасним од великих. Чини ми се и да је то у латиничном писму још израженије него у ћирилици.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #5 у: 16.25 ч. 14.02.2008. »

Колико је мени познато постоји неко правило на интернет форумима да писање нечега великим словима значи повишен тон. Иначе, треба писати овако како је писао Вученовић и како ја сад пишем. По правопису. Велико слово на почетку реченице и у осталим случајевима које правопис прописује. Не знам шта Ласточку збуњује.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #6 у: 16.37 ч. 14.02.2008. »

Још нешто, апропо онога што је малопре Вученовић написао. Читљивост текста много зависи и од фонта. Негде сам читао о неком испитивању на ту тему. Тражио се најпогоднији фонт за путоказе, обавештења на аеродромима и станицама, банкама, болницама...
Сачувана
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« Одговор #7 у: 18.36 ч. 15.03.2008. »

СЛАЖЕМ СЕ СА СТОУНДАРОМ.
МИСЛИМ ДА ЈЕ ДАЛЕКО ЛЕПШЕ ПИСАТИ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА ОНО ШТО ЈЕ ПРОПИСАНО, А ОСТАЛО МАЛИМ.

ОНО ШТО ЈЕ МЕНИ ПОСЕБНО ЧУДНО ЈЕ ТО ШТО СЕ НА ИНТЕРНЕТУ МНОГО ЧЕШЋЕ ПИШЕ САМО МАЛИМ СЛОВИМА НЕГО САМО ВЕЛИКИМ. САМО ВЕЛИКИМ ЈЕ ИПАК НЕКАКО ЛЕПШЕ И БОЉЕ НЕГО САМО МАЛИМ. ИЛИ СЕ ТО МЕНИ САМО ЧИНИ. Huh

Mislim da je glavni razlog interpunkcija. Jer ako pišeš samo velikim slovima, za svaku tačku i zarez moraš spustiti caps lock.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #8 у: 18.55 ч. 15.03.2008. »

Ако ћу право, мени је у овој теми најзанимљивије Ласточкино одвајање реченица двоструким размаком. То сам видео само у неким водама дубоко и далеко од тематике овога форума :)
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #9 у: 13.49 ч. 17.03.2008. »

Ja to redovno srećem i svaki put kad pitam "zašto" dobijam odgovore tipa "pa, tako i drugi". Uvek se setim onog maminog "bi l' i u bunar skočila da..."

Ne volim ni pisanje samo malim, ni pisanje samo velikim slovima. Nepregledno mi je i teško za čitanje, pa se trudim da izbegavam takve poruke, često ih prosto preskočim. A obavezno ću preskočiti duge poruke ukoliko nemaju formirane rečenice, pasuse, interpunkciju...
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #10 у: 11.38 ч. 18.03.2008. »

Mislim da je glavni razlog interpunkcija. Jer ako pišeš samo velikim slovima, za svaku tačku i zarez moraš spustiti caps lock.

Јееел??? Ја не морам.

Ајде да тестирам сад.
Ћирилица:
ПОДИГНУТ КАПС ЛОК .,:;
спуштен .,:;
Latinica:
PODIGNUT .,:;
spušten .,:;

Не знам о чему причаш, Карло, у претходном тесту потпуно исти тастери дају та четири интерпункцијска знака, потпуно независно од тога да ли је капс лок подигнут или спуштен.
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #11 у: 12.26 ч. 18.03.2008. »

pasuse, interpunkciju...

Znam da je nevezano za temu ali blic pitanje : da li se kaze pasus ili pasos ?
Сачувана
čitajizmeđuredova
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 10

« Одговор #12 у: 13.01 ч. 18.03.2008. »

pasus
Сачувана
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« Одговор #13 у: 13.20 ч. 18.03.2008. »

Јееел??? Ја не морам.

Ајде да тестирам сад.
Ћирилица:
ПОДИГНУТ КАПС ЛОК .,:;
спуштен .,:;
Latinica:
PODIGNUT .,:;
spušten .,:;

Не знам о чему причаш, Карло, у претходном тесту потпуно исти тастери дају та четири интерпункцијска знака, потпуно независно од тога да ли је капс лок подигнут или спуштен.

Vidi, stvarno. Nisam ni znao. Shocked
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #14 у: 18.48 ч. 18.03.2008. »

pasus
Да, и то било са краткосилазним или са дугосилазним акцентом на првом слогу.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!