Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Zašto se nazivi proizvoda pišu malim slovom?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.39 ч. 03.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Zašto se nazivi proizvoda pišu malim slovom?  (Прочитано 12098 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #15 у: 15.50 ч. 02.04.2008. »

Стварно су сви „ударили“ по тастатури! Таман откуцам и притиснем „Пошаљи“, кад ми се испише упозорење да је послато један/два нових одговора!
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #16 у: 16.29 ч. 02.04.2008. »

Htio sam da kažem da je razmišljanje o imenu Windows vjerovatno isto, bez obzira na jezik, tj. da Windows uvijek predstavlja program, a ne određeni primjerak tog programa. Kada pomislite na ovo ime, mislite li na program ili na primjerak (pakovanje s DVD-om)? Znam da lično uvijek mislim na program, ne na primjerak, i na jednom i na drugom jeziku.

E sad, kako se to ime zapravo piše u jednom i u drugom jeziku stvar je pravopisa — u engleskom uvijek velikim početnim slovom, dok mi na našem nije baš jasno. Zasniva li se razlikovanje između malog i velikog slova na razlici između primjerka i dizajna, što bi značilo da bi ovo ime trebalo pisati velikim početnim slovom?

Primjere iz engleskog navodim kako bi se pojasnila razlika koja se kod nas ne prenosi tako što se izostavi ili doda član (nije bitno da li je član određen ili neodređen), već na neki drugi način (Brunhilda je pomenula razlikovanje između određenih i neodređenih oblika na našem, ali ovdje je u pitanju razlikovanje između oblika za koje su određeni i neodređeni član relevantni od onih za koje određeni i neodređeni član nisu relevantni).
« Задњи пут промењено: 17.03 ч. 02.04.2008. од Stoundar » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #17 у: 16.37 ч. 02.04.2008. »

Ово је моја мало измењена порука ископирана са паралелне теме:

„Mислим да неки закључак извукосмо. Стандард прописује писање имена рачунарских производа малим словом, као када говоримо о опелу у општем смислу а не мислимо притом само на творницу Опел, тако говоримо и о виндоузу у општем смислу — дакле само виндоуз, малим словом, а ако именујемо одређене, да их тако назовемо, моделе, тј. варијанте виндоуза, пишемо их великим словом/има: (Мајкрософтов) виндоуз ИксПе, виндоуз Виста, као и њихове подваријанте: виндоуз ИксПе Профешенал, итд.“

Не знам колико је овакво тумачење задовољавајуће.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!