Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  "Бисери" са српске Википедије
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.58 ч. 01.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 59
  Штампај  
Аутор Тема: "Бисери" са српске Википедије  (Прочитано 463405 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #525 у: 18.28 ч. 01.10.2008. »

Možda ne bi bilo loše da Vokabular pokrene vlastitu srpsku vikipediju, pa da vidimo šta će se desiti s „konkurencijom“.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #526 у: 18.43 ч. 01.10.2008. »

Цитат
To kad lingvisti kažu "bolje nego" znači da su svesni da se druga varijanta ravnopravno (ili više) koristi i da je malo verovatno da će se to promeniti, iako bi po njima bila bolja ona koju oni predlažu. Neretko se varijanta za koju se lingvisti zalažu ne primi u praksi, pa onda priznaju i "pogrešnu" varijantu, s naznakom da je ona "njihova" ipak bolja.

А ово је врхунац "мисаоне акробатике". Grin
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #527 у: 19.51 ч. 01.10.2008. »

А ово је још боље: Grin

Цитат
Оно што није у важећем правопису, није у правопису,
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #528 у: 17.09 ч. 02.10.2008. »

A ovo tek! Grin Grin Grin

Цитат
Osoba A: следеће наградно питање - средњевековни или средњовековни?

Osoba B: Колико сам ја чуо по правопису је једино могуће средњевековни, али у мом искуству у језику се користе обје варијанте подједнако. Сасвим је могуће да су наши лингвисти избацили средњовековни да би се реванширали Хрватима што су се издвојили из заједничког језика па да им покажу да и они коња за трку имаду. Нешто слично се десило са „требало би“.

Obratite pažnju, kolko je on ČUO, po PRAVOPISU je jedino moguće srednjEvekovni.... A tek objašnjenje... Naši lingvisti teraju inat(!) Hrvatima... O, Bože, ima li te?  Shocked Roll Eyes

Inače, Osoba B je ista ona koja daje tako fine komentare o g. Prćiću...
« Задњи пут промењено: 17.13 ч. 02.10.2008. од Brunichild » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #529 у: 17.51 ч. 02.10.2008. »

Ако Особа А настави да поставља наградна питања и притом повећава награде ако ли нема срећног добитника са тачним одговором — увећање наградног фонда ће тежити бесконачности познајући ове Вики-англослухисте-правописце-учењаке-увекотворенезакритике-мудросере. Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #530 у: 18.28 ч. 02.10.2008. »

Grin Cheesy

Osoba A uopste nije bitna. Mislim, nije bitno ko je pitao i to sto je pitao. Ljudi imaju pravo da ne znaju, a covek je lepo pitao, jer mu je ocigledno nejasno, posto sigurno vidi u nekim clancima sa O, dok u nekim sa E. Problem je u ovoj osobi B, a Vikipedija obiluje takvima...
« Задњи пут промењено: 18.44 ч. 02.10.2008. од Brunichild » Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #531 у: 23.51 ч. 04.10.2008. »

Нисам конфидентан да вербум „супституисати“ егзистира у српском, једино номен „супституција“ и још понеки. Smiley

Isti verbum egzistira u jeziku medicinara, recimo - sigurno, ako ne i u drugim naučnim žargonima.

Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #532 у: 01.10 ч. 05.10.2008. »

Да, али то је жаргон. А енциклопедија се не би требала писати жаргоном. Cool
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #533 у: 15.44 ч. 05.10.2008. »

Па, не знам. То је жаргон, условно говорећи, није жаргон као неки улични жаргон или други, ниже категорије, опет условно речено. Исто је тако жаргон, рецимо, израз флоскула али је уведен у књижевни и бирани говорни језик од стране самих људи из те гране - кроз новинске написе и шта-ти-ја-знам.
Осим тога, не разумем како се може рећи: А енциклопедија се не би требала писати жаргоном, када се мора рећи: енциклопедију не би требало писати жаргоном. Треба је не само непотпун, већ и безличан глагол (у српском језику), што значи да долази, што би рекли Словенци или Хрвати, не знам, само у трећем лицу једнине. Примећујем да то иритира невероватан број људи и да га често, могло би се рећи чак, редовно користе у свим другим видовима и облицима, само не онако како би требало - ето, чак сам и куртоазна па не кажем како треба. Ја волим тај глагол јер даје привид живота у културној средини у којој језик има и својих специфичности око којих се треба мало потрудити.  Lips Sealed
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #534 у: 17.01 ч. 05.10.2008. »

Ако ћемо да цепидлачимо, „најисправније“ је Не би требало писати енциклопедију жаргоном, а да је глагол требати увек безличан — није, јер ако га употребљавамо као самосталан глагол, онда добија личне наставке, што га такође чини потпуним глаголом у овом случају. Безличан је само ако требамо други глагол као допуну. Wink

Ево овде надугачко и нашироко о томе. Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #535 у: 17.08 ч. 05.10.2008. »

Ček' malo, Miroslave, ti si sad samo ponovio isto što je b.n. već napisala. To što je red reči drukčiji ovde nema značaja, jer enciklopedija nije subjekat nego objekat, pa je stavljanje nje na početak samo stvar naglašavanja.
Bar se meni čini da smo rekli kako ispred ovog bezlično upotrebljenog glagola ne treba stavljati subjekat, pošto ga i nema, jelte. Ne sećam se da je bilo govora o objektu, ali priznajem da me je 8 strana na linku obeshrabrilo pa ne mogu opet sve to da čitam i tražim... Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #536 у: 17.20 ч. 05.10.2008. »

Ја, бајаги, покушах да ово што више упро(па)стим(?), па написах онако. Препорука је да се реченица почиње увек конструкцијом требало би да ако имамо допуну другим глаголом, али ово није увек могуће: код потенцијала, прошлог времена и сл. Мислим да ће те следећа повезница мало насмејати. Smiley
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #537 у: 17.47 ч. 05.10.2008. »

Цитат
сим тога, не разумем како се може рећи: А енциклопедија се не би требала писати жаргоном, када се мора рећи: енциклопедију не би требало писати жаргоном.

Ето, видиш да може. Grin

Крају шала (сме ли се овако рећи?) Grin али, под жаргоном сам такође мислио на ускостручни језик којим говори одређене група људи и који по самој дефиницији није погодан за неку општу енциклопедију. Дакле, ако је реч супституисати и ушла у медицински (или који већ) жаргон, то не значи да би је требало (ваљда је овако добро) користитити код писања неке опште енциклопедије. Сем тога, ЈА не разумем зашто је уопште реч супституисати прихваћена у језику медицинара, када има ИДЕНТИЧНО значење као и српска реч заменити?

Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #538 у: 17.57 ч. 05.10.2008. »

Сем тога, ЈА не разумем зашто је уопште реч супституисати прихваћена у језику медицинара, када има ИДЕНТИЧНО значење као и српска реч заменити?

Отменос', брале, отменос'. Smiley

Мени неће никада бити јасно зашто смо нашу реч ТРБУХ сменили грчком СТОМАК... Roll Eyes (Ја иначе увек кажем „трбух“.)

П. С. Можда је и то отменос'?
« Задњи пут промењено: 18.04 ч. 05.10.2008. од Мирослав » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #539 у: 20.03 ч. 05.10.2008. »

Мислим да ће те следећа повезница мало насмејати. Smiley
Grin Grin Grin
Dobro, bar taj deo nisam zaboravila kad sam se već mučila da ga prekucavam. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 59
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!