Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Brojevi
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.31 ч. 07.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Brojevi  (Прочитано 17619 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
mesecarka
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ivana
Поруке: 64

« у: 23.01 ч. 15.06.2008. »

Neverovatno. . .
Neke pravopisne greske i mogu da "progutam", mada tesko, ali kada su u pitanju osnovne stvari. . .  potrebni su mi lekovi za smirenje.
Tako ja ovih dana spremam neke ispite, i umesto da se koncentrisem na temu, ja se nerviram zbog gluposti.   :)
Jedan deo recenice glasi: ". . .  zastarevaju u roku od 2.  godine, od dana nastupanja. . . "!
A tek kada sam naisla na: "Tada sa razvojem Djenove, Firence, Venecije i drugih gradova u Sredozemlju (XII.  i XIII.  vek). . . ", e tada me je bilo sramota sto citam tu knjigu.     Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 23.02 ч. 15.06.2008. »

Нећу питати која је књига, већ — ко је издавач?
Сачувана
mesecarka
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ivana

« Одговор #2 у: 23.14 ч. 15.06.2008. »

Sramota da je napisao da je "samostalno izdjanje autora".  Kao neki profesori, doktori i sl.
Сачувана
mesecarka
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ivana

« Одговор #3 у: 23.17 ч. 15.06.2008. »

Ta knjiga jos i nije tako losa u poredjenju sa drugom knjigom koju citam.  Stamparske greske ne mogu da se prebroje, a pravopisa i nema. . .  Pizdim!!!
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #4 у: 23.21 ч. 15.06.2008. »

No comment.

(Помислих прво да је нека од званичних издавачких кућа, па ме је занимало да ли упошљавају лекторе, али овако...)
Сачувана
mesecarka
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ivana

« Одговор #5 у: 23.23 ч. 15.06.2008. »

Hehehe. . .  njima je lektor NEOPHODAN :)
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #6 у: 01.09 ч. 16.06.2008. »

Да су нам уџбеници неписмени јесу. До неопевљивих размера. И да јако нервира - потпуно разумем, и ја сам већи део школовања провела млатећи се са грешкама уместо размишљајући о ономе што тамо треба да пише.
   А што се тиче тачке иза римских бројева - за то је често вероватно крив Word! Види шта ти је урадио од реченице:
   I.   Neverovatno. . .
II.   Neke pravopisne greske i mogu da "progutam"
III.    mada tesko, ali kada su u pitanju osnovne stvari.
IV.    . .  potrebni su mi lekovi za smirenje.
V.   Tako ja ovih dana spremam neke ispite
VI.   , i umesto da se koncentrisem na temu,
VII.   ja se nerviram zbog gluposti.   Smiley
VIII.    Jedan deo recenice glasi
   Не знам из ког идиотског разлога, али у енглеским текстовима редовно наилазим на тачке иза р. бр.

У наступу гриже савести, у ствари жарко желећи да избришем ову поруку, бар повукох део речи. Шта ћу, понеле ме емоције, сетила сам се колико мени ствари није било јасно само зато што нису написане онако како се могу разумети... Ово сад вежбам извињавање у случај(ев)има кад се залетим па испаднем глупа Undecided
« Задњи пут промењено: 15.24 ч. 16.06.2008. од Сошке » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #7 у: 01.24 ч. 16.06.2008. »

Пажња, не знам сигурно за енглески, али у немачком је дозвољено писање тачке иза римског броја, јер се код њих римски истовремено НЕ сматра и за редни број. Дакле, V је у немачком 5 (пет), док је V. уствари 5. (пети). Wink Рекао бих да није (само) Ворд крив, јер ако куцамо у српском распореду, требало би да не ставља тачку аутоматски иза римског броја (што у горњем примеру није случај, јер је писан ошишаном латиницом). Даље, може се у Ворду искључити форматирање текста, али, нажалост, ни то неће некима помоћи. Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #8 у: 02.07 ч. 16.06.2008. »

Ви’ш, нисам знала за то да оно код њих не значи аутоматски р. бр. Ћудим. (Опет сам прво почела да лајем, па онда питала...) Али, „свакога дана у сваком погледу...“. Фала ви на информације.
   Што се примера тиче, узела сам део претходне поруке (то ми је било при руци), бацила га у Word, изделкала у засебне „параграфе“ и кликнула на „Numbering“, где сам одабрала I, II, III... Нисам се даље удубљивала. Али ми је одавно чудно то са тачкама. Ја их бришем, јер се код нас то пише без истијех (ако се у енглеском и пише са тачком, то нема никакве везе са српским). О чему, је ли, раније поменути многи не размишљају.
   Оно друго што је месечарка приметила у вези са писањем редног броја тамо где му није место такође је врло често. Присетите се колико сте само на којекаквим излозима видели велику ’артију на којој пише: „Продаја робе на III рате“. Знају они отприлике да има нека фора с тим неким латиничним бројевима, ал’ нису баш начисто...
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #9 у: 03.12 ч. 16.06.2008. »

А што се тиче тачке иза римских бројева - за то је често вероватно крив Word! Види шта ти је урадио од реченице:
   I.   Neverovatno. . .
II.   Neke pravopisne greske i mogu da "progutam"
III.    mada tesko, ali kada su u pitanju osnovne stvari.
IV.    . .  potrebni su mi lekovi za smirenje.
V.   Tako ja ovih dana spremam neke ispite
VI.   , i umesto da se koncentrisem na temu,
VII.   ja se nerviram zbog gluposti.   Smiley
VIII.    Jedan deo recenice glasi

Ali ovo jeste u saglasnosti sa srpskim pravopisom. Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #10 у: 10.07 ч. 16.06.2008. »

Ali ovo jeste u saglasnosti sa srpskim pravopisom. Smiley

Одскора или је још онај из 60-е то прописивао? Мислим да ће преко 90% учесника на форуму потврдити како су у школи учили да су римски искључиво редни бројеви. Може ли мали навод из Правописа, како и када се употребљава редни број на квадрат (III.) Grin, сем кад није у питању параграфска тачка?

Некако ми се не мили што су деценијски грешници сада ни криви ни дужни добили написмено да не греше, а и не знајући. Grin Grin Grin
« Задњи пут промењено: 10.10 ч. 16.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #11 у: 10.34 ч. 16.06.2008. »

Ovako. Ne znam da li je u skladu sa srpskim pravopisom, ali nije Word uvek kriv za tacku iza rednog broja. Rimski brojevi nisu nista drugo do SLOVA prema tome ne vidim kako bi to bilo programirano da se uvek bas iza tih slova kada su u pitanju rimski brojevi programira tacka. Ovo:

Цитат
   I.   Neverovatno. . .
II.   Neke pravopisne greske i mogu da "progutam"
III.    mada tesko, ali kada su u pitanju osnovne stvari.
IV.    . .  potrebni su mi lekovi za smirenje.
V.   Tako ja ovih dana spremam neke ispite
VI.   , i umesto da se koncentrisem na temu,
VII.   ja se nerviram zbog gluposti.   Smiley
VIII.    Jedan deo recenice glasi

je zbog toga sto je postavljeno kao lista. Na listama jeste programirano da iza svakog znaka, bio on slovo ili broj, ide ili tacka ili zagrada (u zavisnosti od onoga sto odaberes). Ukoliko bi pisao I II III IV V VI i tako dalje, Word ne stavlja tacke iza, a upravo je takav primer dala mesecarka.

Цитат
Tada sa razvojem Djenove, Firence, Venecije i drugih gradova u Sredozemlju (XII.  i XIII.  vek). . . "
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #12 у: 10.46 ч. 16.06.2008. »

Ево, нађох:

Тачка 104е:

Иза бројева (арапских и римских) и иза слова (у алфабетском реду) којима се рашчлањује неки текст пише се тачка ('параграфска') — ако се текст наставља у истом реду иза броја или словног симбола:

I. Кичмењаци
   1. Звјерови
       а. Мачке
       б. Медвједи
II. Бескичмењаци

......
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #13 у: 10.55 ч. 16.06.2008. »

На то сам и мислио. Дакле, само када је параграфска, тачка се може ставити иза римског броја, који је код нас УВЕК редни, па самим тим је неправилно стављати тачку иза истог у том смислу — означавање редног броја у тексту (XII. и XIII. век не долази у обзир). Иначе, у Ворду 2007 (не сећам се за старије издање из 2003.) се може подесити корисничка енумерација са задатим стилом римског броја без тачке и Ворд ће уносити, докле год је потребно, римске бројеве без тачке (Допуна: /наставак претходне реченице/) ,само што бисмо у том случају вероватно направили грешку, како би то тада била поменута параграфска тачка, а која следи иза ма ког словног знака којима се текст рашчлањује на параграфе. Wink
« Задњи пут промењено: 15.41 ч. 16.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #14 у: 15.18 ч. 16.06.2008. »

Добро, признајем, покушај примера ми је исп’о глуп   Embarrassed (ево, нећу више да пљуцкам по Ворду), али у ствари сви лепо знамо да ’нако, редом, у тексту, нема тачке иза рим. бр., и лепо сте објаснили оно о „параграфским тачкама“ што ми је очигледно било потребно, тј. у вези са чиме нисам била сигурна. Ајд’ да сад мало читам оно друго што ми јесте/треба да буде пос’о - ово овде ми никако не иде Lips Sealed!
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!