Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Сомалијски?!
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.30 ч. 08.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Сомалијски?!  (Прочитано 27874 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« у: 15.36 ч. 26.06.2008. »

У данашњем броју наше драге Политике појавио се чланак са насловом: Сомалијски отмичари траже милион долара за таоце. Уосталом, ево линка: http://www.politika.co.yu/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html

Немам код себе Клајнов РЈН, али јавља ми се да је правилно сомалски, а не сомалијски.
Другим речима, све ми се чини да су Политикини лектори  на колективном годишњем одмору. Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 15.40 ч. 26.06.2008. »

На колективном вишегодишњем одсуству. Наравно, правилно је сомалски. Ево и повезнице. Мешчим да Оли можемо веровати на реч. Smiley
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #2 у: 17.02 ч. 26.06.2008. »

Мешчим да Оли можемо веровати на реч. Smiley
Мешчим да претерујеш Grin.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #3 у: 17.14 ч. 27.06.2008. »

Okej, aj' kad kažete, pravilno je somalski. Možda bi, međutim, bilo bolje da prihvatimo somalijski kao pravilno, pre nego što nam u jezik utrči zemlja Somal, da nam se ne desi ovo što se dešava s Portugalijom, koju na sve strane naprasno počeše da nazivaju Portugal.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 17.18 ч. 27.06.2008. »

Pa, RJN kaže da je Portugal pravilnije, dok je Portugalija uzeto iz ruskog, ali u svakom slučaju da može oboje. Smiley
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #5 у: 18.18 ч. 27.06.2008. »

Okej, aj' kad kažete, pravilno je somalski. Možda bi, međutim, bilo bolje da prihvatimo somalijski kao pravilno, pre nego što nam u jezik utrči zemlja Somal, da nam se ne desi ovo što se dešava s Portugalijom, koju na sve strane naprasno počeše da nazivaju Portugal.

Пошто ја не знам да повезујем, пренећу шта је тамо написао Нескафица у вези са сомалски/сомалијски. Да ли треба и "srbijski", "makedonijski", "slovenijski", "rusijski", "španijski"?

А што се тиче Португалије, мени је познато да у мом РЈН стоји како је боље рећи Португал, јер је ближе изворном изговору, а да је Португалија преузето из немачког. Такође у СЈП који је новијег датума (бар код издања која ја имам) стоји блажи став истог аутора: Португалија је уобичајено код нас, поред Португал, а други облик је ближи изворном. И даље ми се чини да се сугерише Португал?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #6 у: 18.18 ч. 27.06.2008. »

Ето, видим и алцеста то вели. Wink
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #7 у: 19.52 ч. 28.06.2008. »

Па добро кад тако кажу књижурине, онда је правилније Португал... Ал стврарно, па стварно је одвратно.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #8 у: 11.06 ч. 29.06.2008. »

„Аустралијски“? Већ престаје да буде необично, али хајде: на .yu 20:1 за „аустралијски“, на .hr 20:1 за „аустралски“...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #9 у: 13.13 ч. 29.06.2008. »

Па добро кад тако кажу књижурине, онда је правилније Португал... Ал стврарно, па стварно је одвратно.

То је субјективан став. Мени је Потугалија одвратно Wink јер ме одмах наводи да помислим на придев потугалијски....

Но, би ли ми неко објаснио кад је добро да се користи ијски а кад не, јер имамо примера и једног и другог...

Аустрал-ија — аустрал-ијски
Аустр-ија — аустр-ијски

али:
Срб-ија — српски
Мекедон-ија — македонски
(и све остало из Несициног примера)

С друге стране, има и ово:

Астури - астурски (прастановници данашње Астурије у Шпанији)
Астуријанци — астуријански — Астурија

Не знам како би се звала земља од Астура... Астур? Мислим, земља је добила име по народу, јер је прво био народ па онда земља...
« Задњи пут промењено: 13.17 ч. 29.06.2008. од Brunichild » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #10 у: 13.24 ч. 29.06.2008. »

Аустралија може и аустралијски и аустралски, а Астурија, имаш ли потврду да није астурски? Roll Eyes
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #11 у: 13.26 ч. 29.06.2008. »

Родезија — родешки или родезијски? Патагонија — патагонски или патагонијски? Бијафра — бијафрански? Чад — чадски или чадански? Науру — наурски или науруански? Палау — палауански или палаунски? Обал слоноваче — слоновачки, обалослоновачки? ...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #12 у: 13.27 ч. 29.06.2008. »

Мислиш да би се разликовали од Астурије, тј. Астуријанаца? Хм. Тако гледано, становници Португалије требало би да буду Португалијанци да би се разликовали од становника Португала, Португалаца Wink? Знам на шта указујеш, шалим се. Ако је тако као што тврдиш, вероватно је тако баш да би се направила разлика између старе земље и садашње.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 13.33 ч. 29.06.2008. »

Аустралија може и аустралијски и аустралски, а Астурија, имаш ли потврду да није астурски? Roll Eyes

Опет не пазиш на часу. Прочитај поново шта сам написала:

Астури - астурски — нема земље, јер је земља тј средњовековна краљевина од које је данас настала аутономна покрајина Шпаније, добила име по народу
Астурија - астуријски (а народ је Астуријанци или Астуријци, мада бих ја ипак рекла ово прво)

ПС: Сад видех ово превртање очима. Могу ли да питам зашто?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 13.36 ч. 29.06.2008. »

Мислиш да би се разликовали од Астурије, тј. Астуријанаца? Хм. Тако гледано, становници Португалије требало би да буду Португалијанци да би се разликовали од становника Португала, Португалаца Wink? Знам на шта указујеш, шалим се. Ако је тако као што тврдиш, вероватно је тако баш да би се направила разлика између старе земље и садашње.
Нема старе земље, има стари народ од кога је све друго настало.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!