Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« у: 11.32 ч. 30.06.2008. » |
|
Бразилија (порт. Brasília) је главни град Бразила са популацијом од 2.455.903 становника ... Ово је прва реченица у чланку о главном граду Бразила на Википедији. Реч "популација" у значењу становништва појављује се на Википедији веома много и ја мислим да је то само јако лош и буквалан превод са енглеског, међутим, сама реч као реч, не чини ми се тотално безвезе, па ме занима шта мислите о овој речи у овој реченици, а и уопште.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #1 у: 11.40 ч. 30.06.2008. » |
|
Као и обично, већина онога што долази са српске Википедије а тиче се превода, праописа и граматике - траљаво је и неписмено. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #2 у: 11.41 ч. 30.06.2008. » |
|
Рекао бих да је код нас много обичнија конструкција има 2 000 000 становника, али се ово популација од 2 000 000 најпре посредством атласа а и уџбеника земљописа увукло у језик, па је сада постало и то сасвим обично рећи; ни мени није више необично кад чујем.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 12.08 ч. 30.06.2008. » |
|
Мени лично много смета ово "има популацију од 20 000 становника", јер мислим да је то на неки начин, плеоназам — популација и станивници су мање више једно те исто. Ја бих рекла "Бразилија има 20 000 становника". С друге стране, то популација можда не бих видела као нешто лоше у некој табели, мада бих ипак пре употребила српску реч — становништво или број становника.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #4 у: 13.22 ч. 30.06.2008. » |
|
Хехе, пише се овако: 20.000 становника.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 13.26 ч. 30.06.2008. » |
|
Хехе, пише се овако: 20.000 становника. Jesi li siguran? Ja mislim da je dopušteno i bez tačke, ako se ne radi o nekim matematičkim (stručnim) pisanijama... Meni se čini da tako piše u Pravopisu, al sad nisam sigurna...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
 |
« Одговор #6 у: 13.27 ч. 30.06.2008. » |
|
Хехе, пише се овако: 20.000 становника. Мислиш на тачку? Па може или белина или тачка.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
 |
« Одговор #7 у: 13.27 ч. 30.06.2008. » |
|
Jesi li siguran? Ja mislim da je dopušteno i bez tačke, ako se ne radi o nekim matematičkim (stručnim) pisanijama... Meni se čini da tako piše u Pravopisu, al sad nisam sigurna...
Ја сам сигурна  .
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 13.28 ч. 30.06.2008. » |
|
Eto, vidiš, nisam ja toliko baš zaboravna... Jest da sam to o tački čitala davno, ali ipak nešto ostane... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #9 у: 13.29 ч. 30.06.2008. » |
|
Чини ми се да Клајн у РЈН каже да се пише са тачком. Али немам при себи РЈН. Можда да неко провери. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 13.31 ч. 30.06.2008. » |
|
Чини ми се да Клајн у РЈН каже да се пише са тачком. Али немам при себи РЈН. Можда да неко провери.  I ja više volim s tačkom, ali šta mi to vredi, može i jedno i drugo... Mada zaista mislim da je preporučljivije koristiti tačku kad je matematika i neko računanje u pitanju, radi bolje preglednosti... Mislim da tako piše u Pravopisu (ja imam školsko izdanje).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #11 у: 13.39 ч. 30.06.2008. » |
|
Kod ovakvih višecifrenih brojeva preporuka je da se grupe od po tri cifre odvajaju tačkom. Vodite računa da se tačka i zarez na ovom mestu u engleskom jeziku koriste potpuno obrnuto nego u srpskom. Dakle: englesko 2.66 kod nas 2,66; englesko 1,000,000 kod nas je 1.000.000 i sl. Ово сма нашао на интернету, а мислим да је преписано или из Правописа или из РЈН. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 13.44 ч. 30.06.2008. » |
|
Jeste, upravo sam na tu rečenicu mislila u svom prethodnom komentaru. Dakle, preporuka. Sad, ovde ne piše ništa o matematici, ali to već moram da pogledam u ćitap, da vidim da li sam to sad ja izmislila (ne bi mi bilo prvi put  ) Takođe treba obratiti pažnju i na ovu drugačiju upotrebu tačke i zareza, jer može da dovede do ozbiljnih problema u komunikaciji... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #13 у: 14.28 ч. 30.06.2008. » |
|
Чини ми се да Клајн у РЈН каже да се пише са тачком. Али немам при себи РЈН. Можда да неко провери.  Po Pravopisu je potpuno svejedno (s tačkama ili s belinama). Ni Klajn u RJN ne daje prednost nijednoj varijanti, već samo za tačke kaže da su „običnije i praktičnije“.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #14 у: 14.42 ч. 30.06.2008. » |
|
Чини ми се да Клајн у РЈН каже да се пише са тачком. Али немам при себи РЈН. Можда да неко провери.  Po Pravopisu je potpuno svejedno (s tačkama ili s belinama). Ni Klajn u RJN ne daje prednost nijednoj varijanti, već samo za tačke kaže da su „običnije i praktičnije“. А не каже се ништа о математичким текстовима? Изгледа да сам опет измислила правило... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|