Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Populacija
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.03 ч. 11.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Populacija  (Прочитано 12203 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #15 у: 15.04 ч. 30.06.2008. »

Kaže, da se u matematičkim tekstovima koriste beline (štaviše, baš suprotno od onog što se tebi učinilo), ali opet samo kao konstataciju za šta se praksa opredelila.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #16 у: 15.07 ч. 30.06.2008. »

Kaže, da se u matematičkim tekstovima koriste beline (štaviše, baš suprotno od onog što se tebi učinilo), ali opet samo kao konstataciju za šta se praksa opredelila.

Au, stvarno sam nepopravljiva... Cheesy
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #17 у: 15.15 ч. 30.06.2008. »

Реч популација користи се и за животиње (чак ми се чини, у српском језику бар, превасходно за животиње) — популација зечева у тој и тој шуми, популација мрава на неком подручју и слично. Реч становништво се, насупрот томе, користи само за људе. Мислим да је, кад су људи у питању, свакако лепше рећи становништво.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 15.18 ч. 30.06.2008. »

I meni isto pade na pamet, setih se onih dokumentaraca Survivala koje su nekad davno davali na TV (u onim školskim programima kojih više nema Wink)... Populacija je odista reč koja se više odnosi na životinje nego na ljude...
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #19 у: 15.20 ч. 30.06.2008. »

Строго математички, групе цифара у запису једног броја не раздвајају се уопште. Ради читљивости, међутим, често се између група од по три цифре умећу белине и у математичким текстовима, понекад тачке.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #20 у: 15.26 ч. 30.06.2008. »

I meni isto pade na pamet, setih se onih dokumentaraca Survivala koje su nekad davno davali na TV (u onim školskim programima kojih više nema Wink)... Populacija je odista reč koja se više odnosi na životinje nego na ljude...

Мислим да Школски програм још увек постоји, на другом програму је сад. Има на телевизији и бројних емисија о животињама, по квалитету равних Опстанку. Нажалост, мало ће школараца пре подне да проведе гледајући то, кад може да окрене канал и определи се за народњачке спотове или латиноамеричку серију.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #21 у: 16.40 ч. 30.06.2008. »

Страна реч популација као реч постоји у српском и значи становништво. Бележи је (још) Матичин шестотомни речник књижевног језика. Овде се опет ради о мери и укусу. Колико ћемо је и да ли ћемо је користити? Ја гласам за становништво, али неће погрешити ни онај ко каже популација. Мислим само да је у поченој реченици проблем у стилу. Не може са становништвом од толико и толико становника. што ова реченица у ствари значи. Чини ми се да је неко напред и на то скренуо пажњу.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 16.45 ч. 30.06.2008. »

Да, у праву си. Моје питање се и односило на стилску ваљаност те реченице, а не на постојање речи популација. У неком од ранијих постова рекох да ми то коришћење популације и становника личи на плеоназам. Дакле, или једно или друго. Сама реченица много личи на буквалан превод са енглеског (и која се на Википедији систематски понавља у скоро свим чланцима о градовима, државама и сл.):

Belgrade is the capital of Serbia with a population of 2 million inhabitants.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #23 у: 17.01 ч. 30.06.2008. »

Као и обично, већина онога што долази са српске Википедије а тиче се превода, праописа и граматике - траљаво је и неписмено. Cool
Grin
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #24 у: 17.44 ч. 30.06.2008. »

Ма то сам ја намерно. Grin Cool
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!