Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  radov ili radetov
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
08.30 ч. 14.01.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: radov ili radetov  (Прочитано 25461 пута)
0 чланова и 7 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 11.40 ч. 29.08.2008. »

Ма, јел му то надимак или стварно име? Не могу да верујем да има људи који би свом детету дали име по... комаду меса!!!! Roll Eyes

Него, неће бити Кобе, чак и ако се тај бифтек тако и изговара на јапанском. Ево ИПА где јасно пише да се то последње Е чита као И. А увек се равнамо оним изговором који користи носилац имена, а у овом случају је то Американац, тер нам је амерички изговор оно што треба тражити.

БТЊ, у чланку о Кобију стоји "који су га проследили у Лејкерсе у замену за Владета Дивца."

Онај наводно непознати ентузијаста је био променио на Владу, али је правописни надри-стручњак вратио (сад већ бивши администратор — у тренутку божанског надахнућа решио је да уради нешто за општу добробит Википедије те је вратио своја админ. права).
« Задњи пут промењено: 11.49 ч. 29.08.2008. од Brunichild » Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #16 у: 12.35 ч. 29.08.2008. »

Тачно. Али има и додатак. Одавде http://www.angelfire.com/on2/kobe/ сам скинуо овај цитат који (ваљда) све објашњава.

Kobe's middle name starts with a B, but he will not reveal what the B stands for. "Kobe" is standardly pronounced "ko-BAY", but apparently everyone found it easier to pronounced his name "KO-bee", and it stuck.

Истинитост болдованог навода може се проверити гледањем и слушањем мноштва клипова на Јутјубу. Cool
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 12.43 ч. 29.08.2008. »

He... Onda je jedino rešenje da saznamo kako ga sam Kobi izgovara.... Smiley
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #18 у: 14.03 ч. 29.08.2008. »

Mislim da je postavljanje ovog pitanja OVDE na Vokabularu suvisno. To je kao da si na prvoj godini Matematickog fakulteta pitao studente tablicu mnozenja.

Već si shvatila (posle druge srboljubove poruke) da postoji razlog zašto sam postavio pitanje. Smiley

Kobe's middle name starts with a B, but he will not reveal what the B stands for. "Kobe" is standardly pronounced "ko-BAY", but apparently everyone found it easier to pronounced his name "KO-bee", and it stuck.

Ako se ovo „apparently everyone“ odnosi na ljude iz njegove okoline i šire, pri čemu on sam ipak izgovara svoje ime na prvonavedeni način, opet je jedino ispravno zaključiti da svi ovi boldovani greše. Izgovor imena kako ga izgovara njegov nosilac je zakon, šta god pričao ostatak sveta (što je i logično, jer svaki čovek sam najbolje zna kako se zove, i ne mogu drugi nekim nadglasavanjem da ovome izmene ime).

No, biće da sam na kraju ipak ja pogrešio. Ovde: http://www.spiritus-temporis.com/kobe-bryant/trivia.html tvrde da i sam Kobi tako izgovara svoje ime. (Uočite još jednu zanimljivost: bez ikakvih komentara navode njegovo srednje ime, iako sajt koji je Delija dao pravi veliku famu oko toga kako Kobi ne želi da otkrije dotično.) Izvinjavam se, ali nadam se da sve ovo istraživanje ni ovako nije bilo skroz nezanimljivo. Smiley

БТЊ, у чланку о Кобију стоји "који су га проследили у Лејкерсе у замену за Владета Дивца."

Онај наводно непознати ентузијаста је био променио на Владу

Ovde je nepoznati entuzijasta ipak pogrešio i više nego što je bilo u prvobitnoj verziji. Akuzativ imena Vlade može biti Vladeta i Vlada, pri čemu se prednost daje promeni koju koristi sam nosilac. Ovo je samo preporuka, nije toliko čvrsto kao kada je reč o izgovoru engleskih imena, te nije, strogo uzevši, greška ni kada se odabere pogrešna. U prvobitnoj verziji upravo se to dogodilo na Vikipediji (kako je Đorđe ovde objasnio, sam Vlade preferira ak. Vlada), ali verzija nepoznatog može biti samo akuzativ imena Vlada, što se ovde nikako ne uklapa.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #19 у: 14.25 ч. 29.08.2008. »

Akuzativ imena Vlade može biti Vladeta i Vlada.

Хм. Нисам сигурна, овог момента не могу да се сетим где, али чини ми се да сам негде читала да је то Владе/Влада, а Влада/Владе "превазиђено", да се донекле допушта слобода у тој деклинацији (слажемо се сви са оним делом о жељама носиоца имена, али говорим независно од тога). Потрудићу се да пронађем извор па да видим јесам ли лоше запамтила или јесте тако.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 15.05 ч. 29.08.2008. »

Непознати ентузијаста ми је дошапнуо да је име Владе по инерцији деклинирао по "западној" деклинацији (као Миле-ген. Милу, Раде-ген. Раду) будући да се у крајевима где је живео често јављају имена те врсте (Миле, Раде, Павле, Владе) која се деклинирају по тзв. "женској" деклинацију на коју је он, сироче, већ био навикао. Такође ми је и рекао да није сигуран да је та деклинација "неправилна" или "некњижевна", али да нема при руци литературу којом би то потврдио. Cool
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #21 у: 15.20 ч. 29.08.2008. »

Akuzativ imena Vlade može biti Vladeta i Vlada.

Хм. Нисам сигурна, овог момента не могу да се сетим где, али чини ми се да сам негде читала да је то Владе/Влада, а Влада/Владе "превазиђено", да се донекле допушта слобода у тој деклинацији (слажемо се сви са оним делом о жељама носиоца имена, али говорим независно од тога). Потрудићу се да пронађем извор па да видим јесам ли лоше запамтила или јесте тако.
Непознати ентузијаста ми је дошапнуо да је име Владе по инерцији деклинирао по "западној" деклинацији (као Миле-ген. Милу, Раде-ген. Раду) будући да се у крајевима где је живео често јављају имена те врсте (Миле, Раде, Павле, Владе) која се деклинирају по тзв. "женској" деклинацију на коју је он, сироче, већ био навикао. Такође ми је и рекао да није сигуран да је та деклинација "неправилна" или "некњижевна", али да нема при руци литературу којом би то потврдио. Cool

Ако је генитив Миле, што је и мени познато као деклинација за слична имена (додуше с посебним нагласком и дужином и у номинативу), мада мислим да она не спада у те тамопрочитане/"тамопрочитане" варијанте. Huh
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 15.26 ч. 29.08.2008. »

Цитат
(као Миле-ген. Милу, Раде-ген. Раду)

Ја бих рекла да се овде Миле односи на номинатив, а Милу на генитив. Мада... Мало ми чудно то звучи. Ајд' Делијо дај неки пример, плиз.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #23 у: 15.42 ч. 29.08.2008. »

Ја мислим да је Миле, са дугосилазним акцентом на и, а онда га мењају као што је и написао Делија: Узео сам од Миле, Прилазим Мили, Видим Милу. Тако деклинирају и у крају у коме је рођен један мој непосредни предак Wink.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 16.03 ч. 29.08.2008. »

Акценат је дугоузлазни ( и код Миле, и код Раде и код Владе). Cool

Примери: био сам код Владе, дао сам Влади (остаје дугоузлатни и то са дужином на крају). Cool
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #25 у: 16.04 ч. 29.08.2008. »

Ne bih da izgleda kao da se preterano samopromovišem, ali ovo je već treće-četvrto pitanje potegnuto u ovoj temi na koje je Vučenović dao odgovor još u drugoj poruci (tj. linkovao je na moju  poruku u kojoj sam dotakao sva ova pitanja).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #26 у: 16.17 ч. 29.08.2008. »

Oli, a zar to onda ne bi bili padeži od imena Milo, a ne Mile?

Bojane, ne žalosti se, samo utvrđujemo gradivo Wink
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #27 у: 17.05 ч. 29.08.2008. »

Акценат је дугоузлазни ( и код Миле, и код Раде и код Владе). Cool

Примери: био сам код Владе, дао сам Влади (остаје дугоузлатни и то са дужином на крају). Cool

Хоћеш да кажеш да је си ти говорио о акценту какав и иначе јесте, ако јеси, онда то није деклинација о којој ја пишем.

Oli, a zar to onda ne bi bili padeži od imena Milo, a ne Mile?

Миле у номинативу (с оним акцентом који сам написала), али не с исправном деклинацијом, већ с деклинацијом тог краја мојих скорих предака Smiley,
« Задњи пут промењено: 17.06 ч. 29.08.2008. од Оли » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #28 у: 17.08 ч. 29.08.2008. »

Ево, проверих, да да, у питању је дугоузлазни. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!