Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Упркос генитива
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.24 ч. 10.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Упркос генитива  (Прочитано 24288 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
NatasaK
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Natasa Knezevic
Поруке: 17

« у: 19.57 ч. 25.09.2008. »

Већ пола године покушавам да нађем одговор на питање да ли предлог УПРКОС може да стоји уз ГЕНИТИВ.  Наиме, на Републичком такмичењу из српског језика, од ученика 8.  разреда тражено је да на питање: Уз које падеже стоји предлог УПРКОС? одговоре да су то датив и генитив.
упркос тога?
упркос вас?
Хвала унапред
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #1 у: 20.02 ч. 25.09.2008. »

И РЈН и П наводе само датив, дакле, упркос чему а не упркос чега.
Или: упркос тешкоћама, а не упркос тешкоћа. (види СЈП, VI 2)
« Задњи пут промењено: 20.07 ч. 25.09.2008. од Дарко Новаковић » Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #2 у: 20.10 ч. 25.09.2008. »

S druge strane, Stevanović u velikoj gramatici dozvoljava upotrebu ovog predloga i s genitivom (tačka 355a), na kraju konstatujući: „I ova dva predloga [drugi je usprkos], iako i danas još obična s oblikom genitiva, sve češće se upotrebljavaju s dativom (isp. t. 384)“. No, kako Klajn i, još bitnije, Pravopis sada navode drugačije, jedino prihvatljivo objašnjenje jeste da je Stevanovićevo tumačenje danas zastarelo i da se više ne uzima u obzir.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 20.18 ч. 25.09.2008. »

Али није застарео Једнотомник, који каже „предл. с дат., ређе с ген.“ Иста формулација је и у старом РМС (он чак и пример даје с генитивом).
Но, вероватно је ипак више веровати Правопису и Клајну. (Али да ме неко пита зашто се наш правопис бави проблемима синтаксе и колико је меродаван за то, не знам шта бих рекао.)
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #4 у: 20.18 ч. 25.09.2008. »

Аутор питања је вероватно остао на знању стеченом из времена студија када је валидна била Стевановићева граматика.  Smiley
На истом знању су остали и писци ЈРМС, изгледа, мада је исти рецензирао Клајн који се пар година раније у СЈП изричито изјаснио за употребу уз датив као једину исправну.
« Задњи пут промењено: 20.23 ч. 25.09.2008. од Дарко Новаковић » Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
NatasaK
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Natasa Knezevic

« Одговор #5 у: 20.53 ч. 25.09.2008. »

Хвала на одговорима.
Аутор питања на такмичењу за 7.  и 8.  разред је Александар Милановић.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #6 у: 21.51 ч. 25.09.2008. »

Мислим.. Па зар то није ужасно?

Пет валидних и озбиљних књига/аутора каже пет различитих ствари. Коме веровати? Стварно би био ред да се већ једном усагласе, па да и у Правопису и у Речнику и у којекаквим граматикама пише ИСТО.

Мислим, што би тај А. М. сад требало да испадне нека незналица? Па сигурно је гледао у Стевановића, а ако хоћемо да га оптужимо да је гледао у застареле књиге (које у неким стварима још увек нису и још увек се цитира тај Стевановић навелико) онда је ту и једнотомни РМС како наводи Џо...

Било би право чудо да се Срби око нечег сложе и да буду у нечему једногласни...  Undecided
« Задњи пут промењено: 21.54 ч. 25.09.2008. од Brunichild » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #7 у: 22.18 ч. 25.09.2008. »

Мени не смета што не успевају да се усагласе, мени смета што се деци често даје оно око чега језичари нису усаглашени, што опет повлачи за мене непреболну тему: одмеравање снага преко ђачких грбача.
Сачувана
NatasaK
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Natasa Knezevic

« Одговор #8 у: 22.19 ч. 25.09.2008. »

Не мислим да је Александар Милановић незналица, али онај ко ради у школи редовно се сусреће са проблемима типа: По којем аутору да припремамо ученике за такмичења, пријемне испите? Хоће ли се А.  Милановић обазрети на оно што каже Д.  Кликовац и слично. 
У сваком случају, српски лингвисти морали би се усагласити. 
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 22.21 ч. 25.09.2008. »

Мени не смета што не успевају да се усагласе, мени смета што се деци често даје оно око чега језичари нису усаглашени, што опет повлачи за мене непреболну тему: одмеравање снага преко ђачких грбача.

Pa to, eto dete napise jedan odgovor, koji je po nekim knjigama tacan (a nisu to bilo kakve knjizurine, nego pravopis! i klajn!) a ono sigurno na tom takmicenju da su mu obelezili odgovor kao netacan... To nije posteno sto se tice takmicenja, a sto se tice deteta, vrlo surovo...

A brate ispadas glup u drustvu bez potrebe...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 22.22 ч. 25.09.2008. »

Не мислим да је Александар Милановић незналица, али онај ко ради у школи редовно се сусреће са проблемима типа: По којем аутору да припремамо ученике за такмичења, пријемне испите? Хоће ли се А.  Милановић обазрети на оно што каже Д.  Кликовац и слично. 
У сваком случају, српски лингвисти морали би се усагласити. 

Pa to i kazem. Taj kukavni Milanovic sigurno nije ni on sam znao sta da radi, pa je uz'o Stevanovica, ko veli, taj je neki autoritet... Kad ono ispade da nije u redu, da je Stevanovic, sto se TOG pitanja tice, zastareo... Mislim.. Stvarno nema smisla...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #11 у: 22.28 ч. 25.09.2008. »

Александри Милановићи и Душанке Кликовац мени лично нису лингвисти високе класе попут оних на које се ми позивамо, а будући да су миљеници Министарства просвете, протурају своје као и Милорад Дешић и од њих добијам нервне сломове!
Сачувана
NatasaK
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Natasa Knezevic

« Одговор #12 у: 22.50 ч. 25.09.2008. »

Нажалост, Клајна још нисмо увели у учионице.
Испадамо глупи у друштву свакако.  :)
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #13 у: 23.02 ч. 25.09.2008. »

Dušku Klikovac sustići će đačke kletve. Cheesy A, bogami, i poneke profesorske. Wink
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #14 у: 23.20 ч. 25.09.2008. »

Ја мислим да ни Милановић, ни Душка Кликовац, ни Дешић нису кукавни. Чак не знам ни откуд Дешић у кошу сумњивих лингвиста. Прво двоје можда и нису научници високе класе (немају још ни године за то звање), али сигурно нису добили задатак да састављају тестове јер су нечији миљеници. Обоје су довољно стручни да знају МНОГО више него што пише у једном Стевановићу (ма колико он ауторитет био). Далеко од тога да их браним (сâм сам се уверио у њихове грешке); увек ми засмета кад неко ко језику посвети четврт минута свога дана почне насумице да оцрњује оног ко њему посвети макар пола живота.

Да унеколико оправдам састављача тог несрећног питања: у жутој граматици у поглављу Именичке јединице с прилошким конституентским значење под Остала важнија прилошка значења стоји у табели: „Значење: концесија; Конст. облик: упркос + датив (или генитив); Примери: Авион је полетео упркос магли (магле)“. Ја бих ипак разумео ако се у једном синтактичком питању састављач одлучио да следи синтактичара, а не правописца, али се апсолутно слажем да је пуно једноставније и безболније било не поставити то питање.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!