Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Зарез испред везника "и"?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.23 ч. 17.04.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Зарез испред везника "и"?  (Прочитано 14764 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 41

« у: 01.10 ч. 27.09.2008. »

У школи су нас учили једном правилу које смо морали да знамо као Библију - да се зарез никада не пише ако се налази испред везника и.  Ово правило је почело да ми прилично смета када је пре десетак година, поред постојеђег усменог вида комуникације, у нашу свакодневицу ушла и комуникација преко тастатуре и монитора (e-mail, IM, форуми, чет. . . ), јер сам тада схватио да, ако се придржавам тог правила, неким реченицама ће бити измењен смисао, а неке ће бити мање разумљиве него када би се тај зарез написао.  Због тога сам почео да свесно, у својим препискама, кршим то правило, како би ме саговорник боље разумео.

Ево неких примера:

Било је јела, пића, музике, и да скратим, провели смо се изврсно.

Ја сам, наравно, и даље на старој адреси.

Без ових зареза, те реченице би изгледале овако:

Било је јела, пића, музике и да скратим, провели смо се изврсно.

Ја сам, наравно и даље на старој адреси.

Према ономе што су нас учили, требало би да су правилна ова друга два облика, али мени делују прилично нелогично.  Шта би, по вама, овде било правилно?

И негде сам чуо, мада нисам био у могућности да то и проверим, да је у међувремену то правило о неписању зареза испред везника и уклоњено из Правописа.  Да ли је то тачно?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #1 у: 01.39 ч. 27.09.2008. »

То правило, тако строго, никад није ни постојало. То је једна од познатих грешака професора или непажљивих ученика Grin. Зарез никад не треба писати испред и при набрајању. У свим осталим случајевима према потреби о којој се може детаљније писати, али не у пола два Grin. Зарез се и иначе може употребљавати прилично слободно, осим у неколико случајева када је обавезан.
« Задњи пут промењено: 01.41 ч. 27.09.2008. од Оли » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 09.54 ч. 27.09.2008. »

Ja, opet, često vidim izostavljanje zareza ispred npr. a (rastavnog veznika), gde se zarez prosto sam nameće jer u govoru postoji mala pauza...

U tim tvojim primerima ja čak vidim zarez kao nešto neophodno, jer se radi o umetnutim rečenicama/rečima. Ja to ovako radim: ako je nabrajanje u pitanju, kako Oli kaže, nikako ne koristim zarez, ako je u pitanju sastavna rečenica (Pera je došao i rekao mi to i to...) onda takođe ne stavljam zarez, a ako je u pitanju ubačena rečenica ili komentar, reč i sl. (kao te tvoje), onda stavljam zarez i uopšte ne osećam grižu savesti.... Wink
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #3 у: 10.02 ч. 27.09.2008. »

Ja, opet, često vidim izostavljanje zareza ispred npr. a (rastavnog veznika), gde se zarez prosto sam nameće jer u govoru postoji mala pauza...

Супротни везник а. Може и то у неким одређеним околностима.
« Задњи пут промењено: 10.29 ч. 27.09.2008. од Оли » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 10.29 ч. 27.09.2008. »

Супротни везник а. Може и то у неким одређеним околностима.

Dobro, suprotni. Smiley Možeš li mi navesti primere kad nije potreban zarez ispred "a"?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #5 у: 10.55 ч. 27.09.2008. »

Ево, сад сам мало докона, па ћу да покушам. Поглавље о зарезу је прилично велико, и имаш га и у школском издању (за које засигурно знам да га имаш Wink).

Код свих напоредних односа (типични везници: и, или, а (али), осим, дакле) зарез се пише ако изоставимо везник.

"Писањем или изостављањем зареза и у реченицама истог склопа могу се постизати различите нијансе значења." У вези с овим, мала дигресија. На једном од првих тестова за пријемни испит појавило се питање у коме је требало ставити зарез испред односне заменице који. У одговору је стајало да је зарез обавезан. Када сам упитала ауторе зашто је одговор тако строг кад правопис не налаже писање зареза у тим случајевима, добила сам одговор: Па зато што је у приповеци из које је пример преузет стајао зарез. Ми не смемо насилно да мењамо ауторско дело. Шта рећи?

"Зарез знатно чешће долази испред супротних везника него ипсред саставних и раставних... Начелно се зарез мање пише испред ненаглашених везника него испред оних на које пада изразитији реченични нагласак."

"Најчешће се без зареза испред себе пише саставни везник и..."
"Главно је правило за супротне везнике да се испред њих пише зарез..."

Али, ево примера који нас занимају:

Листови имају обичај да објаве излазак сваке такве књиге, и то је добар обичај.
И ти можеш, и коњ ти може.

"Испред ненаглашених супротних везника зарез се, међутим, може изоставити ако појмови повезани везником чине једну јединицу у склопу реченице и ако је супротност само формална, небитна:

Бикови имају дебље а краће рогове."

О свему овоме у Правопису, тачке од 186. до 191.

« Задњи пут промењено: 10.58 ч. 27.09.2008. од Оли » Сачувана
Frieda
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 53

« Одговор #6 у: 12.10 ч. 27.09.2008. »

"Испред ненаглашених супротних везника зарез се, међутим, може изоставити ако појмови повезани везником чине једну јединицу у склопу реченице и ако је супротност само формална, небитна:

Бикови имају дебље а краће рогове."

О свему овоме у Правопису, тачке од 186. до 191.

Kao da mi je neko pročitao misli kad je spomenuo zarez ispred veznika "a". Smiley
Mene "Pravopis" pomalo zbunjuje pravilima o pisanju zareza. Često se navodi kako se zarez može i ne mora pisati uz neke veznike, ali nikako da mi iz primjera koje daju postane jasno koji su to slučajevi. Jedan od tih veznika je i veznik "a".
Jednom sam to spomenula i profesorici Sintakse, pa mi je ona rekla da je istina da je Pravopis tu ponekad nejasan i da postoje neke inicijative da se to promijeni.

Zbunjuje me i veznik "pa"; pojam prividne suprotnosti (ponekad mi je očigledan, ali uglavnom nije); u pojedinim slučajevima, iako rjeđim, izrazi poput "istina", "doduše", "naime" (posljednji put je izraz "u stvari" bio u pitanju - nisam znala da li da ga stavim između zareza.); veznik "jer"...

Znam, znam, puno toga me zbunjuje. Smiley Ne mogu sva ta pravila da zapamtim... Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #7 у: 12.23 ч. 27.09.2008. »

Ја запету стављам тамо где осећам да ми треба, искључиво по неком осећају и чини ми се да не грешим много. Кад ми се деси да сам неодлучан да ли да је ставим или не, мислим да обично и јесте мање-више свеједно. Откако сам се пре неку годину ослободио предрасуде да испред „и“ не сме зарез, лакше дишем. Smiley
Сачувана
Frieda
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 53

« Одговор #8 у: 12.35 ч. 27.09.2008. »

Kada pišem nešto gdje nije važno da je svaki zarez tamo gdje treba da bude, onda se i ja vodim jezičkim osjećanjem. Međutim, postoje slučajevi gdje mi je zadatak da pišem sve kako treba i slučajevi kada ispravljam tuđi tekst, pa tad počnem malo da se znojim i neprestano prelistavam "Pravopis" (to mi je postao hobi).  Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #9 у: 13.19 ч. 27.09.2008. »

Da, okej. Ja prosto nemam takve zadatke, pa sam opušteniji.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #10 у: 14.03 ч. 27.09.2008. »

Kada pišem nešto gdje nije važno da je svaki zarez tamo gdje treba da bude, onda se i ja vodim jezičkim osjećanjem. Međutim, postoje slučajevi gdje mi je zadatak da pišem sve kako treba i slučajevi kada ispravljam tuđi tekst, pa tad počnem malo da se znojim i neprestano prelistavam "Pravopis" (to mi je postao hobi).  Smiley

У томе је поента, треба се увек консултовати с литературом. Нормално, ни не мора се усвојити. А зарез нас збуњује управо зато што је највећим делом његова употреба и везана за лични осећај аутора текста, а у једном делу је регулисана правописом.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 15.26 ч. 27.09.2008. »

Hvala, Oli, na primerima. Mislim da kapiram. Manje vise se svodi na to da zarez odgovara pauzi u govoru, koliko god ona bila mala. Drugo sto mi pada na pamet, prema ovim tvojim primerima, je i na neki nacin zaokruzenost misli.

Doduse, moram priznati da bih ja turila zarez i u ovom poslednjem primeru sa bikovima i rogovima. Jëdnostavno i u govoru ima mala stanka iza reci "deblje"....
Сачувана
Даниел
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 41

« Одговор #12 у: 18.48 ч. 27.09.2008. »

Захваљујем свима на одговорима.  Што рече Вученовић, стварно је олакшање сазнати да је ово са зарезом испред и само предрасуда, а не правило.

Кад већ говоримо на тему зареза, да ли би, можда, у реченици у претходном посту

Цитат
Jëdnostavno i u govoru ima mala stanka iza reci "deblje". . . .

било правилније да се после речи јëдноставно стави зарез?

Такође, да ли би моја претходна реченица могла да се напише и овако:

. . . да ли би можда у реченици у претходном посту. . .

тј.  да реч можда не буде између зареза? Или је ово још један пример где су оба случаја дозвољена?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 18.54 ч. 27.09.2008. »

Mislim da је do govornika u oba slucaja. Ja jednostavno moju recenicu zamisljam sa kratkom pauzom iza jednostavno, ali moze i onako kako ti to kazes... Samo bih volela da podsetim na jednu sitnicu: jeste da nije tacno se se zarez NIKAD ne stavlja ispred i, medjutim, ipak postoje odredjena pravila a jedno od njih je da u nabrajanju nikad ne treba staviti zarez ispred i, za razliku od npr. engleskog, gde je on po engl. pravopisu obavezan...
« Задњи пут промењено: 20.00 ч. 27.09.2008. од Brunichild » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #14 у: 19.18 ч. 27.09.2008. »

Ако хоћу да да нагласим (не само да наређам) где сам све био написаћу овако: Био сам и у Паризу, и у Лондону, и у Бечу, и у Москви. Онако како то изговарам.
« Задњи пут промењено: 19.20 ч. 27.09.2008. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!