Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Црвена звезда гостује Војводини
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.28 ч. 10.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Црвена звезда гостује Војводини  (Прочитано 14750 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 09.56 ч. 04.11.2008. »

А, јест', биће да сам погрешила Embarrassed.
OK, hvala. Ne zameri mi, ali takve vrste grešaka, kad vidim kod nekog kao što si ti, zbune me potpuno, s obzirom da vam nisu svojstvene, pa uvek pomislim, opet neko čudnovato pravopisno/gramatčko pravilo o kom ja do sad nisam imala pojma... Smiley
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #16 у: 19.01 ч. 05.11.2008. »

...но мислим да се не може пренети на гостовати

Počeo bih od ovog dela. Ako smo se složili da nema promene rekcije (a jesmo), onda se sve što može stajati uz biti gost može preneti i na gostovati. Otkud sad opet sumnjičavost u vezi s tim? Smiley

По мом мишљењу оба звучи исправно

Moram priznati, nisam dosad čuo za takvu meru ispravnosti. Smiley

али ми гостовати кући и гостовати код куће не звучи, заправо прво не, а друго да Tongue

Nisam siguran šta ti znače ovi izrazi (ni prvi ni drugi).
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #17 у: 14.32 ч. 06.11.2008. »

Ako smo se složili da nema promene rekcije (a jesmo), onda se sve što može stajati uz biti gost može preneti i na gostovati. Otkud sad opet sumnjičavost u vezi s tim? Smiley

Већ сам то написала у једном од првих постова. Сумњам на могући ситан пропуст у речнику.

По мом мишљењу оба звуче исправно

Moram priznati, nisam dosad čuo za takvu meru ispravnosti. Smiley

Čekaj, da li je, po tvom mišljenju, ispravno isključivo biti gost kod nekoga, ili može i biti gost nekome?

Коригујем одговор: По мом мишљењу исправно је и једно и друго. Smiley

Nisam siguran šta ti znače ovi izrazi (ni prvi ni drugi).

Будући да се ради о слагању глагола гостовати са дативом (без предлога) и с генитивом (с предлогом код), поставила сам ти питање да ли би ти дотични (тренутно спорни) датив употребио када је у питању именица кућа. Елем, каже мајка за свог сина: Не знам шта ћу с њим, он само гостује код куће. или Не знам шта ћу с њим, он само гостује кући. Мени овај други пример указује да уз глагол гостовати није баш упутно употребљавати датив. То те питам. Да ли би ти и на основу овог примера закључио како је исправно користити гостовати уз датив?
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #18 у: 19.58 ч. 30.01.2014. »

Smiley Mislim da prirodnije zvuče ove konstrukcije

Crvena Zvezda je gost Vojvodine.  gen.

Crvena Zvezda je gost Vojvodini.     dat.

Crvena Zvezda je Vojvodinin (Partizanov, Čelsijev, Interov, Barselonin ...) gost.

Uzgred, nisam sigurna da li se piše Čelsi ili Čelzi. Meni Čelsi lepše zvuči. Ne pratim fudbal, ali sve mi se čini kao da je slava ovog kluba (trenutno?) prošla. Ne znam da li im je vlasnik još uvek onaj tajkun, ili sam sve pobrkala...
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!