Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Kod doktora ili doktoru
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.21 ч. 25.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Kod doktora ili doktoru  (Прочитано 23317 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #30 у: 00.24 ч. 08.06.2009. »

Ako su ičiji komentari na mestu, bez osećanja i sa mnogo naučne istine, onda su to tvoji, Džo. Nisam tebe hteo nazvati kroatofobom i kvazinacionalistom — već se generalno pitam dokle više s „nacional-lektorisanjem“, i kroatofobičnim i kvazinacionalističkim podsmešljivim upadicama na račun moga idiolekta; i sâm znaš kome su upućene, tebi nisu.

Tebi sam uputio odgovor jedino na: „не знам колико има смисла причати једним вештачким језиком само разоноде ради (или је други мотив у питању)“, i na opasku o grljenju pređašnje tradicije, što mi jeste bilo zasmetalo.

Jezik kojim pišem jeste veštački utoliko ukoliko je svaki književnojezički varijetet namenjen pisanju, sa svojim pravopisom i drugim pravilima, u biti veštački; ali niti govorim tako razonode radi, već zato što sâm zaista nalazim smisla upravo u onim oblicima kojima se koristim, a ne u onima drugima, a pravopis i rečnici mi uredno daju mogućnost izbora (npr. ako je zemlja JugoslAvija, meni je logičnije da pridev bude jugoslAvenski nego jugoslOvenski, iako doduše, nijedan od njih nije zapravo izveden iz te imenice — ovaj naziv, sa tim pridevom, i jeste prvo nastao u Hrvatskoj, a istočni oblik jugoslovenski je kasnija „reetimologizacija“, što bi rekao Vladimir Anić, kakva je po mom mišljenju, kao i svaka reetimologizacija rečî, sasvim izlišna), niti ja nešto naročito grlim Novosadski dogovor, iako lično smatram sve „eksjugoslavenske“ varijante jednim jezikom.

Uostalom, ne sumnjam da se dobro razumemo i da ni ti, kao ni ja, nisi mislio ništa loše, naprotiv. Evo ruke pomirenja. Smiley
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #31 у: 00.18 ч. 09.06.2009. »

Ево руке. Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #32 у: 00.20 ч. 09.06.2009. »

Wink
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!