srkik
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 3
|
 |
« у: 22.02 ч. 10.12.2008. » |
|
Da li biste pre rekli: "Sam sve radim svaki dan" ili ". . . svakog dana"? "Ako budes vezbao, uspece ti svaki put" ili ". . . svakog puta"? I jedna i druga varijanta zvuce mi prirodno i ne mogu da odredim sta je tu nepravilno.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #1 у: 00.31 ч. 11.12.2008. » |
|
Nije ništa nepravilno, i jedna i druga varijanta su okej.  Često se mnogi padeži mogu zamenjivati pa da rečenica opet bude gramatički točna.  U ovom slučaju, genitiv (svakog dana) i akuzativ (svaki dan).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
modesti
гост
Ван мреже
Организација: Quill
Име и презиме: Jelena Dimitrijevic
Поруке: 1
|
 |
« Одговор #2 у: 16.21 ч. 14.12.2008. » |
|
cini mi se da sam negde tokom studija, u nekoj od fakultetskih gramatika srpskog (ili mozda kod stevanovica), procitala da se preporucuje SVAKOG DANA umesto SVAKI DAN . da li sam to mozda pogresno zapamtila ili neka takva preporuka postoji? zna li ko?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #3 у: 16.49 ч. 14.12.2008. » |
|
Постоји, само ти не могу навести тачан извор. Ја скоро увек избегавам акузатив и користим темпорални генитив.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #4 у: 17.57 ч. 14.12.2008. » |
|
Ne znam da li sigurno postoji.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #5 у: 09.51 ч. 24.12.2008. » |
|
Aha, evo prelistavah neke starije teme i nađoh jedan citat iz Klajnova članka koji je dala Oli, a gde Klajn veli kako je pravilan i akuzativ i genitiv (u ovom našem slučaju, i „svaki dan“ i „svakog dana“), mada genitivu ipak daje prednost, znači Jelena i Miroslav su ipak u pravu. http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1843.msg25829#msg25829
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
vanjola
гост
Ван мреже
Организација: attica media
Име и презиме: ivana mirkovic-ivkov
Поруке: 4
|
 |
« Одговор #6 у: 16.27 ч. 29.12.2008. » |
|
Aha, evo prelistavah neke starije teme i nađoh jedan citat iz Klajnova članka koji je dala Oli, a gde Klajn veli kako je pravilan i akuzativ i genitiv (u ovom našem slučaju, i „svaki dan“ i „svakog dana“), mada genitivu ipak daje prednost, znači Jelena i Miroslav su ipak u pravu. :)
hxxp: www. vokabular. org/forum/index. php?topic=1843. msg25829#msg25829
ali ne biste rekli Dolazim kod njega svaki cetvrtak nego svakog cetvrtka zar ne?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #7 у: 20.00 ч. 29.12.2008. » |
|
ali ne biste rekli Dolazim kod njega svaki cetvrtak nego svakog cetvrtka Да, али то се слаже са Клајновом препоруком. "Сваког четвртка" је генитив.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #8 у: 00.19 ч. 30.12.2008. » |
|
Može se kazati i „svaki četvrtak“ i „svakog četvrtka“, ali Klajn, evo, preporučuje „svakog četvrtka“. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
vanjola
гост
Ван мреже
|
 |
« Одговор #9 у: 10.33 ч. 30.12.2008. » |
|
Može se kazati i „svaki četvrtak“ i „svakog četvrtka“, ali Klajn, evo, preporučuje „svakog četvrtka“.  aaaaa: kitimo jelku svale godine kako biste to rekli?? :))
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #10 у: 10.37 ч. 30.12.2008. » |
|
Китимо јелку сваКе године. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
bukuroshe
језикословац
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 192
|
 |
« Одговор #11 у: 10.54 ч. 30.12.2008. » |
|
Po analogiji sa ovim gore, moglo bi: kitimo jelku svaku godinu, ali se ne preporučuje 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #12 у: 00.08 ч. 31.12.2008. » |
|
Да, и тако за све сличне изразе — „сваки дан“ и „сваког дана“, „сваку годину“ и „сваке године“, „сваки четвртак“ и „свакога четвртка“, „сваку ноћ“ и „сваке ноћи“, „сваки викенд“ и „сваког викенда“, „свако јутро“ и „свакога јутра“ итд., с тим што су ови потоњи падежни облици (генитиви) иза становитих разлога препоручљивији, да не кажем „бољи него“. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
vanjola
гост
Ван мреже
|
 |
« Одговор #13 у: 10.10 ч. 31.12.2008. » |
|
mozda u teoriji, ali da sam u novinama pustila svaki prvi novi broj u prodaji ili novi broj u prodaji svaki prvi umesto svakog prvog novi broj u prodaji ne znam kako bi reagovale kolege lektori toliko na ovu temu prijatno
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #14 у: 00.21 ч. 02.01.2009. » |
|
Па Ивана, колеге лектори и треба да реагују, јер рекосмо већ како се генитив препоручује. Дакле, лектор треба да исправи „сваки први“ у „сваког првог“ у новинама, рецимо; док у неком књижевном делу може остати таква „стилска слобода“, јер ни акузатив није граматички погрешан иако је стилски лошији. Толико на ту тему, сретна ти Нова година. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|