Da li bi ti manje čudno bilo da se radi o nekom nepoznatom francuskom seljaku koji proizvodi dobra vina i sireve?
Isto bi mi bilo čudno.
Al' manje više meni. Čudno je i Francuzima. U ambasadi nisu (i slovima: n-i-s-u) znali kako se njegovo prezime izgovara, a na okruglom stolu na TV5 Monde (slušao samo da bih čuo Francuze kako izgovaraju) polovina je govorila >Беру< a druga polovina >Бајру<
Možeš li objasniti ovaj komentar? Na koja se to "pravila" odnosi?
Na "pravila" da, citiram tebe:
engleski nema pravila čitanja
Ja te i dalje ne kapiram. Šta hoćeš da kažeš? Naravno da ne postoje pravila čitanja. Dakle, jedno slovo ili grupa slova se može čitati na različite načine u engleskom jeziku i nema pravila po kom bi neko mogao da ZNA kako se neka reč čita ako je nije prethodno čuo. Zato Ameri i Englezi imaju časove i testove spelinga, da nauče što više reči kako se čitaju i kako se pišu. Zato što nema pravila. I oni sami, kad neku reč vide po prvi put, pitaju kako se to čita, ili ako je čuju po prvi put, pitaju kako se to piše. Baš iz tog razloga pravila transkripcije na srpski se zasnivaju NA IZGOVORU a ne na grafičkom zapisu. Baš zato nam je mnogo bitniji IPA zapis od toga kako se u stvari nešto piše. Zato što nam pisana reč nije nikakav garant da ćemo znati kako se to pravilno čita.
A Delija ti je dao dve mogućnosti čitanja te reči, tj. tog prezimena. Vrati se na prvi njegov post pa vidi.