a) Niko ni insistira (ni inače – štaviše, počeli su mene (a ja vas

) da pitaju kako šta treba pisati

) ni na čemu, što je dobro. Pitala sam već mentorku kako da na srpskom napišem taj pers. comm., rekla je da će proveriti – verovatno postoji neki propisani način.
b) Ima simpatičnih predloga, hvala svima. Nisam ni nameravala da koristim personalnu komunikaciju.
c) Evo i rečenice gde to piše: „The smallest female producing fertile eggs in captivity was 222 mm (B. Eendebak, pers. comm.), and the size at maturity of female T. marginata was therefore taken as 22 cm.“ E, sad, ovde (i na još par mesta) se lepo navodi ime čoveka sa kojim je autor personalno komunicirao (imam i rezultate studija tog Berta Eendebaka, nije tek tako neki Milisav iz Donje Sugubine), a ja sam sitnicu koja mi se uklapa u seminarski (dakle, ništa prezvanično, ali – što pre saznam, to bolje) čula od poznanika, jednog od planinara, kome znam samo nadimak – tako da ispada da jeste Milisav iz D. S. To ne bi trebalo da bude problem, jer se pers. comm. javlja, čini mi se, i bez konkretnog imena – verovatno i ti drugi nama slični po terenu sreću razne Milisave et. al. od kojih onako, uz jutarnju kafu, čuju nešto što može da bude od koristi.
d) Samo sam, dakle, pitala da li znate zvaničan način za navođenje tako nekih izvora informacija. Izgleda da nema ništa zvanično. Napisaću nešto od stvari koje ste predložili, pa ako mi mentorka nađe negde nešto drugo, poslaću vam
e) Hvala na, kao i obično, brzoj i opširnoj pomoći

!
f) Još u gimnaziji mi je profesor srpskog jednom skrenuo pažnju da ću se, kad-tad, početi gubiti u sopstvenim predugačkim rečenicama…