Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  који род?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.21 ч. 08.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: који род?  (Прочитано 5137 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 287

« у: 11.02 ч. 01.02.2009. »

Који род треба до стоју у следећем примеру:

ДСС је најавила
или
ДСС је најавио

Да ли идемо на Демократска странка Србије као женски род
или ДСС као мушки род

Ја бих изабрао прву...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 11.10 ч. 01.02.2009. »

Zašto bi bio muški rod, ako se radi o stranci, koja je, kako si to lepp primetio, ženskog roda? Takođe kažemo NATO je odlučio, ali zato što podrazumevamo pakt koji je muškog roda. SAD su bombardovale jer se radi o državama (množina i ženski rod, kao države)... Možda postoji neka skraćenica kod koje se rod i broj ne slažu, ali ja ne mogu sad da se setim...
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #2 у: 14.00 ч. 01.02.2009. »

Разглабало се о овоме надугачко и нашироко, и биће да ниси у праву, Бруничајлд. Пример: „у НОБ-у“ (м. р.), а не у „у НОБ-и“ (од борбаборби), итд. Погледати (о записивању скраћеница, верзалних и диверзалних, роду, са наставком или без њега...) овде:

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2182.msg21444#msg21444
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=667.0
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2493.0;all

Има још доста тема о овоме. Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #3 у: 14.03 ч. 01.02.2009. »

А као одговор на Ћириличино питање: не бих се сложио да треба „ДСС је најавила“, већ бих ту узео мушки род: „ДСС је најавио“.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 14.41 ч. 01.02.2009. »

А као одговор на Ћириличино питање: не бих се сложио да треба „ДСС је најавила“, већ бих ту узео мушки род: „ДСС је најавио“.

A ima li neko posebno objašnjenje zašto je to tako? Meni je totalno to nenormalno.

Ja doduše rekoh, nisam sigurna baš za SVE skraćenice, istina da je bolje NOB-u (zapravo u NOB-i nisam nikad ni čula ni videla), ali zar bi rekao NOB je bio .... Huh Ne znam...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 14.50 ч. 01.02.2009. »

Цитат
Ne pratim mnogo političke vesti, ali mislim da skraćenica RIK nije zaslužila da postane reč. Stoga bi najbolje bilo napisati „RIK je odlučila da...“, ali to pročitati: „Republička izborna komisija je odlučila da...“

Ovo je rekao Bojan u jednom od linkova koje si dao. Ja mislim da se isto može primeniti na DSS.

Mada....
Цитат
Verovatno bi bio bolji muški rod, kao i za druge skraćenice: DS je odlučio (iako je "stranka"), DSS je odlučio, LDP je odlučio (iako je "partija") - pride što je poslednja reč "plus" takođe u muškom rodu.

Ovo kaže Nesica. Pih... Meni to zaista nema smisla...

Izgleda da ovde nema nekog čvrstog pravila, nego udri sve po muškom rodu...
Сачувана
Andjela Ilic
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Andjela Ilic
Поруке: 15

« Одговор #6 у: 19.27 ч. 03.02.2009. »

Чињеница је да скраћеница и пун назив неке организације не морају да буду истог рода. Ако уз назив одређене политичке струје стоји и странка, онда ће од те речи у синтагми и сама организација да поприми женски род.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #7 у: 21.26 ч. 03.02.2009. »

Колико се ја сећам, Правопис је ту јасан. Ако читамо као скраћеницу, читаћемо у роду који се намеће, ако ли скраћеницу читамо као њено пуно име, читаћемо опет у одговарајућем роду. Нпр.: "Нолит (читамо нолит) је добио награду", али "Нолит (читамо Нова литература) је добила награду." У овом случају: ДСС (читамо де-ес-ес) је најавио или ДСС (читамо Демократска странка Србије) је најавила...
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!