Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Piers Plowman
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.03 ч. 06.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Piers Plowman  (Прочитано 12308 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић
Поруке: 155

« Одговор #15 у: 00.01 ч. 15.02.2009. »

ОК, Џон Велики...

А како би на лат. било онда Старији?

Можда Seneca (од senectus стар; којег и Ђорђе помиње); има исто значење као и лат. senior (старији), али, некако боље звучи због философа Lucius-Annaeus Senece. Посебан куриозитет је то што је Сенека, заправо, био Сенека Млађи; Срби би рекли био је стар-млад и зато је, ваљда, био толико паметан.  Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #16 у: 00.11 ч. 15.02.2009. »

Има и Сенека Старији, заправо, то су имена која су им вероватно касније дата, пошто се такође разликују по другим надимцима — Сенека Ретор и Сенека Филозоф.

Да, у праву сте што се Сениора тиче. Ето, није ми пало на памет. Наравно, Сениор и Јуниор... Smiley
Сачувана
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић

« Одговор #17 у: 00.35 ч. 15.02.2009. »

Има и Сенека Старији, заправо, то су имена која су им вероватно касније дата, пошто се такође разликују по другим надимцима — Сенека Ретор и Сенека Филозоф.

Да, у праву сте што се Сениора тиче. Ето, није ми пало на памет. Наравно, Сениор и Јуниор... Smiley

Kao i Plinije Stariji i Mlađi (Juvenus)... Nikad nisam uspeo da ih razlikujem. Koji je Prvi a koji Drugi? Koji od njih nastrada u Pompeji?

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 00.38 ч. 15.02.2009. »

Плиније Старији.
Сачувана
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић

« Одговор #19 у: 00.46 ч. 15.02.2009. »

Sad sam čačkao po netu... Obojica su Secundus!  Undecided

C. Plinius secundus (Maior, the Elder; author of a Natural History), and C. Plinius Caecilius secundus (Iunior, the Younger; author of letters, etc.)

Može i Maior (kako Đorđe reče) umesto Senior (lat. maiusculus stariji; otuda i Magnus i Maximus). A naš Maksim?
« Задњи пут промењено: 00.52 ч. 15.02.2009. од Вукотић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 00.50 ч. 15.02.2009. »

Sad sam čačkao po netu... Obojica su Secundus!  Undecided

Ja mislim da su to mlađi i stariji dodali istoričari, kako bi ih razlikovali. Ne samo Plinijima, već i Senekama, i Scipionima i mnogima drugima. Niko od njih u original imenu na latinskom nema to Senior i Junior... Malo smo otišli u off topic, čini mi se...
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #21 у: 02.16 ч. 15.02.2009. »

A  Piers  је британски облик грчког имена Петар. Па би, зарад доследности, требало да буде Петар (Пера одмила) Орач. Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 02.29 ч. 15.02.2009. »

A  Piers  је британски облик грчког имена Петар. Па би, зарад доследности, требало да буде Петар (Пера одмила) Орач. Grin

Рече то Бојан још на првој страни. Петар Орач, тако га обрађују на часовима енглеске књижевности на факсу...
Сачувана
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић

« Одговор #23 у: 10.45 ч. 15.02.2009. »

Како би било да тог Plowman-a или Ploughman-a (Плугомана!) мало прецизније "калкујемо" и да много не одступимо од оригинала, па да га прекрстимо у Перу Плужинића или Плуговића/Плугоњића (плужити уместо орати) Cool Коначно, зашто не Перо Плугомањић? Звучи баш моћно, зар не?  Cheesy

Рече то Бојан још на првој страни. Петар Орач, тако га обрађују на часовима енглеске књижевности на факсу...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 11.15 ч. 15.02.2009. »

Не може то, г. Вукотићу, ако већ постоји одомаћени превод, а постоји, јер га Бојан на факултету обрађује као Петра Орача. То би било као да сад желимо да Робин Худ не буде више Робин Худ него Рођа Капуљачић... Wink

Друго би било да се ради о преводу имена неког лика неке нове књиге, тад бисмо могли пустити машти на вољу. Признајем да ми се заиста допада Перо Плугомањић.... Cheesy
Сачувана
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић

« Одговор #25 у: 11.42 ч. 15.02.2009. »

Цитат
Рођа Капуљачић...

He, he... Izvrsno!  Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!