Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Australski ili australijski?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.13 ч. 22.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Australski ili australijski?  (Прочитано 34756 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #30 у: 21.24 ч. 16.02.2009. »

Малопре чух у вестима да су Венецуелци на референдуму... Нешто ми то није симпатично.

E, to mi već zaista ne zvuči. Mada... Više ni u šta nisam sigurna, nakon ove Poljkinje....Cheesy
Сачувана
mama Helen
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 68

« Одговор #31 у: 21.28 ч. 16.02.2009. »

E, da ne veruješ! Kad sam pročitala Helenin post, pomislih, ma ovo ne može biti tačno. Pogledam u Klajna, kad ono međutim...

Poljkinja ili Poljakinja Shocked

Pamtim i ja nesto iz mladosti davne, hahaha, hihihi, hehehe
Сачувана
mama Helen
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 68

« Одговор #32 у: 21.30 ч. 16.02.2009. »

Ma kakvi Venecuelci, u to bas ne verujem... Roll Eyes  'Ajd , pogledaj bas!
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #33 у: 22.15 ч. 16.02.2009. »

То је оно што каже у РЈН, али СЈП је млађи и у њему је Клајн кориговао свој став у односу на Правопис.

Ali nema nikakve korekcije, ni u RJN ne daje prednost nijednome, samo primećuje da je oblik australski ređi (što ne znači i manje pravilan). Već je Brunihild to i konstatovala.

Има корекције, ако ћемо баш у ситна цревца, јер у СЈП не каже ни реч о томе да је ређи. Не помиње ништа у вези с тим.

А, чињеница јесте да нисам читала целу преписку већ само први одговор. Embarrassed
Сачувана
radulask
сарадник
гост
Ван мреже Ван мреже

Организација:
privatno
Име и презиме:
Tatjana Filipovic Radulaski
Поруке: 4

« Одговор #34 у: 02.15 ч. 17.02.2009. »

Nije Australa nego je Australija
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #35 у: 02.39 ч. 17.02.2009. »

Није ни *Срба већ Србија, па је српски а не *србијски. Није ни *Шпана, него је Шпанија, и опет је шпански а није *шпанијски. Није *Македона, а јесте Македонија, па опет придев гласи македонски, а не *македонијски. Такође је Русија а руски, и није *Руса те *русијски. Није ни...
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #36 у: 13.48 ч. 17.02.2009. »

Ми кажемо аустралијски. Хрвати кажу аустралски. Врло је вероватно да и неки западнији Срби тако кажу, кад речник дозвољава обадве варијанте.

Иначе, Радуласке (јел такав вокатив?), придеви од имена држава или народа, се праве на оба начина, како за коју, Мирослав ти је дао примере за тај краћи. Поред та два, има и трећи начин, најдужи. Од Италија није ни италски ни италијски, већ италијански. Дакле, скинућемо суфикс -ија, па ћемо некад додати -ски, некад ијски, а некад -ијански.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #37 у: 13.52 ч. 17.02.2009. »

Није ни *Срба већ Србија, па је српски а не *србијски. Није ни *Шпана, него је Шпанија, и опет је шпански а није *шпанијски. Није *Македона, а јесте Македонија, па опет придев гласи македонски, а не *македонијски. Такође је Русија а руски, и није *Руса те *русијски. Није ни...

Мирославе, јел ти те звездице испред искошених речи нешто значе? Мислим да сам их већ виђао негде на форуму, не знам сад да ли у твојим порукама.
Сачувана
Bojan
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
nema Smiley
Име и презиме:
Bojan
Поруке: 271

« Одговор #38 у: 14.09 ч. 17.02.2009. »

звјездице се, како су нас учили, користе када означавамо да је нешто нетачно... па испред тог израза или реченице ставимо звјездицу, тј. астериск како би енглесзи рекли... Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #39 у: 14.26 ч. 17.02.2009. »

Мирославе, јел ти те звездице испред искошених речи нешто значе? Мислим да сам их већ виђао негде на форуму, не знам сад да ли у твојим порукама.

Слично ономе што рече Бојан: звездица се ставља испред претпостављене, реконструисане речи. Ђ. Божовић, Б. Башић, Џо, Оли и други их такође употребљавају.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #40 у: 14.55 ч. 17.02.2009. »

Слично ономе што рече Бојан: звездица се ставља испред претпостављене, реконструисане речи. Ђ. Божовић, Б. Башић, Џо, Оли и други их такође употребљавају.
Imitiras, imitiras... Grin
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #41 у: 15.09 ч. 17.02.2009. »

Аха, океј. Да, виђао сам то већ по порукама на форуму. Нисам укапирао чему служи.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #42 у: 16.49 ч. 17.02.2009. »

Имитирам Правопис. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #43 у: 17.14 ч. 17.02.2009. »

Имитирам Правопис. Wink

Ako, ako... Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #44 у: 21.39 ч. 17.02.2009. »

Samo jedna mala digresija, ako mi dozvolite — zvezdica (asterisk) ispred reči znači da je ona pretpostavljena, rekonstruisana. Uvek se upotrebljava u istoriji jezika kada se navode rekonstruisani prajezički glasovi ili oblici (koji nisu nigde zabeležni, te tako ni potvrđeni, ali se pretpostavljaju), da bi se označilo kako takav oblik nije potvrđen ni u kakvom pisanom spomeniku, ali je rekonstruisan.

Još se upotrebljava i kada se navode pogrešni oblici, kao oznaka da je navedena reč, sintagma ili rečenica pogrešna. Međutim, neki će autori tu, zbog one prve upotrebe asteriska ispred rekonstruisanih glasova i oblika, staviti dve zvezdice mesto jedne, da se ne bi mešala ova upotreba sa onom u istoriji jezika.

Dakle, dvojako se upotrebljava asterisk.

Ми кажемо аустралијски. Хрвати кажу аустралски. Врло је вероватно да и неки западнији Срби тако кажу, кад речник дозвољава обадве варијанте.

Ne verujem da Pravopis dozvoljava obe varijante zato što su one, kako to kažemo, „geografski polarizovane“. Mislim da upotreba jednog ili drugog oblika ne zavisi od toga na kojoj se strani Drine nalazimo. Da je tako, u Pravopisu bi stajala oznaka „hs.“ uz oblik „australski“, a ne stoji.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!