Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Onomad
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.09 ч. 26.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Onomad  (Прочитано 26134 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #15 у: 13.58 ч. 22.02.2009. »

"Po kojim se aršinima ti vodiš?" kaže Bojan.
Eto, recimo, to je kolokvijalan govor: moralo bi se reći kojim se aršinima ti rukovodiš?; kojim aršinima se ti služiš? ili nešto slično. Ovo što je Bojan rekao bi se moglo shvatiti jedino kao "koji su aršini korišćeni kada te je neko katalogizovao", kada te je zavodio u (neke) knjige - što je, naravno, besmislica. Jedino kako to nije besmislica jeste ako je reč o kolokvijalnoj konstrukciji, kolokvijalnom govoru nekog kraja.
Što se onomad može čuti i u Beogradu, to je isto kao što se i francuski može čuti u Beogradu, ili neki drugi jezik. Prostački nije u smislu vulgarnog, to sam već rekla, ali je izraz, reklo bi se, mehanički odgovor na pitanje kad?, očigledno rezultat dugih rasprava, preganjanja i dokazivanja...
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #16 у: 14.00 ч. 22.02.2009. »

Plus, reči koje se koriste samo u Beogradu mogu takođe biti smatrane kolokvijalnim izrazima - naravno. Čak, jesu kolokvijalni izrazi.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #17 у: 14.04 ч. 22.02.2009. »

Plus, reči koje se koriste samo u Beogradu mogu takođe biti smatrane kolokvijalnim izrazima - naravno. Čak, jesu kolokvijalni izrazi.

Па зашто онда узимаш Београд као полазну тачку за одлучивање да ли је нештп колоквијализам или није?
Сачувана
Bojan
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
nema Smiley
Име и презиме:
Bojan
Поруке: 271

« Одговор #18 у: 14.06 ч. 22.02.2009. »

Ти превише анализираш, не служи књижевни језик за писање теорема... па да све мора да буде савршено јасно када се напише, зато постоје и стилске фигуре и штошта па да можемо да се играмо ријечима, а то не значи да је нешто колоквијално...
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #19 у: 15.11 ч. 22.02.2009. »

"Po kojim se aršinima ti vodiš?" kaže Bojan.
Eto, recimo, to je kolokvijalan govor: moralo bi se reći kojim se aršinima ti rukovodiš?; kojim aršinima se ti služiš? ili nešto slično.

Opet netačno. Jednotomnik kod odrednice ’voditi se’ uredno beleži značenje upravljati se (prema nečemu), rukovoditi se (nečim).

Dakle, već treći-četvrti put ponavljam istu stvar: književno je ono što je kao takvo evidentirano u merovanoj literaturi, a ne ono što kao takvo percipira pojedinac. Tako je u lingvistici kao nauci, a tako je i na Vokabularu, što je i ozvaničeno pravilima (na ovaj slučaj se odnosi pravilo B2).
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 15.20 ч. 22.02.2009. »

Vi ste neverovatno agresivni: ukoliko voditi se i može da se upotrebi u značenju u kome ga upotrebljava Bojan, ne može se upotrebiti u konstrukciji Po kojim aršinima se ti vodiš?. MORA se upotrebiti u konstrukciji Kojim aršinima se ti vodiš?
Dakle, vaši aršini su, rekla bih, prilično jednostrani. Suviše ste agresivni za jedan forum.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #21 у: 15.32 ч. 22.02.2009. »

Dobro, s tom ispravkom se slažem, a u prošloj poruci sam isticao samo neosnovanost kritike značenja glagola ’voditi (se)’.

Što se tiče agresivnosti, upravo Vi veoma agresivno odbijate da prihvatite kako Vaš način utvrđivanja je li neka reč književna (osluškivanje okoline, i sve što se ne čuje u toj okolini — nije književno) nije prihvatljiv, a meni je dužnost da pazim na to da se diskusije odvijaju prema ustanovljenim pravilima.
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 20.40 ч. 22.02.2009. »

Dobro, povlačim se... Književan je jer se pominje u relevantnoj literaturi, plus u nekim književnim delima.
To ipak ne znači da povlačim svoju primedbu na stilski nivo - mislim da se čak i u književnim delima iz kojih su ovde navođeni primeri koristi u govoru prostijeg sveta ili u delima koja su takvim jezikom pisana kao stilski izbor autora (slično romanu "Arizani", recimo, gde je sve puno kolokvijalnih književnih izraza - ili sam opet beogradocentrična?).
Ono što sam pokušala da naglasim, međutim, a preko čega se ovde sasvim prešlo jeste upravo izražajna vrednost tog izraza - on određuje deonicu vremena podrazumevajući uz to neki drugi događaj poznat i sagovorniku a ne samo jednu tačku u vremenu kao obični prilozi za vreme.
Ta dva svojstva čine izraz onomad meni dvostruko neobičnim: s jedne strane nepoželjnim, s druge izuzetno vrednim. 
Slično bi se moglo reći i za parolu Će da izumremo mi seljaci al` će d`izumru i nakupci! koja inače spada u moje omiljene izreke(?) iako je sigurno ne bih upotrebila u svakoj prilici i u svakom društvu.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!