crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: електроника и рачунар
Поруке: 263
|
 |
« Одговор #15 у: 22.52 ч. 26.02.2009. » |
|
Ево изгуглала сам мало,ево рецимо,у античко доба становници су живели у групама и превозно средство је било ретко или слабо,веза са светом такође је било слабо или никако,у њиховом окружењу било је ређе несреће или на грчком катастрофа,нису могли знати за огромне пожаре као ова сад у Аустралији,или земљотреси великог интензитета,или цунами,једноставно нису знали за то јер није било историјских записа. Катастрофа на грчком требала би изједначити са несрећом једнаке природне моћи. Дакле,требао би стручнији израз за нешто веће од катастрофе,нешто што је ван људске моћи или фактора. Можда наш преводилац није га добро превео,док стручњак лепо дефинисао ту разлику мање и веће несреће,са и без људских фактора.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #16 у: 22.59 ч. 26.02.2009. » |
|
Дакле,требао би стручнији израз за нешто веће од катастрофе,нешто што је ван људске моћи или фактора.
Онда је то катаклизма. Ту већ "природна" не иде.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #17 у: 22.59 ч. 26.02.2009. » |
|
Ima izraz, veća od katastrofe je kataklizma.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #18 у: 23.00 ч. 26.02.2009. » |
|
Да разјаснимо мало,није исто кад човек изазове пожар већих размера и то је врло могуће али не може изазвати цунами,падавину киша или снега,поплаву и земљотрес (ко може поиграти са водом већих рамера),како би се тачно дефинисала под чијом кривицом?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #19 у: 23.01 ч. 26.02.2009. » |
|
Ima izraz, veća od katastrofe je kataklizma.
Ко ће пре. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #20 у: 23.03 ч. 26.02.2009. » |
|
Pa to sve vreme i govorimo, nema veze čijom je krivicom, zove se isto. Jedino ako baš nije neka uskostručna terminologija, ali u običnom jeziku je katastrofa sasvim u redu. Ima izraz, veća od katastrofe je kataklizma.
Ко ће пре.  
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #21 у: 23.09 ч. 26.02.2009. » |
|
хехехе ко је спреман за "Милионера"?  Kataklizma ili kataklizam (od grčke riječi kataklysmos, potop) je naziv za katastrofu velikih razmjera koja ostavlja trajne posljedice na širokom području ili na cijeloj planeti Zemlji. (Википедија) Катаклизма не само у смислу Потопа,може и заменити неки глобални догађај као удар метеорита у Сибиру и Монголији,изумирање животињских врста,ледено доба. . . . али,мислим ми нисмо у томе,дакле катастрофа је исто што и несрећа једнаке размере,већ нешто између ::)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #22 у: 23.11 ч. 26.02.2009. » |
|
Да разјаснимо мало,није исто кад човек изазове пожар већих размера и то је врло могуће али не може изазвати цунами,падавину киша или снега,поплаву и земљотрес (ко може поиграти са водом већих рамера),како би се тачно дефинисала под чијом кривицом?
Ако ћемо да ситничаримо није да не може. Баш пре неколико дана су на телевизији приказали велики снег у Кини, који је намерно изазван после вишемесечне суше. Подводна атомска експлозија може да изазове цунами, рушење бране поплаву...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #23 у: 23.14 ч. 26.02.2009. » |
|
Pa to sve vreme i govorimo, nema veze čijom je krivicom, zove se isto. Jedino ako baš nije neka uskostručna terminologija, ali u običnom jeziku je katastrofa sasvim u redu.
Ма слажем се,сви ми исто мислимо,али ме занима ту разлику изазвану јер човек раније није могао да изазове велику несрећу а сада може. Разумела сам оног стручњака и знам шта је хтео да каже,него мислим да у српском језику не постоји тај ираз.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #24 у: 23.17 ч. 26.02.2009. » |
|
Ако ћемо да ситничаримо није да не може. Баш пре неколико дана су на телевизији приказали велики снег у Кини, који је намерно изазван после вишемесечне суше. Подводна атомска експлозија може да изазове цунами, рушење бране поплаву... Е,то је теорија,али без доказа,само што то човек ради врло суптилније.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #25 у: 13.19 ч. 27.02.2009. » |
|
U tom slucaju nazvala bi se 'teoretska katastrofa' izazvana posledicom ljudskih faktora,bez direktnih i indirektnih dokaza.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #26 у: 13.42 ч. 27.02.2009. » |
|
Katastrofa ne može da bude teoretska, bez obzira ko je izaziva. Ako već do nje dođe onda je vrlo konkretna. Nego sad mi se čini da shvatam... ti kažeš da je prevedeno tako? Onda je to bio neki strani program, a ovo o nesreći i katastrofi je pisalo u titlovima?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #27 у: 13.56 ч. 27.02.2009. » |
|
Tako je,strani program u titlovima.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #28 у: 13.58 ч. 27.02.2009. » |
|
A pa onda ne moramo toliko u sitna crevca, titlovi nisu nikakav autoritet za stručnu terminologiju, bar ne naši.  Kod nas verovatno stručnjaci koriste neke druge izraze da naprave razliku, ako je uopšte prave.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
crni_bor
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #29 у: 14.34 ч. 27.02.2009. » |
|
A pa onda ne moramo toliko u sitna crevca, titlovi nisu nikakav autoritet za stručnu terminologiju, bar ne naši.  Kod nas verovatno stručnjaci koriste neke druge izraze da naprave razliku, ako je uopšte prave. Ili ignorisu. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Sve se moze kad se hoce.
|
|
|
|